Batáty neboli sladké brambory se těší čím dál tím větší oblibě.
Není divu, jsou nabité živinami a vitaminy, které lidské tělo jednoznačně potřebuje.
Určitě znáte odrůdy oranžové, ale co ty bílé a fialové?
Jak batáty připravit? Jednoduché recepty, tipy a zajímavosti – vše v jednom článku!
Co jsou batáty?
Na rozdíl od běžných brambor se batáty považují za kořenovou zeleninu, podobně jako mrkev nebo řepa. Batáty neboli sladké brambory jsou jedlé hlíznaté kořeny rostliny zvané povijnice batátová (Ipomoea batatas). Původně pochází ze Střední a Jižní Ameriky, Evropané je tak poprvé poznali až v roce 1492 díky Kryštofu Kolumbovi.
Sladké brambory se často mylně nazývají yamy nebo jamy. Yam je však obecný název pro jedlé hlízy rostlin z rodu Dioscorea, které pochází z Afriky a nejsou botanicky příbuzné batátům.
Pěstování sladkých brambor neboli batátů
V současnosti se batáty pěstují převážně v Americe a Asii, konkrétně Čína je největším vývozcem této plodiny. Sladké brambory jsou tropickou zeleninou, v Evropě je jejich pěstování velmi náročné a tedy i nákladné. Běžně vyžadují až 110 dní s teplotami přes 30 °C, včetně teplých nocí, kdy nesmí teplota klesnout pod 20 °C.
Sazeničky vysazují farmáři na začátku jara. V létě se malé rostliny přesazují a na podzim se ručně sklízí batáty. Průměrný výnos sladkých brambor na jeden hektar plochy je přibližně 15 tun, což je mnohem méně než výnos klasických brambor v Evropě – 44 tun z jednoho hektaru.
Batáty a zdraví
Ačkoliv sladké i běžné brambory rostou velmi podobně, tedy pod zemí jako hlízy, jsou velmi odlišné v obsahu živin. Batáty, obzvláště kultivary s oranžovou dužinou, mají neuvěřitelné množství betakarotenu. Z toho důvodu je jejich pěstování doporučováno například v Africe, kde je velkým problémem právě nedostatek vitaminu A ve stravě obyvatel. Tento nedostatek způsobuje v rozvojových zemích závažné zdravotní potíže, převážně slepotu zvanou xeroftalmie, tedy vážné poškození zraku.
Batáty syrové 100 g1 | Brambory syrové 100 g2 | Dýně syrová 100 g3 | Mrkev syrová 100 g4 | Rutabaga syrový 100 g5 | Meruňky syrové 100 g6 | Petržel syrová 100 g7 | |
Vláknina | 3 g | 2,4 g | 0,5 g | 2,8 g | 2,3 g | 2 g | 3,3 g |
Vápník | 30 mg | 9 mg | 21 mg | 33 mg | 43 mg | 13 mg | 138 mg |
Draslík | 337 mg | 407 mg | 340 mg | 320 mg | 305 mg | 259 mg | 554 mg |
Vitamin C | 2,4 mg | 9,1 mg | 9 mg | 5,9 mg | 25 mg | 10 mg | 133 mg |
Cholin | 12,3 mg | 11 mg | 8,2 mg | 8,8 mg | 14,1 mg | 2,8 mg | 12,8 mg |
Betakaroten | 8 510 μg | 5 μg | 3100 μg | 8 280 μg | 1 μg | 1090 μg | 5050 μg |
Vitamin E | 0,26 mg | 0,01 mg | 1,06 mg | 0,66 mg | 0,3 mg | 0,89 mg | 0,75 mg |
Batáty jsou na betakaroten dokonce bohatší než mrkev. Betakaroten je provitamin, který následně tělo přeměňuje na aktivní vitamin A. Jeden jediný batát pečený ve slupce poskytuje 156 % doporučeného denního příjmu vitaminu A8.
Betakaroten je také silným antioxidantem, který snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny plic a prostaty9. Odrůdy batátů s fialovou dužinou obsahují navíc i antokyany, ty také zpomalují růst rakovinných buněk. Fialové sladké brambory se prokázaly jako velmi účinné například při potlačení rakoviny močového měchýře, tlustého střeva, žaludku a dokonce i prsu10.
Jakou mají batáty chuť?
