Len, rostlina o které je známo, že slouží k výrobě lněné textilie. V posledních letech však zažívá velký “boom” ve zdravé výživě. Proč?
Jaké má benefity pro naše tělo? Komu nesmí v jídelníčku chybět?
Vše se dozvíte v následujícím článku.
Len a jeho zázračná semínka
První zmínka o lnu pochází z nynější Gruzie už 30 000 let nazpět. Len se zde zpracovával jako vlákno pro výrobu textilie.
I dnes ho máme spojený s výrobou lněné látky, ale také s konzumací lněných semínek.
Len konzumují i zvířata, konkrétně dobytek. Lněný šrot je pro ně nutričně výživný.
Této rostlině se nejvíce daří v oblastech mírného klimatu. Jak len vypadá? Má světle modré květy, šedozelené listy a dorůstá do výšky 1, 2 m.
Můžete ho využít i k okrasným účelům na zahradách a loukách.
Proč konzumovat len?
Ke konzumaci se používá především kvůli lněným semenům. Ty jsou bohatým zdrojem tuků a vlákniny.
Pokud jste vegan, lněné semínko by ve vašem jídelníčku rozhodně nemělo chybět. Veganským potravinám dodává výživu a příjemnou oříškovou chuť.
Ze lněných semínek se vyrábí lněná mouka a lněný olej. Ty si přiblížíme až dále.
Nutriční hodnoty
Jak již bylo zmíněno, ze lnu slouží ke konzumaci pouze semínka. Ty jsou bohatá na vlákninu, vitamíny B a vápník.
V následující tabulce můžete vidět množství nutričních hodnot, minerálů a vitamínů:
Nutriční hodnoty | Lněná semínka100 g |
Kalorie | 534 kcal |
Bílkoviny | 18 g |
Sacharidy | 29 g |
Tuky | 42 g |
Vláknina | 27 g |
Vápník | 255 mg |
Železo | 5,7 mg |
Vitamín B1 | 1,644 mg |
Vitamín B3 | 3,080 mg |
Vitamín B6 | 0,473 mg |
Druhy lnu
Rostlina se rozlišuje na víceleté a jednoleté druhy. Rozdíly mezi nimi jsou minimální. Mají podobný výtažek oleje z jednoho semene, pouze jednoletky plodí 2-3 x více semen než víceletky.
Víceleté lny
Mezi víceleté lny se řadí:
Vytrvalý len
Snáší extrémní teplo i chlad a pro růst potřebuje minimální množství vody. Vytrvalý len je chladná a odolná rostlina. Má tendenci zachovat si zelenou vegetaci až do podzimního období.
Je dobrým zdrojem výživy pro hospodářská zvířata.
Lze ho považovat za základní prvek ekosystému, protože je důležitým opylovačem pro včely, motýly a mušky.
Modrý len
Pochází z Evropy, konkrétně z Alp a Anglie. Dorůstá až do výšky 60 cm. Jeho listy jsou spirálovitě uspořádané kolem stonku a jsou dlouhé 1 – 2,5 cm. Květy mají světle modrou barvu se žlutými středy. Je odolný vůči suchu.
Syrové semeno tohoto lnu je toxické, ale vařené je naprosto bezpečné pro konzumaci.
Zlatý len
Tento druh lnu pochází z jižní a střední Evropy. Preferuje suché půdy. Má květy žluté barvy.
Roste ve vysokých nadmořských výškách, z toho důvodu je ideální pro skalky nebo alpské zahrady.
Jednoleté lny
Mezi jednoleté lny patří následující druhy:
Šarlatový len
Tento druh má červené květy a tenké šedozelené listy.
Len setý
Nazýván také Linum usitatissimum. Druh lnu, který je pro nás nejvyužívanější. Jeho vlákna slouží pro výrobu lněné látky, ale především má jedlá lněná semínka.
Lněná semínka jsou velká 6 – 10 mm, jejich benefity si ještě přiblížíme.
Pěstování lnu setého
Doporučuje se zasadit brzy na jaře. V mírném podnebí může být vysazen koncem léta nebo začátkem podzimu.
Potřebuje hodně slunce, proto tomu přizpůsobte i místo sadby. Vhodná je písčitá a dobře odvodněná půda. V těžké a vlhké půdě se mu nebude dařit.
Po prvním odkvětu zkraťte rostlinu o polovinu.
Při pěstování si dejte pozor na škůdce, jako jsou slimáci nebo občas ptáci. Sazenice obložte například pletivem.
Účinky lnu setého
Popíšeme si především účinky jeho semen.
Jsou výborným zdrojem vlákniny a jsou účinné proti zácpě. Semínka mohou zlepšit hladinu cukru v krvi a zvýšit správnou funkci střev.
Bojují proti vysokému cholesterolu, vysokému krevnímu tlaku a obezitě.
Zpracování lnu
Sklizeň lnu začíná na přelomu srpna a září. Len, připravený ke sklizni, poznáte podle dlouhých a pružných vláken.
Lusky se semeny se odstraní ze stonků pomocí speciálního hřebene a semena se následně vymlátí. Tato semínka pak následně slouží k výrobě mouky, lněného oleje nebo je lze konzumovat samotné. Ale o tom až dále.
Stonky se pak máčí ve vodě, aby se odstranila nežádoucí dřevitá kůra. Když jsou stonky dostatečně namočené, následuje jejich vysušení a pak uskladnění.
