6 poctivých receptů s dušenou mrkví. Zdravé a přes to velice chutné!

Máte rádi nasládlou chuť mrkve?

Recepty s dušenou mrkví se dají nakombinovat opravdu dobře a s čímkoliv si jen usmyslíte.

Existuje mnoho variant jak připravit mrkev jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Ale také existuje mnoho výborných způsobů, jak si vařenou mrkev vychutnat i jen jako bezmasé jídlo.

Nuže, pojďme na to.

Proč bychom měli jíst mrkev pravidelně?

Mrkev je jedním z nejrozšířenějších a nejznámějších druhů zeleniny.
Jistě si většina z vás vzpomene, když vám rodiče a prarodiče říkali, abyste jedli hodně mrkve, protože je zdravá na oči.

Ano, mají pravdu. Mrkev, jak je známo, obsahuje mnoho cenných vitamínů (B, C, D, E, K) a minerálů (např.: sodík, vápník, jód draslík, hořčík, fosfor, selen, mangan, měď, železo), včetně antioxidantů.

Tedy pokud si dáváte mrkev pravidelně, děláte pro sebe a své tělo dobrou věc, protože:

  • Mrkev snižuje hladinu cholesterolu
  • Vařená mrkev na průjem, syrová je na zácpu
  • Mrkev je důležitá pro oči a imunitu
  • Zpevňuje a podporuje mineralizaci kostí a brání vzniku osteoporózy
  • Snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění
  • Mrkev snižuje riziko rozvoje mnoha druhů rakoviny

A to jsme neprošli ani zdaleka všechny blahodárné účinky mrkve. 

Zajímavost na závěr:

Věděli jste, že existuje Mezinárodní den mrkve? Je jím od roku 2003 vždy 4. dubna. Kromě České republiky mrkev oslavují i další země jako Japonsko, Velká Británie, Austrálie, Rusko, Itálie, Švédsko a Francie. Oslavy jsou ve stylu večírků, dětských oslav s kostýmy a mrkvovými recepty různých chutí. 

A jakou další dobrotu si můžete připravit z mrkve? Inspirujte se těmito zdravými recepty na smoothie z mrkve.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.