Rýže, kukuřice a pšenice jsou přední světové potravinářské plodiny.
Víte, že na světě existuje více než 120 0001 druhů rýže?
Rozdíly mezi těmito druhy jsou velké. Jaká se používá na rizoto a která třeba na sushi?
Červená, hnědá, ale i černá – jsou pro lidské tělo skutečně zdravější a prospěšnější?
Dnes vám na mnoho otázek pomůžeme najít odpověď.
Proč konzumovat rýži?
Rýže je samozřejmě bohatým zdrojem sacharidů, tedy zdrojem energie pro každé tělo. Obsahuje ale i mnoho jiných živin – vlákninu, selen, hořčík a vitamíny B. Nejen pro vegany a vegetariány je rýže také skvělým zdrojem bílkovin.
Pro rok 2021 byla prognóza produkce rýže stanovena na neuvěřitelných 517,1 milionu tun2. Odhaduje se, že na každou jednu novou miliardu lidské populace je třeba vyprodukovat ročně o 100 milionů tun rýže navíc3.
Její zrna jsou tak skutečně základem každé světové kuchyně. Veškerá rýže je navíc ve své přirozené formě bezlepková, a tak se stává jednou z nejoblíbenějších plodin pro lidi trpící celiakií.
Vzhledem k rostoucí oblibě také vznikají nové a nové variace rýžových produktů jako jsou rýžové nudle, rýžová mouka, rýžový škrob, ale třeba i rýžový olej a ocet.
Nutriční hodnoty
Výživová hodnota rýže může být pro nejednoho člověka matoucí. Hodnoty, uváděné na etiketách produktů, jsou totiž platné pro rýži v syrovém stavu. Tato čísla se tepelnou úpravou mění.
Bílá rýže syrová 100 g4 | Bílá rýže vařená 100 g5 | |
Energetická hodnota | 358 kcal | 130 kcal |
Bílkoviny | 6,5 g | 2,36 g |
Sacharidy | 79,2 g | 28,7 g |
Tuky | 0,52 g | 0,19 g |
Vláknina | 2 g | 0 g |
Druhy rýže
Není snadné se rychle zorientovat v odrůdách rýže, dělí se totiž do několika kategorií, nejčastěji se setkáváme s rozdělením podle velikosti zrna.
Dlouhozrnná rýže
Jádro je štíhlé a dlouhé až 8 mm; až čtyřikrát delší, než je jeho šířka.
Obsahuje více amylózy, a tak se jednotlivá zrna po uvaření nelepí a zůstávají oddělená.
Pozor – tato vlastnost však může být i nevýhodou, při ochlazení se k sobě tento škrob váže mnohem těsněji a rýže tak může při nedostatku tekutin (omáčka, vývar) dočista ztvrdnout.
Rýže Basmati
Pro Basmati je typická oříšková vůně a chuť. Často se používá v asijské kuchyni, neméně často se ale objevuje i ve středomořských pokrmech. Umí skvěle podtrhnout chuť čerstvých bylinek, jarních cibulek a česneku.
Jak správně připravit rýži Basmati?
- několikrát propláchněte ve studené vodě, aby se rýže zbavila přebytečného škrobu
- poměr na vaření: 1 hrnek rýže na 1 ½ hrnku vody
- doba vaření rýže: 15-20 minut
- vhodná pro recepty: rýže na kari, šafránová rýže, smažená nebo pečená rýže na asijský způsob
Jasmínová rýže
Tato exotická rýže je základem thajské kuchyně. Oblíbená je především pro své jasmínové až popcornové aroma. Vhodná je zejména pro kořeněné pokrmy, její textura velmi dobře umožňuje plné nasáknutí chuti koření.
Jak správně připravit Jasmínovou rýži?
- není třeba před vařením proplachovat studenou vodou
- poměr na vaření: 1 hrnek rýže na 1 ⅓ hrnku vody
- doba vaření rýže: 12-15 minut, poté nechat ideálně ještě 10 minut přikryté pod pokličkou
- vhodná pro recepty: pečené kuře s rýží, jasmínová rýže s krevetami, restovaná rýže s chilli
Střednězrnná nebo také kulatozrnná rýže
Jádro je dlouhé maximálně 6 mm; pouze třikrát delší, než je jeho šířka.
