Křupe to, voní to, chutná to. Co to je?
Ano! Jsou to naše lahodné recepty na smaženou rýži, které si můžete vychutnat i vy u vás doma!
Nechte se unést vůněmi Asie, které kombinují jen ty nejlepší suroviny a koření. Přesně díky tomu jsou tyto pokrmy tak chutné a originální!
Budete rýži servírovat jako hlavní chod nebo jako přílohu?
Naše recepty
Historie, rady a tipy
Čínská smažená rýže je pokrm, který se připravuje s rýží a nakrájenou zeleninou ochucenou různými čínskými ingrediencemi.
Smažená rýže může být vegetariánská i připravovaná s masem a je to ideální pokrm, který vám dovolí zpracovat zbytky z předešlého dne a vytvořit z nich něco nového a lahodného!
Každá variace na smaženou rýži má své vlastní ingredience a styly vaření. Nejoblíbenějšími variantami v klasické čínské kuchyni je v kombinaci se smaženým vejcem, kuřecím masem a smaženou zeleninou.
Z Číny s tento pokrm velmi rychle rozšířil do celého světa a své místo našel zejména v čínských ulicích v Americe, ve Velké Británii a Indii. Zde se staly velmi oblíbenými v asijských restauracích a je servírovaná jako specialita místní kuchyně.
Historie tohoto pokrmu má hlubokou historii. Je to v celku staré jídlo, které bylo vymyšleno jako způsob, jak využít zbytky potravin. Říká se, že jde o pokrm, který pochází z dynastie Sui v letech 589-618 našeho letopočtu a konkrétně z města Yangzhou a je známá pod názvem Yangchow.
Rýže se obvykle před samotnou přípravou dusí nebo vaří. Doporučuje se používat starší rýži, která je mnohem více suchá než čerstvá rýže, takže rýže, která je 2-3 dny stará, výbornou volbou.
Hlavní ingredience
Kvalita rýže je také hlavním faktorem při výrobě dokonalé čínské smažené rýže. Ideální je použít rýži basmati.
Další přísady zahrnují ochucený olej, nejlépe česnekový olej. Hlavními složkami jsou potom zelenina, jako jsou nakrájené fazole, jarní cibulka, hrášek, celer a zelí.
Do masa můžeme použít vepřové, kuřecí a dokonce i hovězí maso.
Mořské plody jsou také dobrou volbou.
Nejdůležitější součástí receptu je samozřejmě koření. Sůl, pepř, sójová omáčka, ocet a často se přidává ústřicová omáčka, která pokrmu dodá extra říz a chuť.
S čím smaženou rýži podávat
Obloha čínské smažené rýže je při podávání velmi důležitá. Pokrm lze doplnit šalotkou, celerem nebo mrkví nakrájenou na různé tvary. Nebo s dalšími přílohami jako je:
- Volské oko
- Polévka s vaječným kapání
- Kuřecí Teriyaki
- Pálivo-kyselou čínskou polévkou
- Čínskými knedlíky
- Gyoza knedlíčky
- Vaječnými rolkami
- Pečenou růžičkovou kapustou
- Vepřové maso ve sladkokyselém nálevu
- Kuřeti na citronech
- Krevetami smažené v temptuře