Borůvky, malé bobule, které v sobě ukrývají řadu benefitů pro naše tělo.
Co obsahují? Kde všude a v čem je můžete použít?
Chrání nás před civilizačními chorobami? To se dozvíte v následujícím článku.
Borůvky, zázračné modré bobule
Brusnice borůvka, latinsky nazývaná Vaccinium. Má modrofialové bobule, které jsou šťavnaté a lehce nasládlé. Vyskytuje se nejčastěji v Evropě, Asii a Severní Americe.
Lidé konzumují lesní borůvky už 13 000 let. Novinkou jsou kanadské borůvky, které se začaly pěstovat a šlechtit na počátku 20. století.
Malé modrofialové bobulky rostou na keřích, které mohou být vysoké 10 cm až 4 metry. Borůvky se snadno pěstují, potřebují pouze vhodné půdní podmínky.
Co zapříčiňuje jejich typickou barvu? Obsahují sloučeninu antokyan, díky níž mají modrofialovou barvu.
Proč konzumovat borůvky?
Borůvky se považují za superpotravinu. Mají vysoký obsah živin, antioxidantů, vlákniny a vitamínů.
Jeden šálek borůvek obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C – 24%.
Borůvky obsahují zdraví prospěšné polyfenoly a flavonoidy. Rostlinné sloučeniny, které mají silné antioxidační účinky. Díky vysokému obsahu antioxidantů tak mohou chránit vaši pokožku před poškozením a podpořit její hojení.
Pomáhají také vytvářet tělu více kolagenu a proteinu, díky vitamínu C a anthokyanu.
Borůvky lze jíst čerstvé nebo je zpracovat do různých receptů – jogurtů, smoothie nebo sladkých dezertů. Pokud vás žádný recept nenapadá, přečtěte si recept na lahodné borůvkové muffiny nebo osvěžující borůvkové smoothie.
Pokud je konzumuje střídmě, nemusíme se obávat alergických reakcí.
Borůvky a zdraví
Bylo prokázáno, že borůvky chrání před srdečními chorobami a rakovinou. Podporují zdravý krevní tlak, duševní zdraví a udržují pevnost kostí.
Borůvky také mají vliv na správnou funkci mozku. Obsažené antioxidanty udržují mysl bystrou a zdravou. Studie prokázala, že při 90-ti denní konzumaci borůvek se účastníkům zlepšila paměť a málo chybovali v testu.
Několik studií ukazuje, že borůvky jsou účinné proti cukrovce, zlepšují citlivost na inzulín a snižují hladinu cukru v krvi. Lidem s cukrovkou mohou borůvky pomoci při zpracování glukózy, hubnutí a citlivosti na inzulín.
Pokud užíváte lék na ředění krve Warfarin, poraďte se se svým lékařem na dávce užívání borůvek. Obsahují vysoký podíl vitamínu K, jež může ovlivnit srážlivost.
Nutriční hodnoty
Borůvky mají nízký obsah kalorií a tuku, protože se skládají především ze sacharidů a vody. Také nabízí řadu vitamínů jako je C a K. Nutriční hodnoty, minerály a vitamíny jsou následující:
Nutriční hodnoty | Borůvky syrové 100 g |
Kalorie | 57 kcal |
Bílkoviny | 0,7 g |
Sacharidy | 14 g |
Tuky | 0,3 g |
Vláknina | 2,4 g |
Sodík | 1 mg |
Vápník | 6 mg |
Železo | 0,3 mg |
Draslík | 77 mg |
Vitamín A | 3 mcg |
Betakaroten | 32 mcg |
Vitamín B3 | 0,418 mg |
Vitamín B5 | 0,124 mg |
Vitamín C | 9,7 mg |
Vitamín E | 0,57 mg |
Vitamín K | 19,3 mcg |
Druhy borůvek
Lesní borůvky
Nazývané také divoké borůvky (Vaccinium angustifolium). Jak napovídá název, rostou především v zalesněných oblastech.
