Příprava: 15 minut
Vaření: 90 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 105 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 25 dkg bílých fazolí
- 2 menší mrkve
- 2 menší cibule
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- 1 kostka bujónu
- zakysaná smetana
- sekaná pažitka.
Postup receptu
- Fazole v cedníku propláchneme, zalijeme je studenou vodou a necháme přes noc namočené
- Druhý den je i s vodou, ve které se máčely, uvedeme do varu, přidáme očištěnou mrkev a nakrájené cibule a vše uvaříme doměkka
- Uvařené fazole nesléváme, ale vyjmeme mrkve a trochu fazolí a zbytek rozmixujeme
- Do rozmixované části pak zavaříme světlou jíšku usmaženou ze sádla a hladké mouky
- Přidáme i masox, vše osolíme a opepříme a polévku povaříme
- Do hotové polévky vložíme nadrobno nakrájené mrkve, odložené fazole a sekanou pažitku
- Zakysanou smetanu můžeme vmíchat do polévky nebo ji přidávat až do talířů při podávání