Tortilly jsou neskutečně všestranné, o čemž se sami, po přečtení tohoto článku, přesvědčíte.
Můžete si je připravit snad na milion způsobů, jak sladké tak slané. Tak s ní můžete připravit obrovské množství receptů, kde tato placka bude hrát hlavní roli. A pokud by se vám náhodou stalo, že vám zbydou, zde se dozvíte i to, jak je nejlépe uskladnit.
Co je to tortilla?
Je to typ tenkého chleba vyrobeného z jemně mleté pšeničné mouky a nekynutého těsta z vody, vyváleného a pečeného. Tortilla je varianta kukuřičné tortilly a její název pochází ze španělštiny a znamená „malý koláč“.
Nejstarší zaznamenané tortilly pocházejí z doby 10 000 let před naším letopočtem a byly vyrobeny z kukuřice. Bylo to hlavní jídlo Aztéků. Jádra se namáčela do roztoku vápna a vody, čímž se odstranily slupky.
Takto upravená zrna se poté rozemlela na kukuřičné těsto zvané masa. Kousek těsta o velikosti golfového míčku se ručně uhladilo do tvaru placky, položilo se na rozpálenou pánev a z obou stran se opeklo.
Tento způsob výroby tortilly se v jižním Mexiku používá dodnes. Vyrábějí se o velikosti v průměru od cca 6 cm do více než 30 cm, v závislosti na regionu a na pokrmu, pro který jsou určeny.
Ačkoli se nejčastěji vyrábí ručně, ve 40. a 50. letech se objevily první malé motory, které poháněly mlýnky pro výrobu masa těsta. V 60. letech se objevily stroje na výrobu tortill v malém měřítku, které z těsta masa vyráběly tortilly ve velkém měřítku a intenzitě.
Jak si tortillu připravit doma?
- 375 g polohrubé mouky
- 5 g soli
- 5 g prášku do pečiva
- 80 ml extra panenského olivového oleje (rostlinného oleje nebo jiného neochuceného oleje)
- 250 ml teplé vody
- Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva ve středně velké míse a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Uprostřed suchých surovin udělejte důlek a přidejte olej a vodu. Důkladně, dokud se všechny suché ingredience nespojí a těsto se nezačne spojovat a tvořit kouli.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hněťte 1-2 minuty, dokud nebude těsto pěkně hladké.
- Těsto zakryjte a nechte na teplém místě odpočívat alespoň 30 minut až 1 hodinu.
- Po době odpočinku rozehřejte velkou pánev na středním teplotu.
- Kousek těsta vyválejte na kruh o průměru asi 10 cm.
- Neuvařené tortilly neskládejte na sebe, jinak se slepí.
- Když je pánev horká, vložte do ní jednu placku těsta a nechte péct 45 sekund až 1 minutu, dokud nebude mít na spodní straně několik světle hnědých skvrn a nevytvoří se bubliny.
- Otočte na druhou stranu a pečete 15-20 sekund.
- Vyjměte z pánve a naskládejte je do zakryté nádoby nebo sáčku na zip, aby tortilly zůstaly měkké.
Nutriční hodnoty tortilly (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
237 kcal | 50 g | 2,8 g | 1 g | 7 g | 7 g | 2,4 g | 482 mg |
Tipy jak jednoduše zabalit tortillu
Než začnete tortilly plnit, přemýšlejte dopředu.
Rozhodněte se, kolikrát tortillu chcete přeložit, zda chcete tortillu skládat na 3 nebo 4 části, to ovlivní, jak a kam budete vrstvit náplně.
Tortillu nařízněte jedním řezem od středu směrem ven k okraji.
Vizuálně si tortillu rozdělte na 3 nebo 4 sektory a poté rozdělte jednotlivé náplně.
Jak tortillu složit ze tří částí
Jak tortillu složit ze čtyř částí
Video návod jak zabalit tortillu
Čím tortillu naplnit?