Batáty mají podobnou škrobovou strukturu jako běžné brambory, po uvaření jsou měkké a jemné, po opečení se na jejich vnější straně vytvoří křupavá kůrka. Sladké brambory, jak již sám název napovídá, však nejsou slané, ale nasládlé.
Jak jíst batáty?
Batáty se konzumují jak syrové, tak i vařené, pečené, dušené nebo například kandované v cukru. Jejich slupka je jedlá a výživná, proto se nemusí odstraňovat škrabkou. Sladké brambory poskytují tělu velké množství sacharidů, a to bez tuků, jsou tak vhodné pro sportovce a vegetariány jako zdroj zdravé energie. Nejzdravější jsou pak právě se slupkou, která obsahuje nejvíce živin, vlákniny a antioxidantů.
Jak dlouho se batáty vaří?
Vařením batátů se zvyšuje obsah prospěšného betakarotenu, ten se navíc stane pro tělo lépe vstřebatelný než za syrova. Vaření v hrnci pod pokličkou po dobu 20 minut uchová až 95 % všech živin sladkých brambor.
Batáty syrové 100 g1 | Batáty vařené 20 min. se slupkou 100 g11 | Batáty vařené 20 min. bez slupky 100 g12 | |
Voda | 77,3 g | 75,8 g | 80,1 g |
Energetická hodnota | 86 kcal | 90 kcal | 76 kcal |
Bílkoviny | 1,57 g | 2,01 g | 1,37 g |
Sacharidy | 20,1 g | 20,7 g | 17,7 g |
Vláknina | 3 g | 3,3 g | 2,5 g |
Cukry | 4,18 g | 6,48 g | 5,74 g |
Škroby | 12,6 g | 7,05 g | 5,22 g |
Betakaroten | 8 510 μg | 11 500 μg | 9 440 μg |
Pečené batáty
Batáty pečené v troubě jsou velmi podobné takzvaným „americkým“ bramborám. Nejčastěji se připravují celé, se slupkou a na několika místech propíchnuté vidličkou, v troubě na 220 °C cca 50 minut (do doby, než se na nich slupka dostatečně nenafoukne).
Jak připravit sladké brambory – velký souhrn
Pečené na 200-220 °C | Vařené na mírném ohni | Grilované na rozpáleném grilu |
50 min. celé batáty | 40 min. celé batáty | 35 min. celé batáty |
30 min. batáty nakrájené na poloviny | 20 min. batáty nakrájené na kostky | 12 min. batáty nakrájené na plátky (6 min. z každé strany) |
nepřikryté | přikryté pokličkou | zakryté víkem grilu |
Recept na batátové hranolky (smažené, i pečené v troubě)
„Sladké“ bramborové hranolky jsou velmi oblíbeným pokrmem ve Spojených státech, z toho důvodu jsou také běžně k dostání ve fastfoodových řetězcích. Křupavé batátové hranolky si však můžete připravit i doma a to jak smažené, tak i pečené v troubě.
Suroviny:
- 4 batáty
- 1 hrnek kukuřičného škrobu
- slunečnicový olej / olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Batáty oloupejte a omyjte, poté je nakrájejte na proužky/hranolky.
- Tyto hranolky alespoň dvakrát propláchněte ve studené vodě.
- V hlubší misce smíchejte kukuřičný škrob se solí a pepřem.
- Hranolky, jednu po druhé, obalte v této škrobové směsi.
- V případě smažení, rozpalte v hrnci slunečnicový olej. V případě pečení rozpalte troubu na 200 °C.
- V hrnci smažte hranolky po několika dávkách, vždy celé ponořené do oleje cca 7 min. (do zlatova). V troubě pečte všechny batátové hranolky najednou (pokud to velikost plechu umožní), pokapané olivovým olejem a rozprostřené do jedné vrstvy na pečícím papíru, cca 25 minut (také do zlatova).
- Osmažené i opečené hranolky následně dochuťte solí, pepřem nebo nasekanými bylinkami. Podávejte ještě horké a křupavé.
Tipy na recepty aneb co ještě uvařit z batátů
- Syrové batáty jsou skvělou surovinou do zdravých, snídaňových nebo detoxikačních smoothie. Také se s oblibou podávají dětem jako svačinky místo ovoce. Ihned po nakrájení, se doporučuje kousky batátů namočit na 10 minut do studené vody, aby si zachovaly svoji sytou barvu.
