Příprava: 20 minut
Vaření: 160 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 180 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 husa (cca 4 kg)
- 3 jablka
- 1 hruška
- 20 dkg housky nebo toustového chleba
- 20 dkg jedlých kaštanů (konzerva)
- 100 ml mléka
- 3 vejce
- 3 cibule
- 200 ml jablečné šťávy
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- 1 lžíce medu
Postup receptu
- Dvě jablka, hrušku a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky
- Kaštany slijeme a necháme okapat
- Housku nebo chléb nakrájíme na kostičky a vše promícháme s vejci, mlékem, medem, osolíme a opepříme
- Husu omyjeme, osušíme a osolíme
- Naplníme nádivkou a otvor sešijeme, nebo sepneme párátky
- Husu vložíme do pekáčku, přilijeme 1/2 l vody a v předem vyhřáté troubě na 200 °C pečeme asi 40 minut
- Oloupeme a nakrájíme zbytek cibule a jablka, přidáme do pekáčku, husu otočíme a pečeme dalších 30 minut
- Husu otáčíme každých 25–30 minut, aby se pečlivě propekla
- Přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme vodou
- Když je husa hotová, vyndáme ji z pekáčku, položíme na jiný a vrátíme do vypnuté trouby
- Z vypečené šťávy odstraníme tuk a šťávu nalijeme do kastrůlku
- Přilijeme jablečnou šťávu, zahustíme moukou nebo tmavou jíškou, osolíme a opepříme
- Omáčku podáváme s husou