Bob obecný je jednou z nejvýživnějších luštěnin, hravě strčí do kapsy například hrách.
Má příznivé účinky na zmírnění příznaků Parkinsonovy choroby, ale může také značně pomoci při hubnutí.
Malá nenápadná zrnka vás tak nadchnou svými benefity, že je budete chtít jíst dennodenně.
Poznejte přednosti bobu obecného neboli fava fazolí.
Co je vlastně zač a proč ho jíst?
Stejně jako hrách a čočka, patří bob obecný mezi nejstarší luštěniny světa. Je znám pod mnoha jmény: bob polní, bob koňský, fazol koňský, fava fazole, faba fazole a tic bean.
Semena bobu obsahují mnohem více rostlinných bílkovin a vlákniny než jiné druhy luštěnin. Proto jsou fava fazole vhodné k redukci váhy. Studie prokázaly, že dietní režim založený na vysokém příjmu bílkovin a vlákniny je při hubnutí mnohem účinnější, než dieta nutričními terapeuty běžně doporučována. Tedy ta s vysokým obsahem sacharidů a nízkým obsahem tuků1.
Jedna příloha ve formě vařených fazolek bobu (obvykle 150 g) poskytne tělu až 27 % denního příjmu vlákniny.
Bob obecný vařený 100 g2 | Hrách vařený 100 g3 | |
Energetická hodnota | 110 kcal | 84 kcal |
Bílkoviny | 7,6 g | 5,36 g |
Tuky | 0,4 g | 0,22 g |
Sacharidy | 19,6 g | 15,6 g |
Vláknina | 5,4 g | 5,5 g |
Bob obecný a jeho zdravotní přínosy
Tyto drobné fazolky mohou také mírnit příznaky Parkinsonovy choroby. Ta způsobuje úbytek buněk, které produkují dopamin; důsledkem toho je třes, špatná koordinace těla a neovladatelnost motorických funkcí.
Boby obsahují sloučeninu L-dopa, kterou lidské tělo přeměňuje na dopamin. Medikamenty, kterými se Parkinsonova choroba v současnosti léčí, obsahují právě tuto látku. Několik vědeckých experimentů potvrdilo, že konzumace bobu má srovnatelné účinky jako standardní léčba léky4.
Fava fazole jsou také nabité folátem (kyselina listová), ten je důležitým prvkem pro správný vývoj buněk a orgánů. Obzvláště klíčový je pro vývoj plodu během těhotenství. Proto jsou matkám doporučovány doplňky stravy obsahující folát, aby se předešlo problémům s vývojem mozku a míchy dítěte5.
Zralá semena obsahují až 105 % denní doporučené dávky. Na základě výsledků výzkumů, 200 g bobů konzumovaných každý den, snižuje riziko defektu neurální trubice u novorozenců o 77 %6.
Bob obecný mladá semena nevařená 100 g7 | Bob obecný zralá sušená semena nevařená 100 g8 | Bob obecný mladý včetně lusku nevařený 100 g9 | |
Energetická hodnota | 72 kcal | 341 kcal | 88 kcal |
Bílkoviny | 5,6 g | 26,1 g | 7,92 g |
Tuky | 0,6 g | 1,53 g | 0,73 g |
Sacharidy | 11,7 g | 58,3 g | 17,6 g |
Vláknina | 4,2 g | 25 g | 7,5 g |
Vápník | 22 mg | 103 mg | 37 mg |
Železo | 1,9 mg | 6,7 mg | 1,55 mg |
Hořčík | 38 mg | 192 mg | 33 mg |
Zinek | 0,58 mg | 3,14 mg | 1 mg |
Mangan | 0,32 mg | 1,63 mg | 0,661 mg |
Vitamin C | 33 mg | 1,4 mg | 3,7 mg |
Folát | 96 μg | 423 μg | 148 μg |
Niacin | 1,5 mg | 2,83 mg | 2,25 mg |
Jaké má bob využití a kde ho koupit?
Bob obecný se konzumuje především když je mladý, měkký a šťavnatý. Pro své zdraví prospěšné látky, které nabízí, se však prodává zralý a sušený také v obchodech, stejně jako většina luštěnin.
Mladá semena a lusky
Mladé fazolky se mohou jíst včetně lusků. Obvykle se však zpracovávají jenom mladá semena. Vhodná doba ke sklizni nastává, když jsou obrysy fazolek v lusku již vidět a zároveň má dělící linie lusku stále světlou barvu. Stojí za zmínku, že čím více lusků se sbírá, tím více nových průběžně dorůstá. Blanšírované vydrží v mrazáku bez úhony až tři měsíce, čerstvé v lednici pouze týden.
Příprava semen na další zpracování je poměrně zdlouhavá, ale stojí za to.
- Nejdříve se musí fazolky vyloupat z lusků.
- Dále je třeba oloupat slupku. Ta je sice jedlá, ale tuhá a ne moc chutná.
- Pokud se jedná o velmi mladé kusy, stačí každý jeden z nich zmáčknout mezi prsty a zrnko samo vyklouzne ze slupky.
