Čirok je pátou nejdůležitější obilovinou na světě.
Kromě potravinářství se využívá též k účelům technickým a jako pícnina.
Většina z nás ale o této všestranné rostlině příliš neví.
Jako potravina je často spojován se zdravým stravováním.
Na co vše se v kuchyni dá využít?
Pojďme si tuto zajímavou plodinu představit blíže.
Co je čirok
Mnoho lidí, kteří nepracují v zemědělství, o čiroku nikdy neslyšelo nebo si nejsou jisti, co to vlastně je. Čirok však hraje důležitou roli v životě milionů lidí na celém světě, včetně toho vašeho. Hlavní potravinou téměř všech národů světa jsou obiloviny.
Zatímco my si jako obiloviny nejčastěji představíme čtveřici pšenice, ječmen, žito a oves, v jiných částech světa jsou mnohem významnějšími obilninami zcela jiné rostliny. Jednou z nich je bezesporu čirok. Jeho celosvětový význam je dán především jeho přirozenou odolností vůči suchu a všestranností využití.
V Africe a některých částech Asie se čirok pěstuje především pro lidskou spotřebu, zatímco ve Spojených státech se používá hlavně jako krmivo pro hospodářská zvířata a na výrobu etanolu. Znalost čiroku jako potraviny v posledních letech roste i díky oblibě bezlepkových potravin. Ne nadarmo se mu někdy přezdívá pšenice celiaků.
Jak chutná čirok
Pokud jde o chuť čiroku, samotný neochucený čirok většině lidí připomíná perličkový ječmen, který je známý také jako slzovka, případně částečně také jáhly. V naprosté většině případů se ale dochucuje rozmanitým kořením nebo se konzumuje s ostatními ingrediencemi jako součást jednoho pokrmu, například rizota.
Využití čiroku
Na světě existuje více než dvacet pět různých druhů čiroku. Hospodářský význam mají ale především různé typy čiroku obecného, známého též jako čirok dvoubarevný (Sorghum bicolor).
- čirok zrnový (Sorghum bicolor eusorghum) – se pěstuje především na zrno
- čirok technický (Sorghum bicolor technicum) – se pěstuje za účelem výroby rozmanitých potřeb, jako jsou kartáče, košťata, a také jako stavební materiál a krmivo
- čirok súdánský neboli sudánská tráva (Sorghum bicolor sudanense) – se pěstuje zejména jako krmivo pro hospodářská zvířata
- čirok cukrový (Sorghum bicolor saccharatum) – z jeho sladké šťávy se vyrábějí různé sirupy a sladidla
Jednou z předností čiroku je jeho velmi rozmanité využití. Pokud jde o potravinářské využití, kromě mouky se z něj vyrábí také různé fermentované a nefermentované nápoje.
Z čiroku cukrového se vyrábějí zahuštěné cukerné sirupy, které se dále zkvašují na alkohol. Díky své bezlepkovosti je čirok vynikající náhradou pšenice, žita a ječmene pro celiaky.
Pěstuje se též jako biopalivo, jeho stonky se používají jako stavební materiál či na výrobu košťat, kartáčů a štětek. V živočišné výrobě se čirok používá téměř všechny druhy hospodářských zvířat, od skotu až po drůbež. Stonky a listy se používají na zelenou řezanku, seno i siláž.
Proč čirok zařadit do jídelníčku
Čirok je obilnina velmi bohatá na rozmanité živiny. Obsahuje velké množství sacharidů, bílkovin i široké spektrum vitamínů a minerálů. I z tohoto důvodu je obecně pokládán za zdravou plodinu, kterou se z mnoha důvodů vyplatí zařadit do našeho jídelníčku.
Největší podíl čiroku z hlediska nutričních hodnot představují sacharidy. Jejich předností je, že se pomalu vstřebávají. Z tohoto důvodu nás tak čirokové pokrmy na několik hodin zasytí. Obsahuje též velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny.
Nutriční hodnoty, vitamíny a minerály v čiroku
Výživová hodnota se u obilovin uvádí v jejich syrovém stavu, zpracováním se některé hodnoty do určité míry mění.
Čirok 100 g | Pšenice 100 g | Ječmen 100 g | Žito 100 g | Oves 100 g | |
Energie | 329 kcal | 337 kcal | 354 kcal | 338 kcal | 379 kcal |
Voda | 12,4 g | 11,1 g | 9,44 g | 10,6 g | 10,8 g |
Sacharidy | 72,1 g | 70,6 g | 73,5 g | 75,9 g | 67,7 g |
Bílkoviny | 10,6 g | 14,5 g | 12,5 g | 10,3 g | 13,2 g |
Tuky | 3,46 g | 2,13 g | 2,3 g | 1,63 g | 6,52 g |
Vláknina | 6,7 g | 11,1 g | 17,3 g | 15,1 g | 10,1 g |
Zajímavé je porovnání čiroku s dalšími pro nás běžnými obilovinami, jako jsou pšenice, ječmen, oves a žito.
