Vyzkoušejte naše luxusní recepty na fenyklové saláty, které si zamilujete!
Nemáte s touto superdravou zeleninou žádné zkušenosti?
Nevadí!
Přinášíme vám i tipy, jak ji správně vybrat v obchodě a také jak ji připravit.
Naše recepty
Pomeranče se také skvěle hodí do nápojů, dezertů, moučníků, masových jídel i ke konzervaci. Inspirujte se našimi pomerančovými recepty!
Tipy, jak správně vybrat a připravit fenykl
Fenykl je skvělá zelenina, která se perfektně hodí do salátů. Než ji ale budete moci sníst, musíte ji nakrájet. Přinášíme vám návod, jak si s fenyklem hravě poradit.
Pokud si fenykl kupujete v obchodě, vyberte si takový, který je vzhledem ke své velikosti těžký a má vrstvy pevně zabalené. Stonky by měly být pevné, ne gumové a neměly by plandat. Vyhněte se fenyklu s volnými vnějšími vrstvami nebo těm, které vypadají pohmožděně nebo rozštěpeně.
Fenykl se prodává jak se stonky, tak i bez. Lepší je koupit fenykl se stonky, protože déle vydrží. Stonky a listy jsou navíc také jedlé. Listy jsou skvělé do salátů a stonky lze nakrájet do omáček či do vývarů.
Fenykl lze konzumovat syrový nebo vařený – obojí má své výhody! Fenykl je v syrovém stavu křupavý a sladký; jakmile je uvařen, stane se hedvábně měkkým.
A nyní si řekneme, jak fenykl nakrájet.
- Ořízněte stonky fenyklu v blízkosti místa, kde jsou spojeny s cibulí.
- Přeřízněte cibuli na polovinu.
- Ořízněte trochu ze spodní části cibule fenyklu, aby bylo dno stabilní.
- Poté prořízněte přímo dolů kořenem cibule.
- Půlky nakrájejte na čtvrtky.
- Znovu prořízněte přímo dolů kořenem.
- Oloupejte všechny zvadlé vnější vrstvy.
- Fenykl nakrájejte napříč na plátky.
- Začněte v horní části cibule a postupujte směrem ke kořenu.
- Plátky nakrájejte silné nebo tenké, podle vašeho receptu.
- Na opravdu tenké plátky použijte kráječ na zeleninu.
- Chcete -li si fenykl uložit na později, ponořte plátky do trochy vody, zakryjte a dejte do chladničky.
A jak se recepty povedly vám? Napište nám do komentářů!