Milujete indickou kuchyni? Nebo chcete jen experimentovat a uvařit si něco nového?
Vyzkoušejte si tyto jednoduché recepty na tikka masalu, které zvládne opravdu každý.
Vyberte si variantu, která vás nejvíce láká a hurá do vaření!
Naše recepty
Co se skrývá pod pojmem masala koření?
Za masalu můžeme považovat hned několik směsí koření a to včetně kari. Každý typ masaly se od sebe liší barvou, chutí i složením a mají opravdu široké spektrum využití.
Dátá masala
Tato směs koření není tak typická jako třeba směs koření do tikka masala. Je to směs, která se používá k přípravě čaje – yogi. Tento čaj původem z Indie se připravuje s mlékem a nese název masala nebo-li indický bílý čaj.
Garam masala
Do směsi garam masaly patří především koriandr, zelený či černý kardamom, černý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, římský kmín, bobkový list a také badyán. Podrobné složení se liší dle indických oblastí.
Tandoori masala
Tato lehce pikantní směs koření obsahuje česnek, zázvor, kmín, chilli a sůl. Někdy se do této směsi může přidat i muškátový oříšek, černý pepř, bobkový list, hořčičné semínko, kardamom, řecké seno nebo kyselina citrónová. Těmito ingrediencemi kořenící směs získá pikantní a ostrý nádech.
Čát masala
Tato směs koření obsahuje zejména indický kmín, mangový přášek, asafoetidu (čertovo lejno), chilli, černou sůl, hřebíček, koriandr, pepř, mátu a zázvor. Čát masala se tradičně přidává do studené kuchyně ale dokonce se hodí do ovocných či zeleninových šťáv.
Curry masala
Kari masala má typicky nažloutlou barvu a ukrývá suroviny jako je pepř, kurkuma, koriandr, kardamom, chilli, skořice, zázvor, muškátový oříšek, římský kmín. Tato směs koření je opravdu nenahraditelnou součástí indických jídel, která obsahují maso, zeleninu a kokosové mléko.
Nezapomeňte na blížící se grilovací sezónu a připravte si tyto 4 druhy grilovacího koření!