Přemýšlíte, co nachystat ke svačině nebo večeři? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na vajíčka.
Připravte si jednotlivé pochoutky a zjistěte, která vám bude nejlépe vyhovovat.
Chystáte rodinnou oslavu, firemní večírek, pohoštění pro kamarády na večerní dýchánek nebo jen svačinu při pracovním odpoledni?
Potěšte své blízké, kamarády i kolegy a dejte jim ochutnat své výtvory z vajec.
Naše recepty
Vejce – proč ho konzumovat a co obsahuje?
Konzumace vajíček bývá častým předmětem sporu. Někdo tvrdí, že jsou zcela nezdravá, další je zase doporučuje jako vhodný zdroj vitamínů a minerálů.
Nejpopulárnější jsou na našem jídelníčku jednoznačně vejce slepičí, ovšem výjimkou nejsou ani křepelčí nebo třeba pštrosí.
Zajímavosti je, že obsahují bílkoviny, jejichž biologická hodnota je daleko lepší než u proteinů mléka či masa. Zdrojem je jednoznačně bílek. Ten navíc neobsahuje žádné tuky a má nízkou kalorickou hodnotu.
Vejce je cenným zdrojem mastných kyselin. Podle mnoha studií dokonce některé tyto mastné kyseliny působí antitromboticky, antiateroskleroticky a rovněž protizánětlivě. Zvýšenou konzumací mohou dokonce fungovat i jako prevence.
Nutno podotknout, že jsou zcela nepostradatelná pro malé děti, zejména do jejich 3 let věku, když jsou zásadní pro správný vývoj mozku i očí. Starším lidem zase optimalizují ideální hladinu hormonů.
Které vitamíny můžeme ve vejcích najít?
- Kyselina listová
- Vitamín B1
- Vitamín D
- Cholin
- Vitamín B5
- Vitamín B7
- Vitamín C
- Vitamín A
- Vitamín E
- Vitamín K
- Vitamín B3
- Vitamín B6
- Vitamín B12
- Vitamín B2
recepty-na-vajicka-uvodni
- Draslík
- Fluor
- Jód
- Zinek
- Kobalt
- Sodík
- Mangan
- Molybden
- Fosfor
- Hořčík
- Selen
- Železo
- Vápník
- Chrom
- Měď