Poctivé recepty na vdolky z kynutého i nekynutého těsta

Vdolky nebo vdolečky jsou nejen masopustní pochoutkou podobně, jako je tomu v případě koblih. 

Nacházejí využití jako hlavní chod, nebo jako hutný dezert po obědě. 

Druhů těchto moučníků nalezneme hned několik. 

My si ale představíme ty nejznámější a nejoblíbenější recepty na vdolky.

Ocenit také můžete recepty na sladké lívanečky. Na výběr jsou kynuté i nekynuté.

Proč se vlastně vdolkům říká vdolky? Možná k tomu vedlo vytvoření důlku, který je uprostřed moučníku. Ten je tam záměrně, aby došlo ke snazšímu propečení středu a zároveň, aby se zde udržela náplň. 

Na rozdíl od koblih se tedy vdolečky neplní, ale náplň se pokládá na ně. Zde patří tradičně tvaroh, povidla, ale také zakysaná smetana, šlehačka, marmeláda, nebo dokonce med a skořice. 

Těsto je typicky kynuté, ale dnes se již dočkalo i snažších obměn, kde lze využít kypřicí prášek nebo jedlou sodu. Dočkáte se tak podobného zpracování za zlomek času. 

Sic jsou v dnešních časech recepty na vdolky potažmo smažené, dle našich babiček se pekly na mřížce. 

A který z receptů oslovil nejvíce vás? Jak se vám to povedlo? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích.

Zuzka Pitříková

Autor článku
Zuzka Pitříková

Je to už nějaký ten pátek, co jsem upekla svůj první koláč. Pak se k tomu přidalo pár vychytávek a hlavně skvělé recepty. Můj volný čas ráda trávím objevováním nových sladkých dezertů. Nejen, že je ráda peču, ale i ochutnávám a nakonec o nich píšu. Samozřejmě jsem hospodyňkou, která denně vaří a vymýšlí kompromisy pro svou rodinu. Objevte se mnou nejen sladké recepty a vydejte se do tajů naší online kuchařky.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Objevte podobné tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.