Libanonská náplň | Hummus, hlávkový salát, ředkvičky, falafel, citronovo-bylinková tahini omáčka |
Francouzská náplň | Nutella, plátky banánů a plátky jahod (nebo ovoce dle vašeho výběru) |
Sladká arašídová náplň | arašídové máslo, oblíbený džem, kousky nakrájeného banánu a případně čokoládových kousků |
Karamelová náplň | banány nebo jahody, slaný karamel, hořká čokoláda |
Mexická náplň | Chilli, sýr (mozzarella nebo čedar), avokádo s koriandrem, nebo guacamole, kukuřice, nakládaná paprička jalapeño |
Veganská (použijte veganské tortilly) | Grilované papriky, veganský sýr, guacamole, fazole, máslová dýně, květák, sladké brambory |
Texaská náplň | Grilované maso, guacamole, salsa, fazole, sýr (čedar) |
Americká náplň | Hamburger, sýr, hlávkový salát, cibule, rajče, okurky, omáčka dle výběru (kečup, majonéza atd.) |
Snídaňová náplň I. | Míchaná vejce, sýr (čedar nebo mozzarella), špenát, avokádo, trocha chilli omáčky |
Snídaňová náplň II. (anglická) | Míchaná vejce, slanina, nakrájené klobásy, restované houby, bramboráčky (hashbrown) |
Italská náplň | Mozzarella, sušená rajčata, rajčatový protlak, pesto, artyčoky, olivy, parmská šunka nebo prosciutto, balasmico |
Lososová náplň | Uzený losos, smetanový sýr smíchaný s pažitkou, kopr, okurky, červená cibule |
Turecká náplň | Kousky kebabu, hummus, petrželka, cibule, rajčata, česneková omáčka, tzatziki |
Řecká náplň | Feta sýr, olivy, hlávkový salát, špenát, rukola, červená cibule, rajčata, tzatziki, gyros/kebab, grilovaný lilek |
Kyperská náplň | Grilované halloumi, med, vlašské ořechy, listy máty |
Pokrmy s tortillou
Burrito
(připravte si jeden z těchto lahodných receptů na pravé mexické burrito)
Pečené kuřecí Chimichangas
(naplňte své chimichangas těmito kuřecími stripsy a vychutnejte si je ještě víc)
Mexická rýže se sázenými vejci a tortillou (huevos rancheros)
(zkuste tento pokrm připravit s touto restovanou rýží a uvidíte jak si pochutnáte)
Fazolové Tostadas
Jak tortilly skladovat?
Při pokojové teplotě
Uložením tortilly při pokojové teplotě na chladném a suchém místě vydrží několik dní.
Zde je několik tipů, pokud chcete skladovat tortilly při pokojové teplotě:
Pokud jste si tortilly zakoupili v supermarketu, zkuste je uložit do původního obalu.
Najděte si v kuchyni místo, kde nesvítí sluneční světlo.
Ujistěte se, že jsou uchovávány na chladném a suchém místě. Vlhkost zkazí chuť vašeho chleba a podpoří růst plísní.
Tortilly můžete skladovat i ve vzduchotěsné nádobě.
Uzavíratelné plastové sáčky jsou dobrou volbou pro skladování potravin a uchrání vaše tortilly před vzduchem, čímž je udrží měkké a svěží.
V lednici
Pokud chcete tortilly uskladnit po delší dobu, zkuste je dát do lednice, tak vydrží až 2 týdny.
Zde je několik tipů, pokud chcete skladovat tortilly v lednici:
Tortilly můžete zabalit do plastového sáčku a dát do lednice. To je ochrání před vlhkostí.
Použijte vzduchotěsnou nádobu.
Aby se tortilly neslepily, umístěte mezi ně list papíru na pečení.
Tortilly můžete také položit na talíř a zakrýt potravinářskou fólií a uložit je do lednice.
V mrazáku
Zmrazení tortilly je nejlepší volbou pro dlouhodobé skladování. Takto tortilly vydrží 6 – 8 týdnů.
Zde je několik tipů, pokud chcete skladovat tortilly v mrazáku:
Chcete-li uchovat tortilly v mrazáku, vložte je do uzavíratelného plastového sáčku. Ujistěte se, že je držíte oddělené tím, že mezi tortilly položíte vrstvu papíru na pečení.
Místo plastového sáčku můžete také použít vzduchotěsnou nádobu, ale nezapomeňte na mezivrstvu.