Máte chuť na něco sladkého a chutného?
Vyzkoušejte naše recepty na povidlové buchty a koláče!
Dali byste si raději kynuté buchty nebo preferujete něco trochu zdravějšího?
V tomto článku si na své přijde opravdu každý.
Naše recepty
Recepty na bábovky jako od babičky? Podívejte se na našich 8 skvělých variant této sladké pochoutky.
Jak si připravit ta nejlepší domácí povidla
Chcete mít povidla jako od babičky? Uvařte si je podle našeho postupu a tipů. Postačí vám nadšení, švestky, cukr a pár hodin u sporáku. A večer budete mít doma povidla, v nichž bude stát lžička a jako vaše babička je budete krájet pěkně nožem.
Ingredience na 2 – 3 kila povidel
- 10 kg švestek
- 400 g cukru krystal
- 1 lžička skořice
Postup
- Zralé švestky sbíráme přímo ze stromu, na vynikající povidla nám poslouží i přezrálé popadané plody.
- Pamatujme si, že čím zralejší švestky, tím sladší povidla.
- Švestky odstopkujeme, důkladně omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
- Rozpůlené švestky umeleme v masovém mlýnku, jako to dělali naše babičky.
- Pokud si chceme práci urychlit, skvěle poslouží i sekáček na zeleninu, v kterém jsou švestky raz -dva zpracované na kaši.
- Pomleté švestky dáme do velkého hrnce s co největším obvodem, aby se tekutina mohla dobře vypařovat.
- Povidla zahušťujeme při mírném ohni, během mírného varu a za stálého míchání 4 až 5 hodin.
- Míchání je velmi důležité, povidla se umí rychle připálit nejen na dno, ale i na stěny nádoby.
- A připálená povidla jsou nepříjemně nahořklá.
- Zahušťováním povidel z 10 kilogramů švestek, které trvá cca 5 hodin vyrobíme asi dvě až tři kila poctivých povidel.
- Asi po dvou až třech hodinách se nám už z hrnce odpaří asi pět centimetrů tekutiny, z hrnce to krásně voní, povidla bublá a houstnou.
- Povidla jsou dostatečně zahuštěna tehdy, pokud z hmotnosti švestek zůstala třetina až čtvrtina.
- Pokud povidla děláme z přezrálých sladkých švestek, zkontrolujeme jak chutnají.
- Podle chutí docukrujeme asi 400 g cukru krystal a ještě 30 minut povaříme.
- Hustotu povidel kontrolujeme tak, že lžičkou přejdeme po vychladlé vzorku na talíři.
- Pár minut před dovařením naše babičky do povidel přidávali i trochu mleté skořice, aby byla voňavější.
- Pokud mají povidla dobrou konzistenci, vroucí je pak naléváme do vysterilizovaných sklenic až po okraj.
- Kuchyňskou utěrkou ještě vyčistíme horní okraj a závit poháru, pokud nám po něm náhodou při nabírání stekla povidla, aby víčko dobře drželo.
- Důkladně zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme chladnout asi 10 minut.
- Pak sklenice s povidly otočíme, zkontrolujeme, zda jsou víčka dobře přitažená, a necháme vychladnout.
- Vychladlá povidla jsou tuhá, lesklá, téměř černá, nejsou hořká, tedy se nám je podařilo nepřipálit a mají typickou lahodnou chuť.
A jak se vám povidla a buchty z nich povedly? Pochlubte se nám do komentářů!