Melouny, oblíbené letní ovoce se šťavnatou dužinou, která osvěží i v těch největších tropech!
Jak je zpracovat úplně celé a bez odpadu?
Cukrový, žlutý, ananasový a medový – co jsou zač?
Objevte všechna tajemství melounů v jednom článku!
Je meloun ovoce nebo zelenina?
Melouny patří do čeledí tykvovitých podobně jako dýně, okurky a cukety. Obsahují semena, proto jsou z botanického hlediska považovány za ovoce, konkrétně bobule.
Melouny se dělí do dvou hlavních skupin: vodní meloun (Citrullus lanatus) a cukrový meloun (Cucumis melo). Na světě existuje několik desítek tisíc kultivarů těchto melounů. Odhaduje se, že například vodní meloun má přes 1 000 odlišných odrůd.
V České republice je dlouhodobě nejoblíbenější meloun vodní, odrůda s červenou dužinou. Meloun cukrový, lidově označován jako žlutý, je v obchodech méně běžný. Postupem času však také získává na oblibě.
Odkud pochází melouny?
Předpokládá se, že původní místem růstu melounů je Afrika, ale nevylučuje se ani Asie. Přestože v Pákistánu a Íránu nebyly nalezeny stopy po původním divokém melounu, existuje v těchto oblastech několik jeho velmi blízce příbuzných druhů. Oproti tomu v africké části Egypta byl nalezen vodní meloun v několika rakvích mumií a odborníci se domnívají, že byl do hrobek umisťován jako zdroj vody na cestu za posmrtným životem.
Během doby bronzové byly melouny rozšířeny do Evropy, pojednávají o tom i dochované záznamy nástěnných maleb v Pompejích.
Melouny a zdraví
Melouny obsahují spousty živin, jmenovitě: kyselinu listovou, jablečnou, citrónovou, galovou, kávovou, minerální látky jako draslík, hořčík, železo, vápník a také vitamín C a betakaroten.
Obsah vitamínů v cukrovém melounu Cantaloupe, Honeydew a vodním melounu:
Vodní meloun 100 g | Cukrový meloun Cantaloupe 100 g | Cukrový meloun Honeydew 100 g | |
Voda | 91,4 g | 90,2 g | 89,8 g |
Železo | 0,24 mg | 0,38 mg | 0,17 mg |
Hořčík | 10 mg | 13 mg | 10 mg |
Draslík | 112 mg | 157 mg | 228 mg |
Vápník | 7 mg | 9 mg | 6 mg |
Betakaroten | 303 μg | 2780 μg | 30 μg |
Lutein + zeaxantin | 8 μg | 32 μg | 27 μg |
Vitamin C | 8,1 mg | 10,9 mg | 18 mg |
Vodní meloun je také bohatý na aminokyselinu citrulin, která zlepšuje výkon při cvičení a sportu. Navíc snižuje bolest svalů po námaze a rychleji stimuluje srdeční tepovou frekvenci.
Mimo citrulin obsahuje vodní meloun také antioxidant lykopen. Ten prokazatelně chrání tělo před chronickými zdravotními problémy jako jsou kardiovaskulární choroby, také však blokuje vzplanutí a rozvoj rakoviny. Během studií bylo prokázáno, že muži konzumující potraviny s vysokým obsahem lykopenu jsou odolnější vůči rakovině, konkrétně mají nižší riziko výskytu rakoviny prostaty o 25 % a o 44 % jiných druhů rakoviny (střev, žaludku, plic…).
Jednotlivé odrůdy cukrových melounů se od sebe v obsahu živin liší. V tabulce výše je znát, že meloun Honeydew obsahuje skoro dvakrát více vitaminu C. Ten značně posiluje imunitní systém, obzvláště v chřipkovém období.
Oproti tomu meloun Cantaloupe obsahuje 92krát více betakarotenu, který se v lidském těle přeměňuje na vitamin A. Za ovoce bohaté na betakaroten se považuje například grapefruit, mango a meruňka. Melouny se žlutou nebo oranžovou dužinou poskytují nejvíce tohoto karotenoidu.
Srovnání obsahu betakarotenu ve 100 g cukrového melounu, meruněk, grapefruitu a manga:
obsah betakarotenu 100 g / syrový stav | |
Cukrový meloun, Cantaloupe | 2780 μg |
Meruňky | 1090 μg |
Grapefruit, červený | 686 μg |
Mango | 640 μg |
Vodní meloun: žlutý, bezsemenný i klasický červený
Odrůdy vodního melounu mají obvykle červenou vodnatou dužinu a zelenou slupku/kůru. V oblasti subtropické Afriky dorůstají až do hmotnosti 15 kg, běžně jsou však k dostání v obchodech menší kusy, a to kolem 3 kg.
Nejtěžší vodní meloun vážil 159 kg a byl vypěstovaný roku 2013 v USA.
Vodní meloun s červenou dužinou
Vodní melouny odrůdy Nitsa patří mezi nejoblíbenější a nejběžnější, obzvláště v Evropě. Mají sladkou červenou dužinu, která obsahuje opravdu hodně malých černých semen. Zelená kůra má světlé skvrny, které připomínají nepravidelné pruhy.
Z vodního melounu se vyrábí tradiční melounový med nazývaný nardek. Ten se připravuje dlouhodobou a několikanásobnou redukcí šťávy a následně se používá jako náplň do buchet a koláčů.
Vodní melouny s červenou dužinou se hodí k jahodám, borůvkám, malinám, rybízu, limetce, kokosu, mátě, bazalce, zázvoru, vanilce, skořici, muškátovému oříšku, bílému pepři, tvarohu, jogurtu, mozzarelle, vodce a ginu.
Celé melouny mohou být skladovány až dva týdny při pokojové teplotě a v chladu až měsíc.
Bezsemenný vodní meloun
Tyto odrůdy jsou obecně menší než odrůdy se semeny. Jejich kůra je podobná, tedy zelená se světlými nebo tmavými pruhy. Dužina je šťavnatá, křupavá a jak už název napovídá – bezsemenná. Melouny těchto kultivarů nebyly vyšlechtěny tak, aby neobsahovaly vůbec žádná semena, ale tak, aby obsahovaly nevyvinutá semena. V dužině tak místo černých semen lze nalézt měkké průsvitné skořápky (nevyvinuté obaly semen).
Sůl, limetka, balzamikový ocet, niva, hermelín, parmezán, kozí a ovčí sýry, sýr feta, máta, bazalka, meduňka, koriandr, tymián, hovězí a drůbeží maso, ryby, kiwi, borůvky, ostružiny a jahody – všechny tyto suroviny v kombinaci s bezsemennými melouny chutnají výtečně.
Tyto melouny vydrží při pokojové teplotě naprosto bez újmy až čtyři týdny. Pokud se však koupí chlazené, musí se i nadále skladovat v chladu, jinak se velmi rychle zkazí.
Černý vodní meloun
Vodní melouny s tmavou až černou kůrou pochází z Japonska, ale naprosto běžně se s nimi setkáte i v českých obchodech. Mají nejen jinou barvu kůry, ale také jsou patrně sladší. Podobně jako bezsemenné odrůdy, i odrůdy černého melounu běžně nemají zralá černá semena.
Černý meloun chutná skvěle v kombinaci s jarní cibulkou, rukolou, polníčkem, okurkou, ananasem, avokádem, chilli, piniovými oříšky a sýrem feta.
V chladu lze tento meloun skladovat tři týdny, při pokojové teplotě sedm až deset dnů.
Vodní meloun žlutý
Melouny se žlutou dužinou jsou obvykle menší než odrůdy s červenou dužinou. Také nemají kulatý tvar, ale spíše podlouhlý a oválný. Dužina žlutých melounů chutná po medu a broskvích a je plná semen, a to poměrně velkých.
Žluté melouny nejsou geneticky modifikované, jak by se mohlo zdát. Pravděpodobně existovaly dokonce dříve než melouny červené a vznikly díky samovolnému přirozenému křížení rostlin. V Africe jsou označovány jako králové pouště, protože rostou v horkém a suchém podnebí a jsou cenným zdrojem vody.
Stejně jako cukrové melouny však i tyto postrádají léčivý antioxidant lykopen (červený pigment).
Meloun se žlutou dužinou se hodí k bazalce, mátě, koriandru, tymiánu, rozmarýnu, šalotce, arašídům, kokosu, limetce, citronu, jeřabinám, rybízu, sýru feta, balkánskému sýru, sýru brie, kozímu sýru a zázvoru.
Žluté melouny se poměrně rychle kazí, při pokojové teplotě vydrží bez újmy pouze jeden týden a v chladu dva týdny.
Cukrový meloun: žlutý, ale i odrůda Cantaloupe a Honeydew
Melouny cukrové jsou mnohem menší než melouny vodní, průměrně váží kolem 1 kg. Celkový vzhled plodů se liší v závislosti na odrůdách, které jsou velmi rozmanité.
Kůry mohou být bílé, světle zelené nebo žluté, ale i tmavě žluté až oranžové. Kůra nemusí být hladká, tak jak je tomu u vodních melounů. Naopak – může být takzvaně síťově rozpraskaná, hrbolovitá nebo tvarovaná a lemovaná, podobně jako u dýní.
Dužina cukrových melounů je bílá, žlutá, zelená i světle oranžová, avšak nikdy ne červená.
Žlutý cukrový meloun
Meloun cukrový, známý také jako sladký, má kulatý až vejčitý tvar. Také se vyznačuje kůtovými švy, proto je velmi podobný dýni. Původní odrůdy cukrového melounu se velmi často zaměňují s dýněmi, protože se jim podobají nejen vnějším vzhledem, ale i vnitřním.
Vnitřek cukrových melounů obsahuje dutinu, která je vyplněna velkými semeny. Melouny tak mají pouze malou vrstvu hladké jedlé dužiny, která má květinovou chuť.
Jsou oblíbené především v Indii, kde se ze semen těchto melounů lisuje olej, který se používá jak na vaření, tak i v kosmetice.
Mléko, papája, bazalka, máta, citronová tráva, mango, kiwi, kešu, pistácie, med, čekanka, kardamom, kmín, muškátový oříšek, kokosové mléko a smetana – v kombinaci s těmito surovinami chutná cukrový meloun skvěle.
Cantaloupe, ananasový cukrový meloun
Cantaloupe jsou spíše malé (výjimečně střední) melouny, které mají kulatý tvar. Kůra je zelená, drsná a síťovaná, dužina pak oranžová. Podobně jako vodní meloun má i Cantaloupe těsně pod kůrou světle zelenou vrstvu dužiny.
Cantaloupe neboli ananasové melouny mají medovou, výrazně ovocnou chuť. V Evropě se poprvé objevily za dob papeže Pavla II., který je začal pěstovat poté, co mu je nabídla k ochutnání skupina cestovatelů z Arménie.
Výtečně se hodí ke kozím sýrům, sýru feta a ricotta, citrónům, limetce, pomerančům, grapefruitům, kiwi, ananasu, medu, vanilce, kakaovým bobům, mandlím, pistáciím a lískovým ořechům.
Zralé Cantaloupe melouny by měly být ihned spotřebovány, protože nemají dlouho trvanlivost. Vydrží bez hniloby pouze tři dny a to jak při pokojové teplotě, tak i v lednici.
Cukrový meloun medový – Honeydew
Honeydew neboli medový meloun má vejčitý, někdy až oválný tvar. Oproti jiným melounům je relativně nenápadný, nebarevný a nevýrazný.
Nejběžnější odrůdy tohoto melounu mají béžovou, voskovou (téměř dokonale hladkou) kůru a světle zelenou, skoro až bílou dužinu.
U spotřebitelů je nejoblíbenější odrůdou zlatý medový meloun, se žlutou kůrou a bílou až slonovinovou dužinou, protože je sladší.
Honeydew se nejčastěji kombinují s kokosem, papájou, hroznovým vínem, mangem, kiwi, ananasem, medem, skořicí, vanilkou, zázvorem, sýrem ricotta, burrata a feta, špenátem, červenou řepou, fenyklem, rajčaty, balzamikovým octem a olivovým olejem.
Oproti jiným cukrovým melounům, mají všechny odrůdy Honeydew extrémně dlouhou trvanlivost. Bez hniloby a naprosto v pořádku vydrží tři týdny při pokojové teplotě, pět týdnů v chladu.
Druhy melounů: rychlý přehled, fakta a zajímavosti
Mezi nejprodávanější melouny na celém světě patří: 1. bezsemenný vodní meloun s červenou dužinou, 2. ananasový cukrový meloun Cantaloupe a 3. zlatý medový cukrový meloun Honeydew.
USA jsou jedním z největších světových spotřebitelů. Průměrný Američan zkonzumuje každý rok 11 kg melounů, z toho 7 kg vodního melounu.
Vodní meloun je jednou z nejpěstovanějších plodin v USA, spolu s cibulí a hlávkovým salátem.
V roce 2003 byl objem prodeje bezsemenných vodních melounů vyčíslen na 51 %, během let však poptávka po nich rapidně vzrostla a to na 85 % v roce 2014.
Podobně jako u komodit rýže, kakaových bobů, čaje, kávy, soli a tabáku, je i u melounů Česká republika zcela závislá na dovozu.
Zatímco ve vhodných podmínkách vyrostou 2-4 vodní melouny na jedné rostlině, v České republice je to průměrně pouze 1 plod na rostlinu.
Jako specialita se běžně pěstují i hranaté vodní melouny. Takové melouny jsou relativně drahé, pro dosažení požadovaného tvaru se pěstují v hranatých nádobách, které se musí zvětšovat úměrně s růstem melounu.
Nutriční hodnoty melounů
Melouny patří mezi nízkokalorické potraviny, obsahují maximálně 40 kcal na 100 g.
Vodní meloun 100 g | Cukrový meloun Cantaloupe 100 g | Cukrový meloun Honeydew 100 g | |
Voda | 91,4 g | 90,2 g | 89,8 g |
Energetická hodnota | 30 kcal | 38 kcal | 36 kcal |
Bílkoviny | 0,61 g | 0,82 g | 0,54 g |
Tuky | 0,15 g | 0,18 g | 0,14 g |
Sacharidy | 7,55 g | 8,69 g | 9,09 g |
Vláknina | 0,4 g | 0,8 g | 0,8 g |
Cukry | 6,2 g | 7,88 g | 8,12 g |
Melouny v receptech
- Melounová dužina je tradiční přísadou alkoholických i nealkoholických drinků a limonád, obzvláště těch letních. Žádné neznáte? Inspirujte se top recepty na svěží limonády, na přípravu jsou velmi jednoduché a zvládne je i začátečník.
- Čím dál známější a také oblíbenější se stává i melounová polévka, která se podává nejčastěji jako předkrm. Existuje v několika variantách: s rybami, citronem nebo pomerančem, kajenským pepřem, balzamikovým octem, medem, i velmi pálivá s chilli. Některé polévky z melounu se podávají horké, jiné zase vychlazené.
- Smoothie – další nápoj, který bez melounu nemá tu správnou „šťávu“ (a to doslova). Vyzkoušejte některá melounová smoothie a poznejte sami, jak moc šťavnatá díky melounu jsou!
- Cukrové melouny se běžně přidávají i do salátů. Objevte oblíbené recepty na italské saláty a připravte si ke grilování melounový salát s prosciuttem a mozzarellou, budete mile překvapeni netradiční, přesto však příjemnou chutí!
Jak připravit sušený meloun Cantaloupe a Honeydew?
Sušené cukrové melouny nejsou ničím výjimečné, přesto jsou však v obchodech k dostání za poměrně vysoké ceny. Pravděpodobně proto, že se obvykle podávají s parmskou šunkou nebo lososem jako luxusní a špičkový předkrm.
Sušený meloun Cantaloupe i Honeydew se však konzumuje i úplně stejně jako jiné sušené ovoce. Tedy třeba ke svačině či snídani, jak samotný, tak v jogurtu nebo v kombinaci s ořechy.
Připravte si tento sladký zdroj energie doma, bez konzervantů. Budete potřebovat pouze sušičku ovoce, která je na přípravu sušeného melounu nejvhodnější, protože zachovává všechny jeho živiny a vitamíny. Pokud přemýšlíte, jakou zvolit, aby opravdu dobře posloužila – přečtěte si velký přehled zkušeností se sušičkami potravin a načerpejte užitečné informace a reálné poznatky.
- Meloun rozkrojte na čtvrtiny.
- Odstraňte veškerá semínka a oloupejte kůru.
