Příprava: 40 minut
Vaření: 50 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 90 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 1 lžíce medu
- 10 dkg cukru
- 3 dkg tuku
- 1 vejce
- rovná lžička jedlé sody
- 23 dkg hladké mouky
- vanilkový cukr
Krém:
- 1/2 l mléka
- 10 dkg cukru
- 1 lžíce kakaa
- 4 dkg bramborové moučky
- 6 dkg másla nebo tuku
Postup receptu
- Do rendlíku dáme med, cukr, tuk, vanilku a vejce a metlou na sníh šleháme (vše ve vodní lázni) do pěny
- Přidáme sodu, ještě trochu šleháme, odstavíme a vařečkou vmícháme mouku
- Ještě vlažné těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 5 dílů a z každého vyválíme placku, kterou seřízneme podle dna dortové formy
- Pečeme vždy dvě na plechu ve středně teplé troubě
- Upečené ještě zatepla sundáme (jinak se lámou)
- Z mléka odebereme šálek a vmícháme do něj bramborovou moučku
- Ostatní mléko a cukr přivedeme do varu, zamícháme do něho rychle bramborovou moučku s mlékem, krátce povaříme a odstavíme
- Do chladného krému přimícháme máslo a kakao
- Vychladlé placky spojíme krémem a potřeme i horní placku
- Necháme několik hodin v chladu, a pak můžeme nerovné okraje odkrojit
- Okraje a střed dortu kraje posypeme praženými ovesnými vločkami