Nadýchaný, vláčný a šťavnatý dezert, nejčastěji plněný jablky.
Štrůdl patří mezi nejoblíbenější moučníky vůbec.
Připravujte ho stále jen z listového, taženého či lineckého těsta?
Vyzkoušejte naše recepty na pivní štrůdl.
Budete překvapeni nejen jeho skvělou chutí, ale i tím, jak dobře se s těstem pracuje.
Kterou variantu ochutnáte jako první?
Naše recepty
Několik triků na dokonalý pivní štrůdl
- Pokud máte příliš šťavnatá jablka, mohlo by se stát, že váš štrůdl bude po upečený jakoby mokrý. Abyste tomu zabránili, můžete jablka před vložením na těsto mírně vyždímat. Pomáhá také posypání těsta strouhankou, mletými ořechy, kokosem či ovesnými vločkami.
- Správný štrůdl by měl být tak zvaně rolovaný, lépe se rolují tenčí těsta. Pokud je vaše těsto příliš silné, můžete místo rolovaného závinu zvolit překládaný, abyste si byli jistí, že se těsto dobře propeče.
- Před vložením do trouby se doporučuje do štrůdlu udělat vidličkou či špejlí několik otvorů. Ty zabrání případnému prasknutí během pečení či splasknutí závinu po vytažení z trouby. Otvory totiž bude moci odcházet pára z jablek.
- Kromě vajíčka můžete k potření povrchu závinu použít též směs másla a cukru, která na povrchu vytvoří křupavou karamelovou kůrčičku.