- „Čisté“ čtvrtiny melounu následně nakrájejte na stejné, velmi tenké plátky – nejlépe za pomocí elektrického kráječe.
- Rovnoměrně rozpoložte plátky melounu do sušičky tak, aby se vzájemně vůbec nedotýkaly.
- Sušte při 60 °C po dobu 18–20 hodin, do úplného vysušení.
- Skladujte ve vzduchotěsných nádobách.
Melounová semínka jsou nesmírně zdravá! Jak je zpracovat?
Semínka všech melounů jsou neskutečně výživná. Obsahují vitaminy A, D, E, K, niacin, thiamin a cholin. Z minerálů pak vápník, draslík, železo, selen, zinek a hořčík, kterým lze stimulovat hypertenzi krevního tlaku.
Navíc poskytují obrovské množství bílkovin. 100 g pražených semen melounu nabízí více bílkovin než maso.
bílkoviny | |
Semínka melounu, sušená a pražená 100 g | 28,3 g |
Hovězí svíčková, pečeně 100 g | 27,7 g |
Pstruh, grilovaný 100 g | 26,6 g |
Pražená melounová semínka – recept:
- Vyjměte semínka z melounu a v sítku je propláchněte tak, abyste je důkladně zbavili dužiny.
- Semínka nechte v sítku proschnout alespoň 24 hodin. Čas od času je „prohrábněte“, aby oschla skutečně všechna.
- Rozpalte troubu na 160 °C.
- Semínka rovnoměrně rozpoložte na pečící papír, pomažte olivovým olejem a ochuťte kořením. Můžete použít sůl a pepř, skořici a hnědý cukr, nebo limetkovou šťávu, pomerančovou kůru a chilli či zázvor.
- Vložte do trouby a pečte asi 25 minut, během pečení několikrát promíchejte.
- Po vychladnutí, skladujte křupavá semínka v uzavíratelných nádobách. Konzumujte jako zdravé mlsání k televizi, nebo je přidejte do zeleninových salátů.
Jak zužitkovat slupky z vodního melounu?
Slupky, které se běžně vyhazují, jsou dokonce mnohem zdravější než samotná dužina. Přestože je zbytek zelené dužiny téměř bez chuti, je nabitý vitamíny A, C a zinkem. Výborně se hodí do salátů a to nejen ovocných a zeleninových, ale i tuňákových a lososových.
Recept na šťávu z melounových slupek
Ze slupek můžete také udělat osvěžující chutnou šťávu a podávat ji jako nealko, i alko verzi. Slupky z jednoho středně velkého melounu poskytnou asi dva litry této šťávy.
Pokud toužíte pouze po čisté šťávě bez jakékoliv dužiny, použijte na přípravu odšťavňovač; ty nejlepší naleznete v naší velké recenzi elektrických odšťavňovačů. Jestliže však chcete spotřebovat meloun skutečně celý a bez odpadu, použijte na přípravu šťávy mixér. Ten také rozmixuje slupky do hladka ale i včetně dužiny a kůry.
Suroviny:
- slupky z jednoho melounu
- 5-7 polévkových lžic medu (nebo čekankového sirupu, třtinového cukru)
- šťáva z jedné limetky
Postup:
- Slupky rozmixujte nebo odšťavněte.
- Nechte v přístroji a přidejte med (množství podle chuti).
- Následně přilijte i limetkovou šťávu a znovu rozmixujte / promíchejte.
- Šťávu podávejte vychlazenou, nejlépe s ledem a čerstvou mátou.
Pěstování melounů a jak poznat, že jsou zralé?
Melouny se úspěšně pěstují nejen v subtropickém pásu, ale i v Evropě. Mezi země s velkou produkcí melounů patří například Itálie, Řecko a Španělsko. V České republice nebudou mít melounové rostliny nikdy tak velkou úrodu, avšak relativně úspěšně je lze pěstovat v teplých vinařských oblastech Moravy.
Běžně se sklízí až ke konci srpna. Meloun, který je skutečně zralý a připravený ke sklizni, má na kůře žlutou skvrnu a to v místě, kde se opíral o zem. Kolem stopky je jemně popraskaný a při poklepu prsty zní meloun dutě. Pokud se stiskne v dlaních, vrže.