Známé rčení říká, že polévka je grunt.
Polévky jsou zdravé, vydatné a navíc do nich snadno zakomponujete nejrůznější „zbytky“.
Skvělým příkladem jsou rozmanité recepty na hrstkovou polévku, klasiku staročeské kuchyně.
Zasytí, zahřeje a dodá vašemu tělu bílkoviny, vlákninu, vitamíny i minerály.
Načerpejte inspiraci nejen pro zimní měsíce!
Naše recepty
Klasikou české kuchyně je také tak zvaná fazolačka, vyzkoušejte naše lahodné varianty fazolové polévky. Je libo krémovou, na kyselo či čorbu?
Tipy a triky, jak uvařit hrstkovou polévku
Recepty na hrstkovou polévku se často dědí z generace na generaci. Nebojte se ale popustit při vaření trochu uzdu své fantazii a přidat o některou surovinu navíc či naopak některou ubrat. Odměnou vám bude pozměněná, ale stále známá chuť.
- Název hrstková polévka souvisí s množstvím luštěnin a obilovin, které se do ní dávají.
- Pokud dáváte přednost hustším polévkám, místo jedné hrsti, dejte luštěnin a krup hrsti dvě.
- Jedna hrst obvykle odpovídá přibližně 50 gramům.
- Před namočením se vyplatí luštěniny a kroupy pečlivě přebrat a odstranit nekvalitní zrna.
- Luštěniny i kroupy přes noc namočte do misky s dostatečným množstvím studené vody (doporučená doba namáčení je přibližně 8 hodin), omezíte tak jejich nadýmací účinky, odstraníte z nich případné škodlivé látky a snížíte dobu jejich vaření.
- Pokud používáte i fazole, dejte přednost menším typům, které se vaří kratší dobu.
- Kromě krup můžete vyzkoušet také variantu hrstkové polévky s ovesnými vločkami.
- Pokud rádi experimentujete s luštěninami, můžete zkusit přidat hrst cizrny.
Všechny varianty hrstkové polévky skvěle chutnají především s čerstvým pečivem či chlebem. Lze je konzumovat jako samostatný pokrm nebo jako klasickou polévku před hlavním chodem.