Čočka, chcete-li také královna polévek či symbol hojnosti je nejpopulárnější luštěnina od dob neolitu.
Pokrmy z čočky jsou velmi bohaté na bílkoviny a to až 25%, dále na vlákninu a sacharidy. Tudíž vás zasytí na velmi dlouhou dobu a navíc přispějete svému zdraví.
Pojďme si představit snadné varianty receptů na čočkovou polévku. Určitě si vyberete tu svou nejoblíbenější.
Naše recepty
Jak nejlépe připravit čočku před vařením?
Výhodou čočky je skutečnost, že doba jejího vaření je oproti jiným luštěninám krátká.
Prvním krokem přípravy této velmi zdravé luštěniny je její přebrání. Ano, zahrajeme si na popelku a probereme kus od kusu, zda mezi nimi není jediná špatná čočka.
Pro ještě rychlejší vaření čočky je tu druhý krok. A sice, namočení čočky do studené vody alespoň na 3-6 hodin. Tímto krokem docílíme odplavení škodlivých látek, zvaných také purinů, z čočky do vody. Tuto vodu samozřejmě po vylouhování vylijeme a na samotné vaření použijeme čerstvou.
Čočka se vaří kolem 15-30 minut. Předem namočená je uvařená rychleji. Zda je uvařená poznáme měkkostí luštěniny.
Jste opravdoví milovníci pokrmů z čočky nebo jí máte doma přebytek? Udělejte si některou z těchto skvělých pomazánek z červené čočky.