Omrkněte recepty na halušky a připravte pro sebe i své blízké tento populární slovenský pokrm pro jakoukoliv příležitost.
Můžete je ochutnat klasicky se zelím či brynzou, ale není na škodu i experimentovat.
Neváhejte vyzkoušet některou z našich pečlivě sesbíraných lahůdek, které podráždí vaše chuťové pohárky.
Naše recepty
Co je brynza?
Brynza je velmi chutný měkký sýr. Má svou ojedinělou a zcela charakteristickou chuť, přičemž jediným ochucovadlem je sůl. Pravý sýr se vyrábí z ovčího mléka, jehož podíl by měl tvořit minimálně 50 %.
Vzniká zasýřením mléka, které se následně nechává zaschnout. Díky tomu se vytvoří hrudkový ovčí sýr. Poté se třídí a omývá vodou. K největším přednostem tohoto sýra patří obsah mnoha druhů laktobakterií (cca 20), které mají pozitivní vliv na naše zdraví.
Sýr pomáhá se snížením cholesterolu i krevního tlaku, reguluje hladinu cukru v krvi, posiluje imunitu, ale také pomáhá lépe vstřebávat vápník. Je to svým způsobem přírodní antibiotikum a probiotikum.
Kam se brynza hodí?
- Do polévek a omáček
- K masu, zelenině i jen tak k samotným bramborám
- Na těstoviny
- Náplň do pirohů
- Základní ingredience pro výrobu pomazánek
Jaké varianty můžeme ochutnat?
- Liptovskou
- Letní
- Podzimní
- Zimní