- Nepoddajné fazolky musíte blanšírovat a to v poměru minimálně 1,2 l vody na 200 g. Pokud tento postup přípravy neznáte, přečtěte si jednoduchý návod.
- Postačí vařit 2 minuty a poté rychle zchladit, jak jste u blanšírování zvyklí.
- Poté by už měla jít bezproblémově vyloupnout ze slupky každá z fazolek.
Ačkoliv se to nezdá, skutečně je to velmi jednoduché. Podívejte se na video:
Takto připravené boby můžete ihned použít do pokrmu, v tomto stavu se stále považují za syrové, i když prošly varem při blanšírování. V případě dalšího vaření stačí fazolkám 10 minut varu, při delší tepelné úpravě se rozvaří do nevzhledné kaše.
Mladé fazolky a lusky seženete v obchodech mražené nebo konzervované. V konzervách již bývají zbavené slupek. Mražené netřeba blanšírovat, po rozmrazení jdou snadno oloupat.
Do jakých receptů mladý bob obecný zařadit?
- Vyměňte je například za hrášek v oblíbeném receptu na rizoto.
- Zkuste alternativu avokádové pomazánky. Rozmačkejte místo něj syrové fava fazolky.
- Přidejte hrst do jakékoliv zeleninové směsi, kuřecí číny a salátu. Nebojte se experimentovat.
- Zkuste bezmasou variantu guláše. Recept na fazolový vás bude bavit, nejenže je veganský, ale i výživný a chutný.
- Zlehka restované na másle jsou skvělou přílohou k jakémukoliv masu.
Zralá semena bobu obecného jako luštěnina
Zralá semena, popřípadě sušená z obchodu, se zpracovávají podobně jako ta mladá. Jejich příprava však zabere ještě o trochu více času.
- Zrnka fazolek je třeba nechat máčet ve vodě a to nejlépe přes noc.
- Tento proces můžete urychlit tím, že je 5 minut zprudka povaříte; pak stačí semena namáčet pouze 2 hodiny.
- Každou fazolku pak opět zmáčknutím mezi prsty zbavte hnědé změklé slupky.
- Poté můžete přejít k samotnému vaření; vodu přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 45 minut do úplného uvaření/změknutí.
Tato uvařená luštěnina je chuťově podobná cizrně. Oproti své mladé verzi, se lépe skladuje a je k dostání po celý rok. Také, i po tepelné úpravě, nabízí větší obsah bílkovin, vlákniny a minerálů.
Bob obecný zralá sušená semena vařená 100 g2 | Bob obecný mladá semena vařená 100 g10 | |
Energetická hodnota | 110 kcal | 62 kcal |
Bílkoviny | 7,6 g | 4,8 g |
Tuky | 0,4 g | 0,5 g |
Sacharidy | 19,6 g | 10,1 g |
Vláknina | 5,4 g | 3,6 g |
Vápník | 36 mg | 18 mg |
Železo | 1,5 mg | 1,5 mg |
Hořčík | 43 mg | 31 mg |
Zinek | 1 mg | 0,47 mg |
Mangan | 0,42 mg | 0,26 mg |
Vitamin C | 0,3 mg | 19,8 mg |
Folát | 104 μg | 58 μg |
Niacin | 0,71 mg | 1,2 mg |
Co uvařit z luštěnin bobu?
- V jakémkoliv pokrmu s cizrnou, ji můžete nahradit právě fava fazolemi. Například ve známém receptu na hummus.
- Fazolová polévka je výborná nejen z klasických fazolí, ale i z bobu obecného. Nebojte se změny a určitě vyzkoušejte.
- V Egyptě je bob základní surovinou pro pokrm zvaný falafel. S čím tuto arabskou pochoutku jíst? Inspirujte se nejznámějšími recepty.
- Hojně se z nich připravuje také velmi výživná snídaně. Nejčastěji se uvařené fava luštěniny podávají se smaženým volským okem.
- Pro svoji zemitou a oříškovou chuť, se nevařené boby často pouze opraží a následně jsou podávány k vínu.
Bob obecný a nadýmání
Stejně jako ostatní luštěniny, i bob obecný může způsobovat nadýmání a plynatost. Obsahuje velké množství vlákniny, na které tělo nemusí být zvyklé a proto ji neumí efektivně strávit. Vhodné je zařazovat fava fazole do jídelníčku postupně, v malých dávkách, aby si trávení navyklo.
Favismus
Zrna těchto fazolek mohou vyvolat favismus – akutní anémii. To v případě, pokud se jedí syrové a ve velkém množství a to u lidí, kteří trpí nedostatkem konkrétního trávicího enzymu. Jedná se o genovou predispozici, kdy trávení neumí odbourávat hemolytické látky v těchto fazolkách.
Pěstování bobu obecného
Bob se vysazuje převážně na podzim, tak oblíbený je tedy proto, že je jednou z prvních jarních plodin. Nepěstuje se pouze pro spotřebu lidí, ale slouží také jako krmivo pro hospodářská zvířata, koně a slepice. Je velice odolný a vyroste téměř kdekoliv, i v chladných podmínkách a jílovité půdě.