Suchý len se láme a zpracovává na malé dřevěné třísky. Tímto procesem se začnou změkčovat vlákna a odstraní se nežádoucí odpad.
Posledním krokem je natahování vláken a následné zpracování textilie.
Vaření s lněným semínkem
Semínka můžete jíst samotné, v cereálních nebo si z nich vyrobit mouku či olej.
Lněnou mouku můžete používat při vaření a pečení. Je dobrou náhražkou tuku, skvělým zahušťovadlem a výživově obohacuje pokrmy.
Tuto mouku si můžete vyrobit i doma. Stačí pouze lněná semínka rozemlít v mixéru, popřídavě v mlýnku na kávu. Pokud mlýnek na kávu doma nemáte, podívejte se recenzi elektronických i mechanických mlýnků, rozhodně by ve vaší domácnosti neměl chybět.
Prodloužením nebo zkrácením doby mletí vytvoříte jemnou nebo hrubší mouku.
Pokud se rozhodnete ze lněné mouky péct, můžete ji přidávat do sušenek, chlebů, muffinů. Díky velkému množství oleje ze semínek budou vláčné.
Lněná semínka by do svých jídelníčků měli zařadit vegani. Díky vysokému obsahu vlákniny bude nutričně dobře vyvážený.
Ve veganské stravě je z nich možné vařit i péct. Proto se inspirujte recepty na pečení, kterým žádný vegan neodolá!
Ze lněné mouky můžete vytvořit náhražku vejce. Na náhražku jednoho vejce budete potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci lněné mouky
- 3 polévkové lžíce vody
Postup:
- V misce smíchejte vodu a mouku.
- Směs nechte odležet 2 – 3 minuty.
- Vzniklou směs můžete přidat do pokrmů.
Lněná semínka
Lněné semínko je jednou z nejstarších plodin na světě. Díky vysokému obsahu vitamínů B napomáhá správnému fungování metabolismu a buněčných funkcí.
Doporučená denní dávka lněných semínek je 1 – 2 čajové lžičky. Pokud budete lněná semínka konzumovat každý den, sníží se hladina vašeho cholesterolu.
Můžete je přidat do salátů, smoothie, cereálií nebo celozrnného pečiva.
Rozlišují se na hnědá a žlutá (zlatá). Rozdíly jsou mezi nimi minimální. Oba druhy mají vysoký obsah ALA – omega-3 mastných kyselin, i podobný olejový profil.
Kromě omega-3 mastných kyselin jsou bohatá na lignany. Díky nimž se snižuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou.
Co léčí lněné semínko? Špatné trávení, a navíc snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny a cukrovky.
Rozdíl mezi lněnými a chia semínky
Tyto druhy semínek se v posledních letech považují za superpotraviny. Jsou výživově bohaté, slouží jako prevence proti rakovině, snižují hladinu cukru v krvi a podporují správnou funkci srdce. Jak se od sebe liší?
Odlišují se v chuti. Chia semínka jsou menší a jemnější, lněná semínka jsou větší a mají ořechovou chuť.
Drobný rozdíl v nutričním složení můžete vidět v následující tabulce:
Nutriční hodnoty | Lněná semínka 28 g | Chia semínka 28 g |
Kalorie | 150 kcal | 138 kcal |
Bílkoviny | 5 g | 5 g |
Sacharidy | 8 g | 10 g |
Tuky | 12 g | 9 g |
Chia semínka i lněná semínka můžete přidávat do kaší. Vyzkoušejte recepty na zdravé kaše, které budou dobrým základem vašeho dne.
Lněný olej
Vzniká lisováním za studena. Je to z toho důvodu, aby byl olej ze semen co nejefektivněji zpracován.
Je citlivý na teplo a světlo, proto je dobré ho uchovávat v chladnějším místě. Jinak může rychle žluknout.
Tento olej se nedoporučuje na smažení, snižuje se tím jeho kvalita.
Olej obsahuje více ALA omega-3 mastných kyselin než samotné lněné semínko. Zde můžete vidět porovnání:
1 polévková lžíce mletého lněného semínka | 1, 6 g ALA |
1 polévková lžíce lněného oleje | 7 g ALA |
Při bližším zkoumání nutričních hodnot lněného oleje zjistíme, že na rozdíl od semínek neobsahuje vlákninu. Ostatní výživové hodnoty můžete vidět v následující tabulce:
Nutriční hodnoty | Lněný olej 100 g |
Kalorie | 884 kcal |
Bílkoviny | 0, 1 g |
Sacharidy | 0 g |
Tuky | 100 g |
Nasycené tuky | 9 g |
Produkty ze lnu
Oční voda – oční voda se lnem pomáhá na zklidnění podrážděných očí.
Mýdlo – jedná se o přírodní mýdlo, kterého jsou součástí lněná semínka. Toto mýdlo výborně hydratuje.
Pleťový gel – vyrobený z lněných semínek. Používejte ho, pokud vás trápí suchá pokožka.
Z článku jste se dozvěděli řadu benefitů, které konzumace lněných semínek nabízí. Dokonce studie dokázala, že při konzumování 30 gramů lněných semínek denně došlo ke snížení krevní tlaku u osob s vysokou hladinou. Tak ho určitě do svého jídelníčku zařaďte!