Milovníci čokolády pozor! Připravili jsme pro vás ty nejskvělejší recepty na čokoládové kuličky!
Recepty jsou jednoduché, hotové v pár krocích a vám nezbyde nic jiného než se těšit až tuto dobrotu ochutnáte!
Zkuste naše výborné kombinace s kokosem, arašídovým máslem nebo si vychutnejte i bílou čokoládu.
Tak které kuličky budou vaše první?
Naše recepty
Jakou čokoládu na kuličky použít?
Čokoláda pochází ze zrn kakaovníku. Zrna jsou pražená a mletá, aby se vytvořila pasta nazývaná , kterou posléze dělíme na kakaové máslo a kakaový prášek. Různými poměry mezi kakaovým máslem, kakaovým práškem, cukrem a dalších přísad vznikají různé druhy čokolády.
Čokoláda na vaření – také je nazývána jako hořká čokoláda. Tento druh čokolády obsahuje 50-58% kakaového másla a je bez přidaného cukru. Měla by se používat v receptech, kde jsme použili jiné sladidlo, jako jsou brownies, nebo čokoládové korpusy.
Hořkosladká čokoláda – ta má nejsilnější čokoládovou chuť a obsahuje minimálně 35 % čokoládové pasty. Některé prémiové značky obsahují 70 % nebo více kakaového másla a kakaové sušiny. Je to nejlepší druh čokolády na vaření a pečení. Zkuste z ní vytvořit například pudink, čokoládovou pěnu, ganache a glazura, nebudou mít chybu.
Polosladké – má více přidaného cukru a obsahuje minimálně 35 % čokoládové pasty. Tato čokoláda vynikne nejvíce v receptech, kde čokoláda hraje hlavní roli, jako jsou čokoládové koláče, čokoládové buchty nebo čokoládové krémy.
Sladká čokoláda – obsahuje minimálně 15 % čokoládové pasty. Použijeme ji například v receptech na sušenky s čokoládovými kousky.
Mléčná čokoláda – obsahuje alespoň 10 % čokoládové pasty a alespoň 12 % mléčné sušiny, aby získala sladkou a krémovou chuť. Tuto čokoládu spíše než do těsta použijte jako finální „dotažení“ receptu na palačinky nebo muffiny.
Bílá čokoláda – není to opravdu „pravá“ čokoláda, protože neobsahuje čokoládovou sušinu. Obsahuje minimálně 20 % kakaového másla. Je skvělá v kombinaci s ořechy a solí – představte si makadamové sušenky z bílé čokolády.
Kakaový prášek – může být sladký nebo hořký. Vyrábí se sušením a mletím čokoládové pasty a odstraněním většiny kakaového másla, přičemž musí být, ale stále zachováno 10-22 % kakaového másla.
V našich receptech na čokoládové kuličky doporučujeme používat první tři druhy čokolády. Je to z toho důvodu, že je v receptech vždy navíc přidané další sladidlo a použitím sladké čokolády, by mohlo dojít k přeslazení a zároveň by kuličky ztratily chuť, kterou mají správně mít, a to lehce nahořklou a trpkou.
Není na škodu zkombinovat například polosladkou čokoládu společně s kakaovým práškem, což vytvoří zajímavý chuťový most, ale nezapomínejte přidat více tekutých surovin, aby těsto nebyl příliš husté.