Petržel je hojně pěstovaná rostlina, která se konzumuje jak pro svůj kořen, tak pro svou nať.
Znáte její druhy a na co se využívají?
Jak se vůbec pěstuje?
Či jaké jsou její zdravotní benefity?
Objevte vše, co jste dosud ani netušili!
Co je to vlastně petržel?
Petržel, známá také jako Petroselinum, je rod dvouletých rostlin z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Je dlouholetým základem evropské a blízkovýchodní kuchyně, a v současné době se používá po celém světě. Pěstuje se nejen pro svůj kořen, který se používá jako zelenina, ale také pro nať, jenž má své využití jako koření a na ozdobu.
Druhy petržele
Přestože existuje více než 30 odrůd petržele, nejběžnější jsou následující 4:
- Petržel plocholistá
Tato bylinka je aromatická a díky své svěží chuti se přidává do různých receptů. Nejběžnější druh plocholisté petržele, italská petržel, má mírně pepřovou chuť a podobný vzhled jako koriandr. Mezi další odrůdy plocholisté petržele patří Titan a Giant of Italy.
- Petržel kadeřavá (kudrnka)
Tuto odrůdu poznáte podle nařasených listů a jasně zelené barvy. Je méně chutná než petržel plocholistá a z toho důvodu se používá hlavně jako ozdoba.
- Petržel zahradní kořenová
Odrůda petržele pocházející z Německa, rozpoznatelná podle větších listů a silných kořenů. Listy této petrželky se používají spíše okrasně než k vaření, zatímco kořeny se používají do dušených pokrmů a polévek.
- Japonská petržel
Hořce chutnající druh petržele pocházející z Japonska a Číny, se silnými stonky, které lze jíst samotné.
Petržel plocholistá vs. petržel kadeřavá
Obě odrůdy petrželky patří mezi tzv. naťovou petržel, která se pěstuje zejména pro své listy a používá se jako bylinka. Petržel plocholistá a kadeřavá má spoustu podobných rysů, nicméně mezi nimi existuje několik rozdílů.
Petržel plocholistá | Petržel kadeřavá | |
Chuť | Robustní a svěží. | Silnější chuť, může být trochu hořká. |
Vzhled | Štíhlé stonky ustupují tmavým plochým listům. | Kulaté, kadeřavé listy. |
Využití v kuchyni | Celou bylinu – stonek a listy – lze použít jako celý svazek (bouquet garni a sachet d’epices) k dochucení vývarů, polévek a omáček, ale častěji se listy před přidáním do receptu zbavují stonků a nasekají. Mohou být použity jako přísada do receptů, jako jsou karbanátky a sekaná, nebo je lze přidat jako dochucovadlo na konci vaření. Celé listy lze zapracovat do salátů a použít jako ozdobu. Skvěle se také hodí ke kuřecímu masu a rybám a výborně se doplňuje s máslem, citrónem a česnekem. Existují určité recepty, které vyžadují použití listů z celého svazku, ale většinou vám bude stačit několik polévkových lžic. | Tato odrůda petržele se používá především jako dekorativní ozdoba, která pokrmům dodává barvu. Použijte čerstvou petržel na ozdobu hnědých a béžových jídel, jako jsou polévky, pečeně a sýrové pokrmy nebo uzeniny, abyste dosáhli příjemného vizuálního efektu. Další možností, jak využít kadeřavou petržel, je zahrnout ji do tradiční francouzské bouquet garni – svazku čerstvých bylinek, které jsou svázány dohromady a ponořeny do misky během vaření. Nebo použijte tuto bylinku k přípravě tradičního blízkovýchodního salátu tabbouleh. Sušenou petrželku seženeme spíše plocholistou, případně se používá kombinace plocholisté a kudrnky, protože výrazně tlumená chuť kadeřavé petrželky z ní nedělá vhodnou sušenou bylinku na vaření. |
Použití v receptech
· Hovězí vývar
· Kuřecí vývar
· Polévka s krupicí
· Kaldoun
· Karbanátky z ryb
· Cuketová sekaná
· Zeleninové saláty
· Kuřecí plátky se zeleninou
· Rybí saláty
Petrželové pesto
Z petrželky si můžete také připravit pesto. Připravte si následující ingredience:
- 60 g plocholisté petržele (2 velké hrsti)
- 1 vrchovatá polévková lžíce piniových oříšků
- 1 lžička čerstvé citrónové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce nastrouhaného sýra parmigiano reggiano nebo pecorino
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- Všechny ingredience dejte do mísy a ponorným mixérem rozmixujte dohladka.
