Také vás občas přepadne chuť na něco jiného, než je sladké? Zkuste recepty na slané dorty.
Hledejte inspiraci v našem článku a ochutnejte naše pečlivě vybrané lahůdky.
Najdete tu například švédský sendvičový bochník bez pečení.
Neváhejte a pusťte se do přípravy těchto gurmánských pochoutek, které se hodí pro každou příležitost.
Naše recepty
Sýr Puck
Jedná se o vynikající dánský mazací sýr, který se vyrábí z kravského mléka a rostlinného oleje. Používá se na pečivo, do pomazánek, ale také například do krémů.
Sýr Grana Padano
Tento sýr je velmi oblíbenou italskou pochoutkou. Je to tvrdý sýr z kravského mléka z tzv. dvojího dojení. Než se dostane na trh, zraje 1 – 4 roky.
Má dokonale vyváženou a plnou chuť. Není přesolený, ale ani moc jemný. Dá se říci, že je lehce pikantní a jeho chuť vždy čerstvá, nasládlá s nádechem ořechů, ananasu a jiného ovoce.
Kůrka je krásně hladká, ale dost tvrdá. Pokud jde o použití, tak nejvíce se dá najít v předkrmech, těstovinách, ale je super i na steaky a zeleninové saláty. Velkou výhodou tohoto sýra je i fakt, že se dá bez problémů ukládat do mrazáku.
Jak se sýr Grana Padano vlastně vyrábí?
Sýr Feta
Jeden z nejstarších řeckých sýrů, jehož chuť mohl okusit leckterý obyvatel starověku. Je to důležitá ingredience středomořské kuchyně. V Evropě si postupně vybudoval své pevné místo a nyní si na něm pochutnávají skoro každý Evropan.
Feta se nevyrábí z kravského mléka, ale z ovčího a kozího. Originální sýr vždy obsahoval nejméně 70 % mléka z ovcí a 30 % kozího. Z toho důvodu se vyplatí před nákupem zkontrolovat etiketu, zda sýr obsahuje to, co skutečně má.
Sýr se ukládá do solného nálevu, což ho v podstatě zakonzervuje a značně prodlouží jeho datum spotřeby. Než sýr dozraje, musíme si počkat minimálně 2 měsíce.
V průběhu této doby do sebe sýr natáhne sůl a získá svou typickou chuť i vůni. Je oblíbený díky obsahu probiotik, ale i bílkovin, vápníku a vitaminu D.
U tohoto druhu sýru je výhodou jeho skvělá univerzálnost. Dá se použít do letního salátu, na těstoviny, ke grilování s masem a zeleninou, ale je super i na zapékání, gratinování, náplně do omelet, pirohů i slaných koláčů.
Jak sýr Feta vzniká?
Sýr Asiago
Původem italský přírodní zrající sýr, k jehož výrobě se používá pasterizované kravské mléko. Toto mléko je úžasně aromatické a pochází od krav, které se volně pasou na Asiago. To je náhorní planina v Itálii.
Chuť sýra je výrazně kořeněná, a ještě se mění podle toho, jak dlouho sýr zraje. Čím je zrání delší, tím je chuť výraznější.
Charakteristická je jeho nažloutlá barva připomínající slámu, ale také malé a středně velké otvory. Textura je pevná, ale drobivá.
Hodí se do polévek, salátu, těstovin i omáček, kam se strouhá. Když ho nakrájíme na plátky, můžeme ho zapéct do panini nebo vložit do sendviče. Perfektně chutná i roztavený.