Keře lesních borůvek najdeme v lese na místech, kde mají kořeny dostatek vláhy a dostatek slunečního světla. Jsou nízké, dorůstají 5 až 60 cm.
Plodem je malá, sladká modročerná bobule. Sbírají se ručně nebo hřebenem. Je však dokázáno, že hřeben borůvčí ničí.
Kamčatská borůvka
Latinsky Vaccinium praestans. Rostlina pocházející z Kamčatky ve východním Rusku, také se nalézá v Severní Americe až po východní Asii.
Roste volně v přírodě, ale například v Japonsku se využívá jako okrasná rostlina na zahradách.
Dorůstá do výšky až 20 cm. Má malé listové větve, růžovo-bílé květy a červené bobule. Těmi se odlišuje od ostatních druhů.
Výrazně zapáchá, proto je často označována jako „bobule smraďochů“. Je však velmi odolná díky drsnému a chladnému klimatu, ve kterém vyrůstá.
Pokud chcete kamčatskou borůvku pěstovat jako okrasnou rostlinu, je dobré její semena zasadit koncem zimy do květináče. Semena vyžadují tři měsíce chladu a někdy klíčí až rok. Až sazenice vyroste, zasaďte ji koncem jara nebo začátkem léta.
Indiánská borůvka
Indiánská borůvka neboli Muchovník (Amelanchier). Nejčastěji se vyskytuje v Severní Americe, dále pak v Asii a Evropě.
Připomíná malý strom, který může dorůst až do výšky 20 m. Kůra je šedá nebo světle hnědá, květy bílé. Dozrají-li plody borůvky, jsou červené až fialové, a sklízí se v létě.
Plody jsou nasládlé a výborné ke konzumaci, především syrové.
Čukotské borůvky
Někdy přezdívané Zimozel (Lonicera caerulea). Tuto přezdívku nezískaly jen tak náhodou. Snesou teploty až kolem -47 °C.
Keř dorůstá do výšky 1,5 – 2 m. Má oválné listy, žlutavě bílé mrazuvzdorné květy a modré bobule. Jedlé bobule jsou v průměru velké 1 cm¹⁹ a váží 1,3 – 2,2 gramů.
Čukotské borůvky se sklízejí na přelomu jara a léta. Bobule připravené ke sklizni jsou uvnitř tmavě fialové nebo modré.
Můžete je zpracovat do džemů, džusů, zmrzlin či jogurtů.
Kanadské borůvky
Latinsky nazývané Vaccinium corymbosum. Patří mezi nejčastější odrůdu borůvek, kterou najdeme v obchodech. Jejich největším producentem je Kanada, přibližně produkuje 40 % světové produkce.
Keře dorůstají do výšky 1,8 – 3,7 m. Mají tmavě zelené lesklé listy, na podzim se barví do červené, oranžové nebo žluté barvy. Jejich květy jsou bílé, občas světle růžové a mají zvonkovitý tvar.
Modročerný plod je šťavnatý, sladký a veliký o průměru 6,4 až 12,7 mm. Díky jejich sladké chuti jsou ke konzumaci velmi vyhledávané. Dají se v kuchyni využít v řadě receptů, a vy se můžete inspirovat několika z nich. Podívejte se na několik variant zpracování borůvek v kuchyni.
Kanadské borůvky jsou vyšlechtěny tak, aby zvládaly nízké teploty a produkovaly vysoký výnos sladkých, velkých bobulí. Nejlépe se jim daří v kyselé půdě.
Kanadské borůvky jsou vyšlechtěny v několika odrůdách:
Patriot
Odolná plodina, která dozrává jako jedna z prvních. Plody této odrůdy kanadské borůvky jsou kvalitní – velké, šťavnaté a sladké.
Blueray a Bluecrop
Jedná se o velké a velmi odolné druhy kanadských borůvek. Jsou si velmi podobné, najdou se však mezi nimi rozdíly.
Blueray má o něco větší plody a je náchylnější vůči přírodním podmínkám.
Blue Gold
Středně velká kanadská borůvka. Jedná se o odolnější druh.
