Hlíva ústřičná, druh jedlé houby, která patří mezi nejrozšířenějších huby na světě.
Své jméno dostala podle tvaru klobouku, připomínající tvarem ústřici, a podle velmi krátkých stonků.
Má světle šedou nebo šedohnědou barvu.
Jak je hlíva ústřičná prospěšná pro naše tělo? Jaké jsou její benefity? To vše se dozvíte v následujícím článku!
Hlíva ústřičná, zázračný druh houby
Hlíva ústřičná, latinsky Pleurotus ostreatus, byla poprvé vypěstována v Německu během 1. světové války. Sloužila jako prostředek k obživě. I nyní se pěstuje především ke konzumaci, ale také k výrobě farmaceutických produktů.
Tato houba se vyskytuje na stromech v mírných a subtropických lesích po celém světě.
Její klobouk je dlouhý 2 – 30 cm, jeho okraj je zavinutý a hladký nebo zvlněný. Dužina je bílá, pevná a mění se v tloušťce v důsledku uspořádání řízků.
Hlíva má hořkosladké aroma benzaldehydu,které obsahují například i hořké mandle. Konzumuje se v řadě kuchyní, jako čínské, japonské nebo korejské. Podává se vařená nebo se také suší.
Proč konzumovat hlívu ústřičnou?
Ke konzumací je nejlepší sbírat mladou hlívu. Zralejší má tvrdou dužinu a štiplavou chuť.
Hlíva ústřičná je výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a vitamínu B. Z toho důvodu je často součástí jídelníčku vegetariánů nebo veganů.
Její chuť je jemná, často se přirovnává k chuti mořských plodů s nádechem anýzu. Co se týká textury, po uvaření získá měkkou a příjemnou chuť na skus.
Víte, jak dlouho můžete konzumovat hlívu ústřičnou? Čerstvá vydrží 5 – 7 dní.
Účinky hlívy ústřičné
Kromě vysokého obsahu bílkovin, vlákniny a vitamínu B je hlíva ústřičná dobrým zdrojem antioxidantů.
Má také vysoký obsah betaglukanu a několika sloučenin, které přispívají ke správné funkci srdečního orgánu.
Díky betaglukanům může dojít ke snížení produkce cholesterolu v těle. Hlíva ústřičná jich poskytuje dvakrát více než ostatní houby.
Hlíva ústřičná se v tradiční medicíně používá po staletí, pozitivně podporuje imunitní systém. Může mít protinádorové, protizánětlivé a prospěšné vlastnosti pro funkci střev.
Nutriční hodnoty
Hlíva ústřičná je nízkokalorická a nízkotučná. Může se zdát, že obsahuje vysoké množství sacharidů, ale pouze 1 g ze 6 g sacharidů je cukr. Má také vysoký obsah bílkovin, vlákniny a draslíku.
Nutriční hodnoty | Hlíva ústřičná syrová 100 g |
Kalorie | 37 kcal |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 6 g |
Tuky | 0 g |
Vláknina | 2 g |
Draslík | 361 mg |
Riboflavin | 0,3 mg |
Fosfor | 103 mg |
Měď | 0,2 g |
Kyselina pantothenová | 1,1 mg |
Vitamín B6 | 0,2 mg |
Druhy hlívy ústřičné
Na světě existuje zhruba 40 druhů hlívy ústřičné. My si představíme ty nejzákladnější, se kterými se můžete setkat.
Hlíva perlová
Patří mezi nejznámější druhy hlívy ústřičné, latinsky Pleurotus ostreatus. Převážně se vyskytuje v lesích severní Ameriky, zejména v USA. Daří se jí v listnatých lesích, zejména bukových.
Má světle šedé klobouky a krátké stonky, v rané fázi růstu mohou být lehce zbarvené do modra. Roste ve velkých poličkovitých trsech na pařezech nebo padlém dřevě v letních měsících.
Chuť hlívy perlové je sladší a dřevitá.
Zlatá hlíva ústřičná
Latinsky Pleurotus citrinopileatus. Vyskytuje se převážně v severní Asii. Již podle názvu můžeme říci, že její barva je žlutá až zlatavá.
Na rozdíl od ostatních druhů hlívy ústřičné nemá zemitou vůni a chuť. Připomíná vůní červené víno a její klobouky mají křupavou, ale lehce žvýkavou texturu.
Zlatou hlívu můžete jíst syrovou nebo vařenou. Ve vařeném stavu připomíná chuť kešu ořechů.
Modrá hlíva ústřičná
Hlíva modrá (Pleurotus columbinus) vypadá podobně jako perlová hlíva v rané fázi růstu. Je pro ni charakteristická modrá barva klobouků.
I chutí se podobá perlové hlívě ústřičné. Má jemnou příchuť, žvýkavější texturu a je vynikající náhražkou masa.
Hlíva královská
Přezdívaná jako žampion královský nebo latinsky Pleurotus eryngii. Na rozdíl od ostatních druhů roste samostatně, nikoli ve shlucích.
Má tmavé čepice a světle zbarvené masité stonky, které jsou křupavé a po uvaření mají chuť “umami”, která připomíná mořské plody.
Hlíva královská se vyskytuje ve Středomoří, v severní Africe a Asii.
Hlíva fénixová
Latinsky Pleurotus pulmonarius, známá také jako hlíva italská nebo indická.
Má malé kloboučky, delší stonek a vzhledově se podobá hlívě perlové. Její dužina kromě toho, že má delší stonek, je tužší než hlívy perlové.
Tato odrůda preferuje teplejší počasí a má tendenci růst v pozdním létě.
Růžová hlíva ústřičná
Hlíva růžová (Pleurotus djamor) vypadá spíše jako nařasený květ než jako houba.
Je známá také jako hlíva plameňácká, má výraznou dřevitou vůni a chutná jako mořské plody.
Po uvaření se sníží hořká chuť a růžová barva vybledne.
Pěstování hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná se ve většině částí světa pěstuje celoročně. Roste velmi rychle, dosažení maximální velikosti trvá pět až sedm dní. Ve volné přírodě se obvykle objevuje po prvním mrazu v roce a během prvních teplých jarních dní. Hlívy nejlépe rostou v teplém počasí s vysokou vlhkostí.
I pro domácí pěstování ji lze považovat za jednu z nejjednodušších odrůd hub pro pěstování. Můžete je pěstovat dokonce v plastovém obalu. Budete potřebovat:
- sadbu hlívy ústřičné (koupíte v zahradnictví)
- speciální substrát pro hlívu ústřičnou nebo slámu
- plastový sáček (cca 60 cm x 30 cm)
Postup:
- Nalámejte slámu na menší kousky o délce asi 2 – 7 cm.
- Vařte ve vodě zhruba hodinu.
- Následně vodu sceďte a nechce okapat.
- Vychladlou slámou naplňte vrchovatě plastový sáček.
- Na slámu nasypte sadbu.
- Sáček zavažte a udělejte na něm několik otvorů.
- Umístěte sáček na chladné, tmavé místo.
Plastový sáček občas postříkejte vodou, je potřeba udržet vlhkost. Až se podhoubí hlívy ústřičné rozšíří po celé slámě během 10 až 14 dnů a začne plodit, pak už můžete pytel umístit na světlejší místo.
Skladování hlívy ústřičné
Jako všechny druhy houby, jsou i hlívy ústřičné choulostivé a při nesprávném skladování se mohou rychle zkazit.
Z tohoto důvodu je dobré skladovat hlívu v lednici v plastových nebo papírových sáčcích. Hlíva ústřičná vydrží v lednici čerstvá až 7 dní.
Pokud chcete hlívu zamrazit, předtím ji musíme povařit, přibližně 3 minuty. Poté ji opláchněte studenou vodou, důkladně osušte a uzavřete do mrazících nebo plastových sáčků.
Hlívu ústřičnou lze také skladovat v sušeném stavu. Proces sušení je stejný jako u ostatních hub. Pokud chcete houby usušit v sušičce, přečtěte si recenzi o elektrických sušičkách. Sušenou hlívu nemusíte před použitím namáčet, stačí přidat přímo do pokrmu a během několika minut by měla nasáknout veškerou tekutinu, kterou potřebují.
Zpracování hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná se nejčastěji přidává do polévek, dušených pokrmů či jako náhražka masa. Můžete s ní připravit výbornou náplň na pizzu nebo omáčku na těstoviny. Pokud se chcete ve svém kulinářství inspirovat, pročtěte si recepty na polévky s hlívou ústřičnou.
Jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracování hlívy ústřičné je restování nebo dušení. Před vařením nezapomeňte houbu očistit.
Očištěné houby můžeme restovat, dusit, smažit nebo grilovat. Houby použijte celé, nakrájené na plátky nebo jednoduše natrhané na přiměřeně velké kousky.
Hlívu ústřičnou můžete jíst také v syrovém stavu, ale bude mít lehce kovovou chuť. Syrovou hlívu můžete přidat do salátů.
Hlíva ústřičná je snadná na přípravu, jak můžete vidět v následujícím postupu:
- Hlívu řádně očistěte.
- Jemně osušte utěrkou.
- Nakrájejte na plátky (je jedno, jak velké).
- Rozpalte nepřilnavou pánev na středně vysokou teplotu a přidejte olivový olej.
- Pokud máte velké množství hub, vařte ve dvou dávkách.
- Vařte 3 – 4 minuty, dokud se nevytvoří pěkná zlatohnědá kůrka.
- Houby z pánve odeberte a přidejte máslo, česnek a petržel.
- Do směsi přidejte houby a můžete podávat. Dobrou chuť!
Výrobky z hlívy ústřičné
Sirup s hlívou ústřičnou – slouží jako doplněk stravy pro silnou imunitu. Je vhodný pro děti od 1 roku, těhotné a kojící ženy, celiaky. Sirup můžete přidat do vody nebo jogurtu.
Hlíva ústřičná v prášku – vyrobeno rozemletím sušené hlívy. Tento prášek můžete používat v kuchyni, například jako zahušťovadlo ve vegetariánském nebo veganském jídelníčku. Také se často používá do receptů z japonské kuchyně.
Zajímavosti
Víte, jak identifikovat hlívu ústřičnou ve volné přírodě?
- Klobouk – jeho tvar připomíná ústřici nebo vějíř; má hladký povrch
- Dužina – pevná a bílá
- Stonek – většina druhů nemá stonek, pokud ano, je velmi krátký
- Vůně – voní lehne jako lékořice nebo anýz
Proč tedy zařadit hlívu ústřičnou do svého jídelníčku? Lékařské studie jasně ukazují, že u pacientů s diabetem došlo ke zlepšení hladiny cukru v krvi a dalších aspektů zdraví, pokud hlívu užívali jako doplněk stravy nebo byla součástí jejich jídelníčku. Benefitem hlívy ústřičné je také snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu.