Máte chuť uvařit si nějakou asijskou dobrotu?
Co třeba vietnamská kuchyně? Známá je svou pestrostí barev a různých chutí.
Máme pro vás ty nejlepší recepty na bun cha na jednom místě.
Inspirujte se!
Naše recepty
Kouzlo vietnamské kuchyně
Vietnamská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších na světě. Její kouzlo tkví nejen v používání jihoasijských lehkých surovin, ale hlavně v konzumaci vhodně zvolených kombinací koření a čerstvých bylinek, které hodně usnadňují trávení.
Zajímavou je i kultura stolování. Vietnamští obyvatelé neměli dlouhá léta ve zvyku u jídla pít, ale moderní doba toto pravidlo poněkud zastínila. Některé rodiny se této tradice i nadále drží a stále dodržují zvyk u jídla pít jen malé množství zeleného čaje, který je rozlévaný ve drobných keramických kalíšcích.
Tato tradice souvisí s tím, že pokud pijete malé množství tekutin u jídla, zabraňuje se tak ředění žaludečních šťáv před jídlem, což společně s bylinkami v pokrmech napomáhá a zrychluje trávení.
Vietnamská gastronomie má také určitý filozofický základ. Jejich gastronomie se řídí pěti elementy, které vycházejí z Tradiční Čínské Medicíny – ostrá (železo), hořká (oheň), kyselá (dřevo), sladká (země), slaná (voda). Není divu, že jsou jejich pokrmy skvěle vyvážené s vychytanou kombinací chutí.
Rozdíl mezi Bun Cha a Bun Bo Nam Bo
Největší rozdíl mezi těmito dvěma pokrmy je ve druhu masa, které se tradičně v těchto jídlech používá. Bún cha je vietnamský pokrm, jehož základ tvoří grilovaný vepřový bůček. Bůček = cha, rýžové nudle = bun.
Bún bò Nam Bộ je taktéž z vietnamské kuchyně, ale základ tvoří hovězí maso. Bún = nudle, bò = hovězí maso, Nam Bộ = název bývalé francouzské kolonie na jihu Vietnamu Kočinčína. Překlad tohoto pokrmu by tedy mohl být něco jako: „Nudle a hovězí z jižního Vietnamu“.
Zaujaly vás naše recepty na bun cha? Pak se inspirujte skvělými recepty na vietnamské závitky!