- Pokud používáte hmoždíř a paličku, přidejte je do hmoždíře a roztlučte do hladka.
- Okořeňte a použijte podle potřeby.
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na luxusní bylinkové pesto 5x jinak!
Je libo čaj z petržele?
- Naplňte malý kastrol studenou vodou a dejte ho vařit na středně vysoký plamen na sporák.
- Zatímco se voda vaří, připravte si petržel.
- Vyberte si tu nejčerstvější petržel, kterou najdete, ze supermarketu nebo z vlastní zahrady.
- Dobře ji opláchněte, abyste odstranili veškeré nečistoty nebo zbytky, které na listech zůstaly po sklizni, a poté listy sejměte ze stonků.
- Nasekejte je nahrubo, dokud nezískáte čtvrt šálku listů.
- Vložte listy petržele do hrnku nebo malé konvičky.
- Zalijte je šálkem vroucí vody a rychle promíchejte.
- Nechte louhovat alespoň 5 minut, nebo déle, pokud chcete silnější šálek čaje.
- Sceďte lístky z čaje a vyhoďte je.
- Ochutnejte čaj a přidejte trochu citronové šťávy a medu nebo jiného sladidla, chcete-li.
- Listy petržele jsou mírně nahořklé a díky citronu a medu bude silný čaj chutnější.
Čerstvá nebo sušená petržel?
Zatímco většina sušených bylinek má výraznější chuť než ve své čerstvé podobě, u petrželky to neplatí. Jen málo se chuť sušené petrželky podobá té čerstvé, a proto ji nelze sušenou verzí nahradit. Sušenou petrželku nejlépe využijete v receptech, kde se bude dlouho vařit, jako jsou polévky, dušená jídla a omáčky na těstoviny, a dobe se kombinují s jinými bylinkami, aniž by se jejich chutě překrývaly. Sušená petrželka většinou bývá ta plocholistá, případně najdete kombinace plocholisté a kudrnky. Samotná usušená kudrnka má nezajímavou chuť, proto se nepoužívá.
Nezapomeňte používat při vaření i čerstvé stonky, které mají více chuti a vůně než listy.
Kde koupit
Petrželku plocholistou seženete u nás spíše sušenou a nebo čerstvou na farmářských trzích či v některých větších obchodech s potravinami. Kudrnku pro změnu seženete téměř v každém větším obchodu. Hledejte jasně zelené listy bez známek žloutnutí, hnědnutí nebo vadnutí. Svazek může být trochu navlhlý, ale listy by neměly být mokré.
Skladování
Aby petrželka zůstala čerstvá co nejdéle, je nejlepší celý svazek očistit vodou, jemně zabalit do papírového ručníku, vložit do sáčku na zip a uložit do lednice. Měla by zůstat čerstvá týden.
Dalším způsobem, jak můžete petrželku skladovat, je její zmrazení, což je nejlepší metoda, pokud se vám na zahrádce urodilo větší množství petržele, než jste schopni ihned zpracovat. Petržel lze zmrazit nasekanou a skladovat v mrazicích sáčcích, nebo ji lze také nasekat a smíchat s vodou a zmrazit ve formách na led. V obou případech vám petržel vydrží až šest měsíců.
Zdravotní výhody konzumace petržele
- Petržel je nízkokalorická bylina bohatá na živiny, zejména pak na vitamín K, A a C.
- Obsahuje mnoho silných antioxidantů, které mohou pomoci předcházet poškození buněk a snížit riziko některých onemocnění.
- Je bohatá na vitamín K, který je základní živinou pro optimální zdraví kostí. Konzumace potravin s vysokým obsahem této živiny je spojena se sníženým rizikem zlomenin a zlepšenou minerální hustotou kostí.
- Flavonoidy a vitamín C, které petržel obsahuje, pomáhají v boji proti rakovině.
- Petržel obsahuje lutein, zeaxanthin a beta karoten, rostlinné sloučeniny, které chrání zdraví očí a mohou snížit riziko některých očních onemocnění souvisejících s věkem, jako je AMD (makulární degenerace).
- Je bohatá na vitamín B, který chrání naše srdce a může snížit riziko srdečních onemocnění.
- Ve studiích bylo prokázáno, že extrakt z petržele má antibakteriální vlastnosti. Přesto je zapotřebí další výzkum.
Vedlejší účinky konzumace petržele
Konzumace velkého množství naťové petržely může způsobit děložní stahy během těhotenství. Pojídání listů petržele také není bezpečné pro ženy, které kojí. Způsobuje zvýšenou citlivost pokožky na slunce, což může způsobit vyrážku a záněty na kůži. Petržel je také zodpovědná za zadržování vody v těle.
