Milovníci mořských plodů pozor! Tento článek byl ušitý vám na míru.
Ponořte se do hlubin moří a připravte si spolu s námi tyto lahodné recepty na oliheň!
Nebudete věřit vlastním očím jak jsou snadné a vlastním chuťovým pohárkům jak jsou výborné!
Jakou pochoutku z této mořské potvory zkusíte nejdříve?
Naše recepty
Jak očistit čerstvou oliheň?
Jestli se vám poštěstí a seženete čerstvou oliheň, možná budete bojovat s tím, jak jí před samotným vařením očistit. Zde je skvělý video návod jak s ní naložit!
Proč oliheň zařadit do našeho jídelníčku?
Oliheň se v dnešní době stává základní surovinou pro velkou část restaurací.
Tato skvělá mořská potvora se běžně objevuje v polévkách, těstovinách, rizotech a dalších středomořských pokrmech.
Maso olihně má světlou až průsvitnou bílou barvu, žvýkavé maso a lahodnou chuť.
Vedle skvělé chuti má i mnoho zdravotních benefitů, které je třeba zvážit a možná její maso zařadit do našeho jídelníčku.
Výživné jídlo
Oliheň má vysoký obsah bílkovin, minerálů a nízký obsah kalorií.
Nízký obsah kalorií
Oliheň je skvělá pro ty, kteří chtějí zvýšit příjem bílkovin, aniž by museli slevit ze svého kalorického příjmu (100g má pouze 75 kcal)
Žádné sacharidy
To je skvělá zpráva pro všechny, kteří drží přísnou dietu nebo keto dietu. Vy si můžete do svého jídelníčku zařadit maso z olihně, protože neobsahuje žádné sacharidy.
Dobrý zdroj vitamínu B 12 a B6
Naše tělo potřebuje B 12 pro zdravý nervový systém a krevní obraz. Vitamín B6 zase pro ochranu srdce proti srdečním chorobám jako je mrtvice.
Žádné obavy z cholesterolu
Stejně jako většina měkkýšů má i oliheň vysoké množství cholesterolu ve své stravě. Ale to by vám nemělo bránit v jeho konzumaci. Několik studií totiž ukázalo, že konzumace měkkýšů má tendenci snižovat, nikoli zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi.