Neexistuje snad nic lepšího než maso plné šťávy, marinované v nejlepších bylinkách a podávané s výbornou omáčkou!
Přesně takové jsou tyto recepty na gyros, které nemají chybu.
Připravte si ho v pohodlí vašeho domova a vychutnejte si ho i s doma připravených pita chlebem.
Vychutnejte si ho tak jako na dovolené v Řecku!
Naše recepty
Gyros vs. kebab jaký je rozdíl?
Není kebab jako gyros a gyros není jako kebab! Mezi těmito pokrmy existují sice malé, ale důležité rozdíly, které se vážou k historii vzniku těchto jednotlivých oblíbených fast foodových pokrmů. Pojďme se podívat na to, co dělá gyros gyrosem a ne kebabem souvlaki nebo shawarmou!
1. Döner kebab
Döner kebab má svůj původ v Osmanské říši, sahající až do 13. století. Maso bylo pečené ve tvaru velkého kužele na svislém hrotu, který se při pečení otáčel. Před podáváním byla vnější vrstva masa okrájena, zatímco zbytek masového špalku byl ponechán na hrotu, aby se dopékal.
Kebaby se i dnes připravují stále stejným způsobem. V Anatolii můžete dostat kuřecí a jehněčí kebaby podávané s rýží a salátem.
1. Gyros – středomořské bylinky a tzatziki
Řecko bylo součástí Osmanské říše až do devatenáctého století a jeho kuchyně se pod osmanským vlivem vyvíjela. Řecký gyros velmi podobný slavnému kebabu. Gyros znamená v řečtině „otočka“ a obojí se peče na vertikálním grilu.
Gyros se obvykle vyrábí z jehněčího, hovězího, vepřového nebo kuřecího masa. Maso je marinováno se středomořskými bylinkami, jako je tymián, rozmarýn a oregano.
Maso marinované v citrónové šťávě, olivovém oleji a bylinkách se podává v ručně vyráběném pita chlebu spolu s oreganovými hranolky, rajčaty, červenou cibulí a samozřejmě omáčkou tzatziki, tento recept na gyros je tím pravým a nefalšovaným, který můžete ochutnat.
Zůstaňte s námi ještě chvíli v řecké kuchyni a vyzkoušejte další lahodné recepty, které vám může tato země nabídnout. Poddejte se chuti této tradiční řecké mussaky z lilku!
2. Souvlaki – vařené na špejli
Souvlaki je spojeno s řeckým slovem souvla (znamenající plivat) a počátky souvlaki sahají až do starověkého Řecka. Hlavním rozdílem mezi gyrosem a souvlaki je způsob přípravy masa.
Maso na gyros se peče napíchnuté na hrotu ve vertikální poloze, zatímco maso na souvlaki se peče na vodorovně polohovaných hrotech, otáčejících se na grilu.
Některé souvlaki se podávají na špízu, ale lze je také sundat a podávat v pita chlebu s omáčkou a oblohou.
3. Shawarma – ochucená a okořeněná
Shawarma je jako blízký příbuzný ke gyrosu. Zakládá se na stejném dědictví, které mu poskytla Osmanská říše.
Když se říše začala rozrůstat směrem na Blízký východ, pokrm se stal známým jako „shawarma“, což je arabské slovo pro „otáčení“. Shawarma byla přizpůsobena místním chutím a vyvinula se ve vlastní podobu, která ji dnes odlišuje od gyrosu nebo kebabu.
Shawarma se často vyrábí z hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa, přičemž maso je marinováno až 24 hodin v různém koření.
Obvykle mezi ně patří bobkový list, kurkuma, hřebíček, skořice a koriandr. Podává se s přílohami jako je salát tabouleh, fattoush a cizrnový humus. Nejběžnější omáčkou je sezamové tahini.