V období července je les plný obsypaných fialových keříků. Toto lesní ovoce je sice pomalejší na sběr, ale je spousta dobrot, které s ním pak vykouzlíte.
Ať už čerstvé nebo mražené, borůvky jsou jednou z nejlepších surovin na pečení.
Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na borůvkovou buchtu.
Inspirujte se a zkuste nějaký.
Naše recepty
Borůvky jako jedno z nejzdravějších ovocí
Borůvky nalezneme skoro v každém lese. Určitě stojí za to, si alespoň hrstku při návštěvě lesa utrhnout. Nejenže si jistě pochutnáte, ale prospějete i svému zdraví.
Obsahují totiž velké množství antioxidantů, které ve vašem těle zachytí volné radikály a tím zpomalíte stárnutí vašich mozkových buněk. Předejdete také jejich degenerativnímu onemocnění.
Nejvíce antioxidantů se nachází ve slupce. V samotném plodu je také obsaženo spoustu vitaminu C a železa. Jejich konzumací posílíte vás imunitní systém. Předejdete například chřipce, angíně a regulujete tím vysoký krevní tlak.
Kromě mrkve, také borůvky podporují správnou funkci zraku. Regenerují totiž oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo. Navíc konzumací těchto fialových plodů předcházíte šerosleposti nebo ji alespoň výrazně zmírníte.
Vhodné je také zmínit, že vám napomohou při průjmu a zácpě. Při průjmu je lepší je konzumovat sušené a při zácpě naopak čerstvé. Jakékoliv zpracování borůvek je pro náš organismus přínosné – sušení, zamražení, zavařování, pečení nebo odšťavnění.
Zkuste jejich zpracování třeba do lahodného borůvkového smoothie podle našich receptů.