Nutriční hodnoty v petrželce
V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot 100 g čerstvé naťové petrželky vs. čerstvých vybraných druhů bylinek.
Nutriční hodnoty | Petrželka (100 g) | Bazalka (100 g) | Koriandr (100 g) | Pažitka (100 g) |
Energie | 36 kcal | 23 kcal | 23 kcal | 30 kcal |
Tuky | 0.8 g | 0.6 g | 0.5 g | 0.7 g |
Sacharidy | 6.3 g | 2.7 g | 3.7 g | 4.4 g |
Vláknina | 3.3 g | 1.6 g | 2.8 g | 2.5 g |
Bílkoviny | 3 g | 3.2 g | 2.1 g | 3.3 g |
Vitamíny a minerály v petrželce
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které čerstvá petrželka v porovnání s vybranými druhy bylinek obsahuje.
Vitamíny a minerály | Petrželka (100 g) | Bazalka (100 g) | Koriandr (100 g) | Pažitka (100 g) |
Vitamín A | 421.00 mcg | 264.00 mcg | 337.00 mcg | 218.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.086 mg | 0.034 mg | 0.067 mg | 0.078 mg |
Vitamín B2 | 0.098 mg | 0.076 mg | 0.162 mg | 0.115 mg |
Vitamín B3 | 1.313 mg | 0.902 mg | 1.114 mg | 0.647 mg |
Vitamín B6 | 0.090 mg | 0.155 mg | 0.149 mg | 0.138 mg |
Foláty | 152.00 mcg | 68.00 mcg | 62.00 mcg | 105.00 mcg |
Vitamín C | 133.0 mg | 18.0 mg | 27.0 mg | 58.1 mg |
Vitamín E | 0.75 mg | 0.80 mg | 2.50 mg | 0.21 mg |
Vitamín K | 1640.0 mcg | 414.8 mcg | 310.0 mcg | 212.7 mcg |
Vápník | 138.00 mg | 177.00 mg | 67.00 mg | 92.00 mg |
Měď | 0.15 mg | 0.39 mg | 0.23 mg | 0.16 mg |
Železo | 6.20 mg | 3.17 mg | 1.77 mg | 1.60 mg |
Horčík | 50.00 mg | 64.00 mg | 26.00 mg | 42.00 mg |
Fosfor | 58.00 mg | 56.00 mg | 48.00 mg | 58.00 mg |
Draslík | 554.00 mg | 295.00 mg | 521.00 mg | 296.00 mg |
Selen | 0.10 mcg | 0.30 mcg | 0.90 mcg | 0.90 mcg |
Sodík | 56.00 mg | 4.00 mg | 46.00 mg | 3.00 mg |
Zinek | 1.07 mg | 0.81 mg | 0.50 mg | 0.56 mg |
Pěstování
Petržel nemá ráda extrémně horké oblasti a je náchylná k zpětnému zamrznutí v chladném klimatu. Pro její pěstování si vyberte slunné místo v dobře odvodněné půdě s množstvím organických doplňků. Pokud sázíte několik rostlin společně, ponechte mezi nimi alespoň 36 cm, abyste zabránili tvorbě plísní na listech. Rostlinám v květináčích se daří v okně s nepřímým světlem, bez průvanu a s příjemnými teplotami v domácnosti.
Pokud ji chcete pěstovat ze semínka, začněte v březnu či dubnu poté, co pomine nebezečení mrazu. Použijte jemnou směs zeminy, rašeliny a písku. Zakryjte 3 mm jemným posypem půdy a udržujte semena zamlžená a lehce vlhká.
Mezi zavlažováním nechte půdu částečně vyschnout. Přibližně jednou týdně zalévejte a nechte přebytečnou vlhkost odtéct. Rostliny brzy na jaře přihnojujte vyváženým hnojivem. Pokud vám rostlinka příliš neroste, zkuste ji přesadit na slunnější místo. Vždy odřízněte květy, pokud se objeví, protože pokud to neuděláte, produkce listů se sníží.
Petržel se sklízí, když má rostlina asi 20 cm a je dostatečně rozvětvená. V případě dobrých pěstebních podmínek lze sklízet až 5x do roka.
Petržel zahradní kořenová
Tato odrůda se pěstuje hlavně pro svůj kořen, který vypadá jako kříženec pastiňáku a mrkve. Chuť a textura je také někde mezi nimi. Má hrubou bílo-béžovou slupku a pod slupkou je bělejší. Její nať je také jedlá, nicméně se tolik nepoužívá.
