5 receptů na babiččiny rohlíčky s mandlemi, které vás chytnou za srdce! Zkuste je všechny

Nejlepší recepty na mandlové rohlíčky najdete tady u nás! Dali jsme si opravdu záležet, abychom pro vás připravili jen to nejlepší z nejlepšího a vy si tak mohli vybrat opravdu originální a neotřelé recepty!

Veškeré recepty jsou něčím netradiční, ale všechny jsou naprosto chuťově luxusní.

Zkuste ty, které jsou inspirované Řeckem, nebo zkuste tradiční francouzské pečivo plněné jemným ořechovým krémem nebo si vychutnejte i českou klasiku. Záleží jen na vás, která pochutina vás zaujme.

Čím začnete?

Zdravotní benefity a rizika mandlí

Mandle se dají konzumovat syrové, opražené nebo je můžeme přidat do sladkých či slaných jídel. K dostání jsou také nakrájené, nasekané, jako mouka, olej, máslo nebo mandlové mléko.

V tomto článku se dozvíte některé důvody, proč jsou mandle správnou volbou pro naše zdraví.

Pozitivní vliv na cholesterol
Konzumace mandlí může snížit celkovou hladinu cholesterolu.
Mandle mají vysoký obsah nenasycených tuků. Tento typ tuků snižuje výskyt „špatného“ cholesterolu, a tím zlepšují hladinu cholesterolu v krvi. Studie naznačují, že konzumace mandlí může i zvýšit výskyt vitamínu E a červených krvinek, které předcházejí ucpávání cév a snižuje hladinu cholesterolu.

Snižují riziko rakoviny
Studie identifikovaly dvakrát až třikrát nižší riziko rakoviny prsu u jedinců, kteří konzumovali vyšší množství arašídů, vlašských ořechů a mandlí, ve srovnání s těmi, kteří je nekonzumovali. Vědci došli k závěru, že arašídy, vlašské ořechy a mandle se zdají být ochranným faktorem pro rozvoj rakoviny prsu.

Předcházení srdečních chorob
Mandle spolu s dalšími ořechy mohou pomoci zlepšit hladinu tuků v krvi. To může prospět zdraví srdce. Vědci ve svých studiích zjistili, že mandle výrazně zvýšily hladinu antioxidantů v krevním řečišti, snížily krevní tlak a zlepšily průtok krve.

Mandle a vitamín E
Mandle obsahují relativně vysoké hladiny vitamínu E. Vitamin E pomáhají předcházet poškození buněk, které mají za vinu vnější vlivy prostředí, se kterými si naše tělo nedokáže už poradit. To může vést k různým nemocem a zdravotním problémům. Vědci také předběžně spojili vyšší příjem vitamínu E s nižším rizikem Alzheimerovy choroby.

Kontrola krevního cukru
Existují určité studie, které ukazují, že mandle mohou pomoci řídit hladinu cukru v krvi. Vědci naznačili, že mezi nedostatkem hořčíku a inzulinovou rezistencí může být souvislost. To se ukázalo jako zlomová myšlenka pro ty, kteří trpí diabetem typu 2, protože ti většinou nedostatkem hořčíku trpí. Každodenní konzumací mandlí se posléze zlepšil jejich krevní obraz i hladiny tuku v krvi.

Pomocníci v dietě

Mandle mají nízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Dodávají nám pocit plnosti, což může některým jedincům pomoci zhubnout.

Posilují zdraví kostí
Mandle obsahují vápník, hořčík, mangan, měď, vitamín K, bílkoviny a zinek, které všechny přispívají ke zdraví kostí.

Rizika
Existují potenciální rizika, která zdravotní experti spojují s konzumací mandlí.

Alergie
Lidé s alergií na ořechy by se měli vyhýbat mandlím. Pokud se u člověka objeví kopřivka, otoky a potíže s dýcháním po konzumaci mandlí, měl by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Stav známý jako anafylaxe se může vyvinout rychle a může být život ohrožující.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.