Honí vás mlsná, ale nevíte na co?
Připravte si s námi tradiční recept na baklavu a vychutnejte si originální chuť Blízkého východu.
Tento dezert je až překvapivě snadný na svou výrobu a pokud používáte kupované těsto, zabere vám maximálně 30 minut. Ale s tradičním těstem bude tento sladký dezert ještě sladší!
Vydejte se do sladkého ráje s touto pochoutkou!
Naše recepty
Video návod na přípravu baklavy
Jak nakrájet baklavu
Co je baklava?
Ačkoli historie baklavy není dobře zdokumentována, její současná podoba byla pravděpodobně vyvinuta v kuchyni konstantinopolského císaře. Kdy baklava byla servírována při ramadánu ve slavnostním průvodu zvaném Baklava Alayı, který ho doprovázel.
Tři hlavní proudy, které se hlásí k tomuto dezertu jsou staří Římané, Turci ze střední Asie a Peršané. Někdo připisuje vynález baklavy s Asyřanům, kteří ji podle nich měli vynalézt již v 8. století př. n. l.
Podobnosti s baklavou najdeme i ve starořeckých dezertech zvaných gastris nebo tureckým güllaç, který používá tradiční těsto na baklavu, jen náplň se od moderní podoby odlišuje. Tento dezert měl být poprvé upečen již ve 14. století.
Řekové a Turci se stále přou o to, který recept na baklavu byl tím prvním. Na baklavu si tudíž činí nárok obě země. Řecká i turecká kuchyně vycházela z vaření Byzantské říše, která pokračovala v tradici vaření Římské říše. Protože se obě kuchyně a kultury historicky prolínají, je těžké recept přiřknout jen jedné straně.
Baklava je tradiční dezert v moderních arabských kuchyních, i když se o něm žádná z historických kuchařek nezmiňuje. Jeho receptura se skládá z malých kousků mandlové pasty zabalené ve velmi tenkém těstě a zalité sirupem.
Příprava baklavy
K přípravě baklavy se používají velké plechy na pečení.
Baklava se běžně připravuje na velkých plechách. Na plech se pokládá mnoho vrstev tradičního těsta, které se promazává rozpuštěným máslem a rostlinným olejem. Navrch se položí vrstva nasekaných ořechů – typicky vlašské nebo pistácie, ale někdy se používají i lískové ořechy – a poté následují další vrstvy těsta.
Před pečením (180 °C na 30 minut) se těsto nakrájí na pravidelné kusy ve tvaru kosočtverce, trojúhelníky nebo obdélníky. Po upečení se uvařená baklava zalije sirupem, který může obsahovat med, růžovou vodu nebo vodu z pomerančových květů a nechá se vsáknout.
Baklava se obvykle podává při pokojové teplotě a často se zdobí mletými ořechy.
Druhy baklavy
Existuje mnoho regionálních variací baklavy. V Řecku jsou vlašské ořechy běžnější než pistácie a dezert je často ochucený skořicí. Baklava v řeckém stylu má být vyrobena z 33 vrstev těsta, odkazujících na roky Kristova života.
V Íránu se do slazené ořechové náplně přidává kardamom.
Ázerbájdžánská baklava je druh baklavy vyrobený z kynutého těsta, lískových ořechů, mletého hřebíčku, kardamom a šafrán. V náplni se používají vlašské ořechy nebo mandle, obvykle se krájí do tvaru kosočtverce a tradičně se podává během jarních svátků.
V arménské kuchyni je baklava kořeněná skořicí a hřebíčkem.