Využití v kuchyni
Kořenová petržel je všestranná, je jedlá syrová nebo vařená a snadno se zařazuje do jídelníčku.
Začněte odstraněním zelených vršků, které lze použít jako ozdobu nebo z nich později můžete udělat pesto. Kořeny dobře omyjte, případně oloupejte, ale nemusíte. Je chutná, je třeba ji však důkladně vydrhnout, abyste odstranili veškerou nečistotu.
- Kořen petržele můžete nakrájet na tyčinky a vychutnat si ho zasyrova jen tak samotný nebo s oblíbeným mandlovým, fazolovým nebo zeleninovým dipem. V opačném případě ho zkuste nastrouhat jako ozdobu salátů nebo sendvičů.
- Můžete ho také dusit, opékat nebo restovat. Skvěle se hodí k jiné kořenové zelenině a je vynikající gratinový nebo přidaný do pečené zeleninové směsi.
- Kromě toho můžete petržel vařit v páře a či z ní přiravit pyré a to servírovat k masové pečeni či zeleninovému výpeku
- Můžete ji také nasekat a přidat do polévek nebo dušeného masa.
- Kořenovou petržel si můžete i usušit na mělkém pekáči v troubě vyhřáté na 77 °C. Před uložením do vzduchotěsné nádoby ji nechte na tmavé místě vychladnout. Takto usušenou petržel můžete používat jako dochucovadlo.
Použití v receptech
Jak uvařit kořenovou petržel v páře?
- Vložte napařovák do hrnce.
- Přidejte vodu těsně pod dno napařováku.
- Přiveďte vodu k varu.
- Přidejte 500 g připravené kořenové petrželky do napařováku.
- Zakryjte a snižte plamen.
- Vařte do křupava.
- Zhruba půlcentimetrové plátky zaberou 8 až 10 minut, půlcentimetrové proužky 5 až 7 minut.
Inspirujte se také našimi recepty z parního hrnce, které jsou zdravé, chutné a krásně barevné!
Jak si připravit petrželové pyré?
- Petržel uvařte ve vodě, sceďte a vložte do mixéru.
- Vyšlehejte s máslem a kořením.
- Na cca kilo petržele použijte 4 až 6 lžic másla.
Kde koupit
Kořenovou petržel koupíte v obchodech s potravinami či na farmářských trzích. Pokuste se vybrat ty kusy, které mají béžovou barvu, jsou pevné a nepoškrábané. Vyhýbejte se vyschlým kusům. Pokud jsou vršky stále přichycené, měly by být sytě zelené a ne zvadlé. Nejlépe bude chutnat malá až středně velká petržel. Neodstřihávejte listy, dokud nebudete připraveni použít kořeny.
Skladování
Petržel vydrží v lednici až týden, pokud ji nejprve zabalíte do papírové utěrky a vložíte do plastového sáčku. Listy vydrží jen 1 nebo 2 dny. Můžete ji také zamrazit a to tak, že ji oloupete, nakrájíte a budete 2 – 3 minuty blanšírovat (v závislosti na velikosti kousků). Poté ji zabalíte do mrazících sáčků a zamrazíte až na 6 měsíců. Takto zamraženou petržel můžete použít do polévek, dušených pokrmů či na pyré.
Zdravotní výhody konzumace kořene petržele
- Petržel má nízký obsah kalorií a obsahuje několik základních živin, včetně vitamínu C, kyseliny listové a vlákniny.
- Mezi silné antioxidanty kořene petržele patří myristicin, apiol a vitamín C. Tyto sloučeniny mohou být zodpovědné za mnohé z jeho zdravotních přínosů.
- Několik živin a antioxidantů v kořenové petrželi může hrát roli při snižování zánětu a ochraně proti chronickým onemocněním.
- Šťáva z kořene petržele pomáhá detoxikačnímu procesu našich jater.
- Kořenová petržel je skvělým zdrojem vitamínu C a vlákniny, dvou živin nezbytných pro zdravý imunitní systém.
- Jedna studie ukázala, že extrakt z kořene petržele může zabránit růstu buněk rakoviny prsu a obsah vlákniny v této zelenině může mít také protirakovinné účinky. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Nutriční hodnoty petržele
V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot 100 g čerstvé kořenové petržele vs. čerstvých vybraných druhů zeleniny.
