Také jste milovníkem polévek? A chutná Vám cibule? Dnes si ukážeme, jak můžete tuto zeleninu využít do polévky.
Základem je samozřejmě cibule a masový vývar. Ostatní ingredience již můžeme volit dle chuti a výsledek pak může mít mnoho variant.
Z jednoho základu tak můžeme uvařit několik typů, které se liší chuťově i vzhledem.
Pojďte se podívat a rozhodnout se, který recept na cibulovou polévku zvítězí u vás.
Naše recepty
Cibulačka se může připravovat i ze sušených nebo čerstvých hub. Nemáme-li sezónní houby, vždy nám dobře poslouží kupované bílé žampiony, hlíva ústřičná nebo žampióny portobello.
Základem cibulačky je masový vývar. S přimhouřením oka jej můžete nahradit i kostkovým bujónem.
Jak vidíte, polévky se dají kombinovat se spoustou ingrediencí. Snesou dokonce i ne vždy oblíbenou brokolici. Pro takové recepty navštivte náš další článek a pochutnejte si na krémové brokolicové polévce.
Důvody, proč je důležité jíst cibuli
Tato zázračná zelenina nám pomáhá při různých závažných chorobách a zdravotních problémech. Spousta studií prokázala, že dokáže chránit nervový a kardiovaskulární systém.
Dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi, brání ve vytváření sraženin a podporuje pružnost cév. Tím přispívá k udržení ideálního krevního tlaku.
Cibule je také dobrou prevencí proti rakovině. Napomáhá totiž ve fungování hormonů a dokáže bojovat proti některým typům nádorů.
Tato zelenina je tzv. základ všech jídel. Dá se jíst i samotná, jako příloha k masu nebo třeba v salátech a to jak syrová tak i vařená. Nejlepším přínosem cibule je, že si své vlastnosti uchová právě i po tepelných zpracováních.
Také obsahuje látky jako chrom, který ovlivňuje hladinu krevního cukru. Tím se stává důležitým prostředkem proti cukrovce či obezitě. Sice po ní nezhubnete, ale omezí vám vstřebání cukrů a tuků, což vám v hubnutí jistě napomůže.
Cibule je zkrátka zázračná součást našich jídelníčků. Obsahuje totiž velkou porci vitamínu C a ten celkově podporuje imunitní systém.
Cibule jako lék. Nahlédněte na naše nejlepší recepty z cibule. Najdete zde sladké ale i slané varianty.