Herbert
Plody této odrůdy jsou velmi měkké, proto se doporučuje pouze ruční sběr. Trpí jarními kolísavými teplotami. Proto je dobré ho obalit ochrannou fólií.
Kanadské borůvky pěstování
Kanadské borůvky potřebují kyselou půdu, pH půdy by mělo být mezi 4,5 a 5,5. Pokud nemáte dostatečně kyselou půdu, přidejte jemně mletou síru nebo síran hlinitý. Také se prodávají speciálně namíchaná hnojiva pro kanadské borůvky, která seženete v každém zahradnictví.
Kdy sázet kanadské borůvky? Záleží na odrůdě. Některé je lepší zasadit v průběhu jara, jiné zase začátkem léta.
Měly by být od sebe vzdáleny 1, 2 – 1, 8 m. Je dobré odrůdy společně kombinovat, jsou tak plodnější.
Ideální místo pro pěstování kanadských borůvek je takové, které má mírný sklon a dostatek slunečních paprsků.
Po zasazení je samozřejmě důležitá péče. Pravidelně borůvky zastřihávejte a dostatečně zalévejte.
Kolem borůvek nasypte mulčovací kůru, bude je chránit a zadržovat vodu. Také je můžete překrýt síťovinou, zabráníte tak škůdcům.
Kanadské borůvky a zdraví
Jsou nízkokalorické a obsahují antioxidanty prospěšné pro zdraví. Lze je považovat za kvalitní zdroj vitamínu C a manganu.
Jejich konzumace předchází řadě onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, rakovina nebo infarkt.
Zpracování borůvek
Borůvky můžete konzumovat čerstvé nebo je zpracovat jako:
- Lyofilizované borůvky
- Pyré
- Džus
- Marmeládu
- Sušené borůvky
- Omáčku
Nejčastěji se zamrazují a zavařují. Studie však prokázaly, že při zmrazení borůvek dochází ke snížení antykyaninu o 59%. A tím pádem se snižují živiny prospěšné pro naše tělo. Proto je lepší je zavařovat.
Na zavažení borůvek budete potřebovat:
- čerstvé borůvky
- cukr
- Citronovou šťávu
- Vodu
- Zavařovací sklenice
- Víčka
- Velký hrnec
- Kuchyňské rukavice
Postup:
- Borůvky důkladně omyjte a nechte okapat na sítu.
- Důkladně vymyjte a osušte sklenice a víčka.
- Borůvkami naplňte sklenice.
- Ohřejte vodu v hrnci, přidejte cukr a citronovou šťávu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Až bude směs vřít, nechte ji chvíli probublat a stáhněte z plotny.
- Směs musí vychladnout, alespoň 5 minut.
- Nalijte na borůvky a sklenice pořádně utěsněte.
- Do většího hrnce nalijte polovinu vody a přiveďte k varu.
- Do vroucí vody umístěte sklenice, přikryjte pokličkou a 15 minut vařte.
- Pak nechte sklenice v hrnci 5 minut vychladnout.
- Opatrně vyndávejte!
Pokud se chcete inspirovat i jinými recepty, přečtěte si recepty na borůvkové zavařeniny. Zavařené borůvky můžete použít do jogurtů, do omáček nebo na pečení.
Pokud borůvky skladujete v lednici, čerstvé vydrží až 10 dní.
Produkty z borůvek
Borůvkový čaj – vyrábí se z listů borůvkového keře, ty se máčí v horké vodě. Nabízí řadu benefitů pro vaše zdraví. Čaj zlepšuje srdeční a mozkové funkce a je vhodný pro diabetiky. Navíc má vysoký obsah vitamínu C.
Borůvkové víno – vyrábí se z dužiny a slupky bobulí. Často se vyrábí doma.
Borůvkový sirup – můžete z něj vytvořit domácí limonádu nebo dochutit palačinky, vafle.
Mnoho studií naznačuje, že zvýšená konzumace borůvek snižuje riziko obezity, cukrovky a srdečních chorob. V létě je rozhodně nezapomeňte zařadit do svého jídelníčku, vaše zdraví vám poděkuje.