Dortík lahodný tak, že vám nedovolí přestat. Vychutnejte si tyto jedinečné recepty na suflé po vydatné rodinné večeři nebo ho servírujte jen tak při posezení s přáteli.
Tuto dobrotu ocení všechny věkové kategorie a zbydou po něm jen prázdné zapékací mističky!
Zkusíte jeho sladkou nebo slanou variantu? Nebo dokonce obě?
Naše recepty
Rozdíl mezi suflé a fondánem
Suflé a lávové dortíky mají podobný vzhled, sdílejí mnoho stejných ingrediencí a dokonce se podávají s podobnými polevami, což mnohé vede k přesvědčení, že jde o stejný dezert.
Avšak nejdeme několik rozdílů, které je od sebe odlišují. Rozdíly spočívají zejména v textuře dezertů a také v prezentaci jejich servisu.
Soufflé je plně uvařené, zatímco lávový dort si zachovává tekutý, krémový a syrový střed.
Ale nenechte se zmást! Že je suflé zcela uvařené, ovšem neznamená, že má stejnou konzistenci jako třeba koláč nebo klasická buchta.
Suflé je ve středu rozhodně vlhké, mnohem více než běžný dort, či koláč. Střed je popisován jako pudinkový.
Suflé má na povrchu vzhled jako sněhová pusinka a má velmi lehkou texturu. Servíruje se v různých obměnách, jako je čokoláda, citron nebo dokonce sýr (všechny varianty najdete v tomto článku!).
Fondán neboli lávový dort, má tradičně jednu příchuť – čokoládu (ale existuje mnoho různých variant, protože lidská zvídavost a hlad nezná mezí! Vyzkoušejte další podoby lávových dortíků podle našich receptů a uvidíte, že čokoláda je jen začátek všeho!)
Fondán je svou konzistencí hustější než suflé a, jak již bylo zmíněno, jeho střed je doslova čokoládová řeka, která vám při jeho rozkrojení vyteče na talíř.
Zatímco suflé se obvykle podává v zapékací misce, ve které bylo upečené.
Lávové dortíky se často z těchto formiček vyklápí na talíř, kde se může tato dobrota volně rozplynout.