Dorty, které pečeme o velikonočních svátcích, by měly být dekorativní, přeci jen čekáme zástupy koledníků.
Také chutné, protože velikonoční svátky jsou časem hodování.
Jak docílit obojího? S následujícím přehledem 5 nejoblíbenějších receptů na velikonoční dorty a několika dobrými radami to bude hračka!
Naše recepty
Velikonoční dortový korpus
Piškotový dortový korpus je základem pro všechny velikonoční dorty. Pečeme jej z vajec, cukru a polohrubé nebo hladké mouky.
Piškot můžeme nastavit vroucí vodou, pro zjemnění můžeme přidat i dvě lžíce oleje. Do piškotového těsta se nepřidávají žádné kypřící přísady, proto je důležité dostatečně vyšlehat žloutky do velmi husté pěny.
Mouku a sníh z bílků přidáváme až nakonec, nejlépe ručně a jen zlehka je obracením vmícháme do těsta, aby těsto zůstalo co nejvíce našlehané.
Zdobení velikonočního dortu
Zdobení dortů je vždy záležitost šikovnosti a fantazie. Ale i jednoduše ozdobený dort, kde jsou ozdoby vzájemně sladěny, vypadá slavnostně.
Správná barevnost je základem úspěchu. Tradiční velikonoční barvy jsou teplá žlutá, oranžová a zelená
Pokud tyto tři barvy dodržíme, můžeme dozdobit růžovou, fialovou nebo červenou.
Krásně vypadá dvojbarevná šlehačka, kterou vykouzlíme použitím běžné bílé v kombinaci s čokoládovou šlahačkou. Smetanu ke šlehání (33%) den předem svaříme s čokoládou, pak ji necháme znovu vychladit v chladničce a teprve druhý den vyšleháme.
V období svátků i mimo ně můžete vyzkoušet naše recepty na báječné jablečné dorty!
Jaký je ten váš velikonoční dort? Pochlubte se! Sdílejte recept a fotky s přáteli!