- Velmi oblíbeným pokrmem se v posledních letech stala batátová polévka. Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na polévky z batátů a vyzkoušejte například verzi s kokosovým mlékem, čedarem nebo květákem.
- Batáty jsou přirozeně velmi vhodnou přílohou k masu, ať již na kousky pečené nebo vařené, tak i ve formě batátového pyré nebo kaše. Doporučujeme vyzkoušet i báječný recept na podzimní pečené kuře, kterého jsou sladké brambory součástí.
- Kvůli své nasládlé chuti, jsou samozřejmě běžně součástí také sladkých pokrmů jako jsou dezerty, koláče, marmelády nebo kompoty. Tradičních americkým jídlem jsou pak kandované batáty smíchané s cukrem, marshmallows, javorovým sirupem, pomerančovým džusem, pekanovými ořechy nebo datlemi.
Odrůdy sladkých brambor
Sladké brambory byly vyšlechtěny do několika kultivarů různých barev dužiny a slupek. Díky tomu existují batáty nejen oranžové, ale i bílé a fialové. Některé odrůdy jsou dokonce uznávané jako státní zelenina, například v Severní Karolíně a Alabamě.
Beauregard
Je odrůdou nejčastěji pěstovanou, tudíž i v obchodech běžně prodávanou. Beauregard batáty mají oranžovo-žlutou dužinu a tmavě červenou slupku. Patří mezi nejšťavnatější odrůdy, proto se hodí především k výrobě džemů, nebo jako surovina do dezertů, sušenek či pečiva.
Jewel
Tato odrůda má oproti Beauregard slupku více do oranžova, stejně tak jako i dužinu, která je opravdu sytě a tmavě oranžová. Jewel batáty jsou všestranné, dobře se vaří, pečou i grilují.
Garnet
Batáty této odrůdy mají tmavě červenou až hnědou slupku a zářivě oranžovou dužinu. Jsou plné vody a tedy ještě šťavnatější než odrůda Beauregard. Běžně se Garnet odrůda používá do sladkých i slaných koláčů, ale také k výrobě kaše, pyré a polévek. Oblíbená je především proto, že neztrácí svou sytou barvu ani po tepelné úpravě.
Hannah
Jsou sladké brambory s bílou dužinou, které mohou být na první pohled snadno zaměnitelné s běžnými „slanými“ bramborami. Batáty této odrůdy jsou jedny z prvních, které byly v Americe pěstovány. Jsou pevné, škrobovité, vhodné pro pečení, vaření a smažení (batátové hranolky); nejsou náchylné k rozvaření.
Okinawa
Sladké brambory Okinawa jsou jedny z nejznámějších fialových odrůd. Mají světlou slupku a zářivě fialovou dužinu s nepravidelnými světlými vzory. Kvůli své specifické barvě a suché textuře, se obvykle podávají jako příloha k masu, pečené vcelku nebo vařené a lehce šťouchané s máslem.
Japanese White
Japenese White je úplným opakem odrůdy Okinawa, tedy má tmavě fialovou slupku a bílou, krémově žlutou dužinu. Tyto batáty jsou jemně škrobovité, krémové, se specifickou kaštanovou chutí. Skvěle chutnají pečené, lehce restované nebo dušené, nakrájené na menší kousky, či plátky.
Stokes Purple
Batáty Stokes Purple® jsou patentovanou odrůdou pěstovanou v Severní Karolíně a byly objeveny teprve v roce 2003. Mají světle hnědou, pevnou slupku a tmavě fialovou dužinu. Oproti oranžovým druhům je Stokes Purple® odrůda suchá, tedy vhodná jako náhražka běžných „slaných“ brambor.
Jak batáty skladovat
Batáty se skladují obdobně jako běžné brambory, tedy na chladném, suchém, temném, dobře větraném místě, nejlépe volně položené v bědně či koši. Vzhledem k tomu, že jsou sladké brambory tropickou zeleninou, mohou se skladovat i při pokojové teplotě.
Při vhodných skladovacích podmínkách vydrží batáty bez jakékoliv újmy až jeden měsíc, poté změknou, scvrknou se a shnijí. Tepelně upravené batáty lze skladovat v lednici až týden, zamrazené v mrazáku pak dokonce šest měsíců.