Uvařená zrna mají větší tendenci se k sobě lepit. Jsou více mokrá a měkká, a z toho důvodu ideální pro krémové pokrmy, rizota a rýžové nákypy.
Při nedostatku tekutin může při ochlazení nevzhledně hrudkovat.
Rýže Arborio
Arborio je často mylně považováno za rýži krátkozrnnou. Díky svým vlastnostem získává při přípravě jemnou krémovou texturu. Také obsahuje více bílkovin než jiné střednězrnné odrůdy rýže a umí velmi dobře absorbovat chutě.
Jak správě připravit Arborio?
- do připravené vroucí vody je vhodné přidat minimálně jednu lžíci olivového oleje
- poměr na vaření: 1 hrnek rýže na 2 hrnky vody
- poměr na vaření pro rizota: na 1 hrnek rýže postupně přilívat až 5 hrnků vody
- doba vaření rýže: 20-30 minut
- vhodná pro recepty: rýžový nákyp, rýže na sladko, rizoto, do polévek
Krátkozrnná rýže
Zrna jsou dlouhá nejčastěji do 4 mm; maximálně dvakrát delší, než je jejich šířka.
Obecně obsahuje hodně amylopektinu. K uvolnění škrobu tak stačí mnohem nižší teploty, a proto zrnka rýže nemohou udržet svůj původní tvar, začnou měknout a lepit.
Pozor – pokud rýže nasákne nadměrně kapalin může se rozvařit na kaši.
Sushi rýže
Jak už samotný název napovídá, jedná se o rýži vhodnou k přípravě sushi. Je lepkavá a dobře tvarovatelná. Běžně se také používá i jako zahušťovadlo do polévek, omáček či pudingu.
Jak správně připravit Sushi rýži?
- několikrát propláchněte ve studené vodě, aby se rýže zbavila přebytečného škrobu
- poměr na vaření: 1 hrnek rýže na 1 ½ hrnku vody
- doba vaření rýže: 20-25 minut
- vhodná pro recepty: sushi, poke bowls, rýžový puding
Jaké jsou rozdíly v obsahu minerálů, vitamínů a živin?
Dlouhozrnná, střednězrnná a krátkozrnná rýže se od sebe v nutričních hodnotách téměř neliší. Největším rozdílem mezi těmito druhy je obsah konkrétního druhu škrobu – amylózy nebo amylopektinu. Amylóza se rozpadá až při vyšších teplotách, a tak zrno lépe drží tvar.
V obsahu minerálů pak platí – čím delší zrno, tím větší množství minerálů.
Rýže dlouhozrnná vařená 100 g6 | Rýže střednězrnná vařená 100 g7 | Rýže krátkozrnná vařená 100 g5 | |
Energetická hodnota | 130 kcal | 130 kcal | 130 kcal |
Bílkoviny | 2,69 g | 2,38 g | 2,36 g |
Sacharidy | 28,2 g | 28,6 g | 28,7 g |
Tuky | 0,28 g | 0,21 g | 0,19 g |
Vláknina | 0,4 g | 0 g | 0 g |
Vápník | 10 mg | 3 mg | 1 mg |
Hořčík | 12 mg | 13 mg | 8 mg |
Draslík | 35 mg | 29 mg | 26 mg |
Nadále se rýže rozděluje podle stupně mletí.
Hrubá rýže
Tato rýže je zcela nezpracovaná, tedy ve slupkách. Pro lidské tělo je v tomto stavu nestravitelná a ke spotřebě nepoužitelná.
Celozrnná rýže
Prochází mletím, při kterém se odstraní nestravitelná slupka, ale další vrstvy zrna zůstávají nedotčená. Tato rýže je tak zdravější náhražkou rýže bílé.
Celé zrno má mnohem vyšší nutriční hodnotu. Zachované otruby a klíčky obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty. Celozrnná rýže má také nízký glykemický index; je tak velmi vhodná pro lidi, kteří potřebují mít hladinu cukru v krvi pod kontrolou.
Bílou rýži dlouhozrnnou a střednězrnnou můžete bez obav v receptech nahradit právě rýží celozrnnou. Obecně platí, že celozrnná rýže potřebuje delší dobu vaření – mezi 30 až 50 minutami.
Jaké druhy celozrnné rýže možná (ne)znáte?
Červená rýže, hnědá rýže, černá rýže (někdy také zvaná jako fialová nebo zakázaná) – všechny tyto druhy jsou celozrnné, pouze s odlišným pigmentem (barvou) neodstraněných vrstev zrna.
Která je nejzdravější? Všechny.
Hnědá rýže reguluje hladinu cukru v krvi a obsahuje opravdu vysoké množství vápníku, draslíku a hořčíku.
Červená rýže svoji barvu získává díky antioxidantu zvanému anthokyan; ten má schopnost potlačovat negativní účinky volných radikálů v těle.
Černá rýže, má v otrubách ještě více anthokyanu než rýže červená. Obsahuje také větší množství vitamínu E.
Všechny mají své vlastní výhody, ať už tedy zvolíte jakoukoliv odrůdu, bude zdravější variantou než rýže bílá.
Černá rýže syrová 100 g8 | Hnědá rýže syrová 100 g9 | Červená rýže syrová 100 g10 | |
Energetická hodnota | 353 kcal | 367 kcal | 356 kcal |
Bílkoviny | 7,8 g | 7,5 g | 8,9 g |
Sacharidy | 76 g | 76 g | 76 g |
Tuky | 2 g | 3,2 g | 3,3 g |
Vláknina | 9,8 g | 3,6 g | 11 g |
Železo | 1 mg | 1,3 mg | 1,1 mg |
Draslík | 157 mg | 250 mg | 156 mg |
Sodík | 78 mg | 5 mg | 67 mg |
Vápník | 0 mg | 9 mg | 0 mg |
Bílá rýže
Mletá rýže po odstranění vnější slupky, otrub a klíčků. V průběhu výroby se bělí, leští a olejuje – je rafinovaná. Toto zpracování zvyšuje udržitelnost tvaru při vaření a trvanlivost produktu, ale ochuzuje rýži o zdraví prospěšné látky.
Často se tak můžeme setkat s tím, že výrobci bílou rýži obohacují; po zpracování zpětně nahrazují některé vitamíny a minerály.
Celozrnná hnědá rýže vařená / 100 g11 | Bílá rafinovaná rýže vařená / 100 g5 | Bílá obohacená rýže vařená / 100 g12 | |
Vápník | 3 mg | 1 mg | 1 mg |
Hořčík | 39 mg | 8 mg | 8 mg |
Draslík | 86 mg | 26 mg | 26 mg |
Zinek | 0,71 mg | 0,4 mg | 0,4 mg |
Niacin | 2,56 mg | 0,4 mg | 1,49 mg |
Vitamín B-6 | 0,123 mg | 0,059 mg | 0,059 mg |
Thiamin | 0,18 mg | 0,02 mg | 0,164 mg |
Vaření rýže
Nejdůležitější body k uvaření dokonalé rýže:
- propláchnout studenou vodou – platí jen pro některé druhy
- správný poměr vody na množství rýže
- doba vaření
Vařit můžete v hrnci, v troubě a velmi jednoduše také v rýžovaru.
- Do rýžovaru nasypete rýži, přidáte správný poměr vody a zvolíte konkrétní program. Zařízení automaticky nastaví čas vaření podle množství rýže a zvoleného nastavení. Kvalitní rýžovar umí také zabránit připalování spodních vrstev rýže, tedy je skutečně samostatný a nepotřebuje vaši asistenci. Před výběrem vhodného pomocníka si nezapomeňte přečíst velký srovnávací test rýžovarů.
- Vaření rýže v troubě se také těší velké oblibě. Nejenže ušetříte místo na varné desce, ale parné prostředí zavřené trouby dobře nahrazuje funkci rýžovaru. Rýži v troubě nepřipálíte tak snadno, jako v hrnci. Při této přípravě můžete v troubě péct rýži v jednom pekáčku rovnou již s hlavním chodem. Rýže tak zachytí veškeré koření, šťávu a chutě.
- V hrnci, při správném a pečlivém postupu, zdařile připravíte jakýkoliv druh rýže. Zatímco do trouby se nehodí druhy krátkozrnné bílé rýže; rychle se rozvaří. Úplně bez starostí však rýži připravíte jen s rýžovarem.
Jak vařit rýži – pomocná tabulka
DRUH RÝŽE | KATEGORIE | TROUBA (minuty) | HRNEC (minuty) | RÝŽOVAR | PROPLÁCHNOUT | POMĚR RÝŽE / VODA (hrnek) |
BASMATI | bílá dlouhozrnná | 20-30 | 15-20 | nastaví sám | ano | 1 / 1 ½ |
JASMÍNOVÁ RÝŽE | bílá dlouhozrnná | 20-30 | 12-15 | nastaví sám | ne | 1 / 1 ⅓ |
ARBORIO | bílá střednězrnná | 25-35 | 20-30 | nastaví sám | ne | 1 / 2 |
VALENCIA | bílá střednězrnná | 30-35 | 20-25 | nastaví sám | ano | 1 / 2 |
SUSHI RÝŽE | bílá krátkozrnná | nedoporučuje se | 20-25 | nastaví sám | ne | 1 / 1 ½ |
BOMBA RÝŽE | bílá krátkozrnná | nedoporučuje se | 25-30 | nastaví sám | ne | 1 / 1 ½ |
ČERVENÁ RÝŽE | celozrnná | 55-65 | 40-50 | nastaví sám | ano | 1 / 2 |
ČERNÁ RÝŽE | celozrnná | 60-70 | 45-55 | nastaví sám | ano | 1 / 2 |
HNĚDÁ RÝŽE | celozrnná | 45-55 | 30-40 | nastaví sám | ano | 1 / 2 |
Rýžové produkty
Rýžová mouka se vyrábí ze syrové mleté rýže. Používá se k výrobě jiných rýžových výrobků, ale také jako základní surovina pro vaření a pečení; bezlepková alternativa mouky pšeničné.
Podobné využití má i rýžový škrob, který se používá převážně jako zahušťovadlo například do omáček, ale také i jako zdravější varianta škrobu do kojenecké výživy.
Rýžové nudle jsou vyrobeny způsobem „za mokra“ z rýžové mouky. K dostání jsou varianty ploché i kulaté, krátké i dlouhé, do hlavních jídel i do polévek. V některých případech výroby se do nudlí přidává i kukuřičný škrob nebo tapioka, kvůli dosažení více žvýkací až želatinové podoby. Rýžové nudle jsou jednou ze základních příloh v asijské kuchyni.
Rýžový papír, vyroben z rýžového těsta, extrémně tenký až průsvitný. Je nepostradatelnou surovinou pro výrobu světově známých jarních závitků.
Pro lidi s intolerancí laktózy je skvělou variantou rýžové mléko. Toto mléko patří mezi rostlinnými mezi ty nejméně alergenní – dokonce méně, než je mléko sójové.
Rýžový olej je vedlejším produktem výroby rýže. Olej z rýžových otrub je zdrojem vitamínu E a tzv. „dobrých tuků“. Je vhodný pro vaření/smažení při vysokých teplotách.
Zajímavosti o rýži
Rýže je skutečně nejdůležitější světovou plodinou pro lidskou výživu13. V Asii činí spotřeba na jednoho obyvatele přes 100 kg za rok. V Africe je rýže nejrychleji rostoucí základní potravinou. Pro nejchudší populaci Jižní Ameriky je větším zdrojem bílkovin než maso nebo mléko.
Nejstarší archeologické důkazy o pěstování rýže pocházejí z Číny z let 7 000-5 000 př. n. l..
Tradičně se při pěstování rýže tzv. zaplavují pole. Zdánlivě jednoduchá metoda zabraňuje růstu plevele a působení škůdců u kořenů. Produkce rýže je tak vhodná pro země s vysokými srážkami, protože růst rýže je přímo úměrný dostatku vody.
Rýže se pěstuje převážně jako jednoletá rostlina, ale v některých tropických oblastech přežívá i jako trvalka a úrodu produkuje až 30 let13. Rostlina dorůstá až do výšky 2 metrů.
Vášnivý projekt jednoho inženýra – jak pěstovat rýži pomocí moderních technologií?
Výše uvedené video pochází z rýžových plantáží Japonska, kde po celá staletí používají k ochraně plodin kachny. Jak se však produkce rýže navyšuje, počet kachen na likvidaci škůdců již nestačí. Robot svým plovoucím pohybem pomáhá udržovat pole bez hmyzu a plevele – a to bez chemikálií.
Koukáme se právě na technologii zemědělské budoucnosti? Fascinující, ale zároveň naprosto reálná možnost, jak za pomocí malých robotů v budoucnu efektivně pěstovat rýži.