Nejlepší recepty na pomazánky ze syrečků na jednom místě. Jakou z nich vyzkoušíte jako první?

Zápach důkladně uleželých syrečků vás děsí? S našimi recepty na syrečkové pomazánky nemusí – jsou totiž překvapivě jemné. 

Syrečky patří mezi potraviny s jasným názorem: buď je milujete, nebo nesnášíte! 

První skupina má ovšem výhodu, protože syrečky pro svůj vysoký podíl bílkovin a málo tuku zabírají ideální místo v racionální výživě. Každý sportovec by tak měl zvážit zařazení této výživné dobroty do svého jídelníčku.

Co způsobuje zápach u sýrů typu syreček?

Romadur, tvarůžky nebo Limburger – charakteristický odér těchto mléčných produktů způsobuje bakterie Brevibacterium linens, která na povrchu těchto sýrů vytváří mazovou vrstvu, která je zdrojem typického štiplavého zápachu. 

Pokud bychom tedy z těchto sýrů odřízli kůrku, zápachu ho zbavíme! 

To by byla ale pekelná škoda, protože právě aroma propůjčuje tvarůžkům nezaměnitelné kouzlo.

Pro co nejlepší zážitek z konzumace tvarůžkových produktů je nedoporučujeme jíst ihned po koupi, ale pěkně uleželé. Pokud však nechceme, abychom je cítili všude po bytě, uskladníme je v dobře uzavřené sklenici.    

Tvarůžky jsou skvělé také k nakládání! Zkuste náš recept na Nakládané olomoucké tvarůžky či jiné sýry.

A jaká že je nejlepší pomazánka ze syrečků? 

Bez okolků prozradíme, že základ všech receptů je stejný: k sýru tvarůžkového typu přidáme pro zjemnění jiný mléčný produkt – krémový sýr, tavený sýr, tvaroh, žervé, lučinu, máslo, majonézu, dokonce i mascarpone! Někdo si vystačí jen s přidáním trochy mléka, aby dosáhl požadované konzistence. 

Náš tip: někdy vás na nejlepší kombinaci přivede to, co zrovna máte v lednici, proto není nutné se pevně držet receptů a každý má možnost si najít tu svou nejoblíbenější variaci. 

Dále nesmí chybět najemno nakrájená cibulka (případně sušená) a z koření se výborně hodí kmín, ať už mletý, či celý na ozdobu. Dalším ingrediencím se meze nekladou – hodí se mletá i čerstvá paprika různých druhů, sladká i pikantní, dále okurky, ředkvičky, pažitka či jiné čerstvé bylinky. 

Jedině pomazánka z Olomouckých syrečků? Ne nutně!

Olomoucké syrečky, alias tvarůžky z Loštic, jak vám lépe upřesní Wikipedie, mají v Čechách dlouhou tradici a jsme na ně právem hrdí.

Na výrobu typicky zapáchajících sýrů však výhradní patent nemáme, a tak jejich alternativy najdeme i v jiných kuchyních, a to především u našich německy hovořících sousedů či v zemích s tradičně sýrařským zaměřením, jako například v Belgii, kde zároveň mocně holdují pivu. Pivo a tvarůžky tvoří idylické kombo, a pokud jde o pomazánky, máme pro vás i jednu, která v sobě pivo rovnou obsahuje!

Nejznámější zahraniční alternativou k našim olomouckým tvarůžkům je německý Limburger. V českých obchodech také hojně narazíme na produkty Harzer Käse nebo původem belgický Romadur. 

U syrečků platí, že spíše než značka tu nejlepší chuť připraví správné uležení. 

Věříme, že každá pomazánka ze syrečků sklidí úspěch a pokud tohoto typu sýra nemáte stále dost, nechte se inspirovat dalšími recepty a připravte si tvargle z Hané na mnoho způsobů!

Přejeme dobrou chuť a za všech okolností řádně dotažené víčko sklenice se syrečky!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.