Čirok 100 g | Pšenice 100 g | Ječmen 100 g | Žito 100 g | Oves 100 g | |
Vitamín B1 | 0,332 mg | 0,566 mg | 0,646 mg | 0,316 mg | 0,45 mg |
Vitamín B2 | 0,096 mg | 0,184 mg | 0,258 mg | 0,251 mg | 0,155 mg |
Vitamín B3 | 3,69 mg | 6,38 mg | 4,6 mg | 4,27 mg | 1,12 mg |
Vitamín B6 | 0,443 mg | 0,259 mg | 0,318 mg | 0,294 mg | 0, 1 mg |
Draslík | 363 mg | 403 mg | 452 mg | 510 mg | 362 mg |
Fosfor | 289 mg | 364 mg | 264 mg | 332 mg | 410 mg |
Hořčík | 165 mg | 130 mg | 133 mg | 110 mg | 138 mg |
Vápník | 13 mg | 22 mg | 33 mg | 24 mg | 52 mg |
Zinek | 1,67 mg | 3,68 mg | 2,77 mg | 2,65 mg | 3,64 mg |
Železo | 3,36 mg | 3,77 mg | 3,6 mg | 2,65 mg | 4,25 mg |
Skladování čiroku
Čirok lze skladovat poměrně dlouho, podobně jako jiné obiloviny. Lze ho také zmrazit, a to i po uvaření, a později znovu ohřát.
- Nevařená zrna čiroku skladujte ve spíži v uzavřené vzduchotěsné nádobě, vydrží čerstvá asi čtyři měsíce.
- Uvařený čirok je třeba uchovávat v chladničce a spotřebovat do několika dnů. Pokud ho zmrazíte, spotřebujte ho do šesti měsíců.
Zdravotní pozitiva čiroku
Čirok je bohatý na řadu živin, včetně vitamínů skupiny B, které hrají zásadní roli v metabolismu, vývoji nervových buněk a také zdraví vlasů a pokožky. Je též bohatým zdrojem hořčíku, minerálu, který je důležitý pro tvorbu kostí, zdraví srdce a rovněž mnoho biochemických reakcí v našem těle. Jaká další pozitiva konzumace čiroku našemu organismu přináší?
- Trávicí soustava – vláknina, kterou čirok v nemalém množství obsahuje, prospívá trávicí soustavě, především střevům. Jeho konzumace je účinnou prevencí například před zácpou.
- Regulace hmotnosti – strava bohatá na vlákninu pomáhá též regulovat hmotnost, navíc konzumace čiroku zajišťuje delší pocit sytosti, a je tak jednou z potravin, které se doporučují osobám, které drží redukční diety.
- Antioxidanty – čirok má vysoký obsah antioxidantů, jako jsou flavonoidy, fenolové kyseliny a třísloviny. Konzumace stravy bohaté na tyto antioxidanty může snížit oxidační stres a zánět v těle.
Příprava čiroku
Tuto obilovinu můžete vařit podobně jako quinou nebo rýži. Před vlastní přípravou je vhodné čirok důkladně propláchnout ve studené vodě a poté ho na několik hodin namočit. Obvykle se doporučuje poměr 1:3, tedy například jeden šálek čiroku a tři šálky vody.
Následně vodu neslévejte, uvařte čirok ve stejné vodě, jen do ní přidejte špetku soli. Vařte doměkka, většinou do okamžiku, než se vstřebá veškerá tekutina. Obvykle k tomu dojde během 20-30 minut. Takto připravený čirok nechte poté ještě několik minut dojít v hrnci pod pokličkou.
Pokud zapomenete čirok namočit, nic se neděje, jen počítejte s tím, že doba jeho vaření bude delší, přibližně 40-50 minut. Kromě vody můžete čirok vařit též v zeleninovém či masovém vývaru. Pokud ho chcete následně použít na přípravu sladké kaše, lze ho uvařit v klasickém nebo rostlinném mléce.
Jak konzumovat čirok
- Uvařený čirok můžete použít jako přílohu k rozmanitým pokrmům, podobně jako rýži. Někdy se dokonce s rýží i míchá. Skvěle chutná především k rozmanitým receptům na dušené maso se zeleninou.
- Pokud máte rádi rozmanité saláty, vařený čirok do nich můžete bez problémů přisypat podobně, jako to děláte v případě quinoy nebo i těstovin.
- Čirok se může stát též originální zavářkou do polévky, využít ho můžete také při přípravě rozmanitých hrstkových polévek.
- Podobně jako je tomu v případě pohanky, můžete z čiroku připravit i různé kaše naslano i nasladko. Sladké varianty lze dochutit pomocí čerstvého ovoce, ořechů, semínek, medu či javorového sirupu. Slané varianty se kombinují se zeleninou či sýrem.
