Pórek, zelenina se zajímavým vzhledem i chutí, která má z botanického hlediska nejvíce společného s česnekem.
V kuchyni ho používali již starověcí Egypťané, Řekové i Římané.
Nemusíte z něj připravovat pouze oblíbenou polévku nebo ho přidávat k masu.
Pojďme si představit rozmanité recepty na pórkovou pomazánku.
Je jednoduchá, zdravá a pochutnávat si na ní můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!
Naše recepty
Proč zařadit pórek do svého jídelníčku?
Pórek patří mezi tu zeleninu, která je v našich obchodech k sehnání po celý rok. Především v zimním období tak představuje snadnou možnost, jak náš jídelníček obohatit o celou řadu zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů.
Obsahuje především vitamíny skupiny B, dále vitamín A, C, a E. Z minerálů v pórku najdeme zejména vápník, fosfor, mangan, draslík a železo. V neposlední řadě má pórek diuretické vlastnosti, a jeho konzumace tak podporuje vylučování kyseliny močové z krve.
Tím působí preventivně na nejrůznější ledvinové problémy či dnu. Pozitivní účinky byly prokázány i v souvislosti s nejrůznějšími dýchacími a střevními problémy.
Jak pórek konzumovat?
Výhodou pórku je skutečnost, že ho lze konzumovat syrový i tepelně zpracovaný. Stačí ho jen krátce povařit. Kromě pórkové pomazánky se pórek konzumuje také ve formě nejrůznějších polévek či omáček.
Velmi rozšířené je rovněž použití pórku v nejrůznějších masových směsích, z mladých rostlin lze připravit rovněž chutný salát.