Příprava: 10 minut
Vaření: 110 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 králík
- 50 dkg kysaného zelí
- 5 dkg slaniny
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/4 l sladké smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- kmín
- mletý pepř
- cukr
- sůl
Postup receptu
- Králíka naporcujeme na menší díly, osolíme, lehce opepříme a uložíme do chladničky odležet
- Sádlo rozpálíme a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu
- Přidáme kmín, zalijeme trochou vody, promícháme a přidáme česnek utřený se solí
- Přivedeme k varu, vložíme porce králíka, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka
- Hotové měkké maso vyjmeme, uložíme do tepla a do vydušeného základu vložíme překrájené kysané zelí
- Podle potřeby podlijeme a pod pokličkou dusíme doměkka, aby vznikla omáčka se zelím, kterou zahustíme smetanou, ve které rozkvedláme mouku
- Zvolna provaříme alespoň 30 minut
- Občas promícháme, aby se zelí nepřipálilo
- Dochutíme solí a podle potřeby i cukrem
- Příloha: knedlíky