Mrkev není žádnou popelkou české kuchyně. Máme ji rádi a hojně ji využíváme.
Které pokrmy z mrkve jsou nejoblíbenější?
Ano, uhodli jste správně – dušená mrkev anebo mrkvový dort!
Pojďte si s námi pochutnat na těch nejlepších receptech s mrkví!
Naše recepty
Zdravotní benefity mrkve
Zrak
Mrkev obsahuje vitamín A a nedostatek vitamínu A může způsobit xeroftalmii, progresivní oční onemocnění. Xeroftalmie může způsobit šeroslepost nebo potíže s viděním.
Rakovina
Antioxidační účinky karotenoidů – žluté, oranžové a červené organické pigmenty přítomné v mrkvi a jiné zelenině – mohou snížit riziko výskytu volných radikálů.
Lutein a zeaxanthin jsou dva příklady těchto karotenoidů, které mrkev obsahuje. Prospěšný může být také vitamín A a beta karoten.
Kontrola diabetu
Vařená i syrová mrkev má nízký glykemický index. To znamená, že je nepravděpodobné, že by vyvolaly prudký nárůst hladiny cukru v krvi, což může pomoci lidem s diabetem.
Konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny může také pomoci zabránit rozvoji diabetu 2. typu.
Imunitní funkce
Antioxidantem, který mrkev poskytuje, je vitamín C. Ten je nedílnou součástí imunitního systému.
Konzumace vyvážené stravy, která poskytuje dostatek vitamínu C, může pomoci podpořit schopnost těla bojovat s nemocemi a infekcemi a udržovat celkové dobré zdraví.
Vitamin C v mrkvi také přispívá k tvorbě kolagenu. Kolagen je klíčovou složkou pojivové tkáně a je nezbytný pro hojení ran a pro udržení zdravého těla.
Více o mrkvi se můžete dozvědět v našem speciálním článku!