Nutriční hodnoty | Kořenová petržel (100 g) | Mrkev (100 g) | Celer (100 g) | Pastiňák (100 g) |
Energie | 48 kcal | 41 kcal | 42 kcal | 75 kcal |
Tuky | 1.0 g | 0.2 g | 0.3 g | 0.3 g |
Sacharidy | 6.0 g | 9.6 g | 9.2 g | 18 g |
Vláknina | 4.0 g | 2.8 g | 1.8 g | 4.9 g |
Bílkoviny | 3.0 g | 0.9 g | 1.5 g | 1.2 g |
Vitamíny a minerály v petrželi
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které čerstvá kořenová petržel v porovnání s vybranými druhy zeleniny obsahuje.
Vitamíny a minerály | Kořenová petržel (100 g) | Mrkev (100 g) | Celer (100 g) | Pastiňák (100 g) |
Vitamín B1 | 0.1 mg | 0.066 mg | 0.050 mg | 0.090 mg |
Vitamín B2 | 0.1 mg | 0.058 mg | 0.060 mg | 0.050 mg |
Vitamín B6 | 0.2 mg | 0.138 mg | 0.165 mg | 0.090 mg |
Foláty | 20.00 mcg | 19.00 mcg | 8.00 mcg | 67.00 mcg |
Vitamín C | 40.00 mg | 5.9 mg | 8.0 mg | 17.0 mg |
Vitamín E | 1.7 mg | 0.66 mg | 0.36 mg | 1.49 mg |
Vápník | 40.00 mg | 33.00 mg | 43.00 mg | 36.00 mg |
Železo | 0.9 mg | 0.30 mg | 0.70 mg | 0.59 mg |
Horčík | 25.00 mg | 12.00 mg | 20.00 mg | 29.00 mg |
Fosfor | 60.00 mg | 35.00 mg | 115.00 mg | 71.00 mg |
Draslík | 400.00 mg | 320.00 mg | 300.00 mg | 375.00 mg |
Sodík | 12.00 mg | 69.00 mg | 100.00 mg | 10.00 mg |
Zinek | 0.2 mg | 0.24 mg | 0.33 mg | 0.59 mg |
Pěstování
- Semena vysévejte brzy na jaře (od února do dubna) a to cca 0,3 cm hluboko a 15 cm od sebe. Rostliny pěstujte na plném slunci či místě s částečným stínem.
- Před výsadbou zpracujte půdu 30 cm hluboko, odstraňte kameny, klacíky a nečistoty. Pokud je půda tvrdá, přidejte dostatečné množství hlíny, kompostu nebo rašeliny. To umožní kořenům růst dolů do půdy, bez překážek.
- Půda by měla být bohatá a dobře odvodněná. Udržujte půdu vlhkou, ne mokrou. Suchá půda způsobí, že se kořeny rozvětví a rozdělí.
- Během vegetačního období přidávejte jednou měsíčně univerzální hnojivo.
- Udržujte rostliny dobře odplevelené, zvláště dokud jsou mladé.
- Ideální pH půdy: 5,5 – 7,0.
- Začněte sklízet kořeny, když jsou 12 – 15 cm dlouhé.
- Listy lze sklízet a používat stejným způsobem jako běžnou petržel (bylinu).
Historie petržele
Petržel pochází ze středomořské oblasti jižní Evropy a pěstuje se již více než 2000 let. Někteří historici připisují zásluhu Karlu Velikému, císaři Svaté říše římské, za to, že se tato bylina stala tak populární, protože ji hojně pěstoval ve všech zahradách svých sídel.
V mytologii se věřilo, že petržel pochází z řeckého hrdiny Archemora, předchůdce smrti. Podle legendy rostlina poprvé vyklíčila v jeho Archemora. Tento mýtus způsobil, že staří Řekové tvrdili, že petržel je posvátná a také zlá. Válečníci krmili své koně petrželovou natí, aby jim dodali sílu. Řekové ji umístili na vítězné sportovce a také na hroby mrtvých. Výraz De’eis thai selinon, „potřebovat jen petržel“, byl eufemistický výraz ekvivalentní „jedné noze v hrobě“. Po celou dobu se věřilo, že petržel má mnoho neobvyklých a magických účinků. Kdysi se například věřilo, že tato bylina je zlá a pokud jste zamilovaní, neměli byste nikdy sekat petržel, jinak by vaši lásku přeřízla a zničila.
Petržel byla původně odrůda s plochými listy, ale když se objevila odrůda kadeřavá a začala získávat na popularitě, začala se petržel používat častěji.
Co se týče kořenové petržele, je oblíbená v Německu již od 16. století a po staletí je také oblíbenou zeleninou v Rakousku, Maďarsku, Polsku, Holandsku a Rusku. Poprvě byl kořen petržele zřejmě použit při vaření v Hamburku v Německu.