- Vařený čirok, smíchaný s mletým masem, cibulkou, česnekem a dalším kořením představuje zajímavou směs, kterou můžete využít v receptech na plněné paprikové lusky nebo též plněné zelné listy.
- Jste milovníky rizota? Zkuste rýži smíchat, nebo zcela nahradit čirokem. Inspirovat se můžete recepty na masová i zeleninová rizota, kterým čirok dodá nový rozměr.
- V neposlední řadě lze čirok zapéct v troubě s houbami a rozmanitou zeleninou i uzeninami, podobně jako brambory či pohanku.
- K pečení můžete využít čirokovou mouku. Nejčastěji se používá při přípravě palačinek, lívanců či koláčů, ale použít jde i při pečení chleba a dalšího pečiva.
- Jako výživnou svačinku si můžete z celých zrn čiroku připravit též pochoutku podobnou popcornu. Příprava je velmi jednoduchá. Vložte zrna čiroku do čistého papírového sáčku. Horní část sáčku přehněte dolů, aby se uzavřel, a přeloženou stranou dolů vložte do mikrovlnné trouby. Ohřívejte na nejvyšší výkon asi 2 minuty. Poté sáček vyjměte a čirokový popcorn bude hotov.
Čirokové produkty
Z čiroku zrnového se vyrábí též celá řada dalších potravinářských produktů, které lze v kuchyni využít mnoha rozmanitými způsoby. Většina z těchto produktů je k sehnání v obchodech se zdravou výživou.
Čiroková mouka je skvělým pomocníkem při pečení sladkých i slaných pochoutek. Většinou se používá v kombinaci s ostatními moukami. Její velkou výhodou je bezlepkovost.
Čiroková krupice je jemnější než mouka. Lze ji využít například při přípravě kaší, knedlíků, k zahušťování polévek a omáček.
Čirokové vločky mají podobně rozmanité využití jako vločky ovesné. Lze z nich připravit nejen kaše, ale také granolu či sušenky.
Čirokový sirup se využívá podobně jako známější javorový sirup nebo melasa, tedy především ve sladkých pokrmech, ale využití najde také v zálivkách či marinádách.
Méně známějším produktem je čirokové pivo, k jehož výrobě se používá slad, který pochází z odrůdy čirok ruzrok.
Jak vypadá čirok
Čirok patří stejně jako ostatní obiloviny do velmi početné čeledi lipnicovitých rostlin. Rod čirok (Sorghum) obsahuje více než dvacet pět druhů čiroku, z nichž více než polovina pochází z Austrálie, další druhy mají původ v Africe a Asii.
Nejvýznamnější zástupce, čirok dvoubarevný (Sorghum bicolor), pochází z Afriky. V závislosti na odrůdě může čirok dorůstat výšky až čtyř metrů. Na hladkých tvrdých stéblech se v období od května do září objeví květenství lata, ze kterého později vzniknou klásky s bílými, žlutými, červenými nebo hnědými zrny různých velikostí i tvarů.
Kromě vláskovitých podzemních kořenů, které sahají do hloubky okolo jednoho a půl metru, si čirok vytváří též kořeny vzdušné. Zajímavostí je, že v případě nedostatku vody přeruší svůj růst a počká s růstem až do doby, kdy nastanou vhodnější podmínky.
Pěstování čiroku
Čirok patří mezi nejefektivnější plodiny v přeměně sluneční energie a využití vody a je známý jako vysoce energetická plodina odolná vůči suchu a šetrná k životnímu prostředí. Vzhledem k širokému využití a přizpůsobení čiroku široké škále prostředí je považovaný za jednu z nepostradatelných plodin potřebných pro přežití lidstva.
Pěstuje se v tropech i v suchých oblastech světa. Další jeho výhodu je, že rychle dozrává, některé druhy již za 75 dní, a může poskytnout až tři sklizně ročně. Nejstarší důkazy o čiroku pocházejí z Nabta Playa, neolitického naleziště v Africe starého 8 000 let. Později díky obchodním cestám čirok pronikl i do dalších oblastí světa.
Mezi historiky panuje shoda, že africké plodiny, jako je čirok, se do zalidněné oblasti řeky Indus dostaly přibližně kolem roku 2000 př. n. l. Z Indie se čirok nejprve rozšířil do Číny a odtud i do dalších zemí, například do Austrálie.
První známá zmínka o čiroku ve Spojených státech pochází od Bena Franklina z roku 1757, který psal o jeho využití při výrobě košťat. Největším producentem čiroku jsou v současné době právě Spojené státy americké, následované africkými zeměmi, jako je Nigérie, Etiopie a Súdán. Z asijských zemí se čirok hojně pěstuje v Indii a Číně.