Nákyp je oblíbeným dezertem, který si snadno připravíte doma.
Vyrábí se z vařené rýže a peče se v troubě.
Dochutit ho můžete nejrůznějšími druhy ovoce a zeleniny
Podívejme se, co je nákyp a jak ho můžete dokonale připravit.
Co je rýžový nákyp?
Nákyp v klasickém pojetí je rýžový pokrm, který připravujeme z vařené rýže, koření a přidat můžete také různé ovoce.
Recept na dezert s intenzivní chutí je velmi jednoduchý. Zvládne ho každý začátečník, který chce připravit domácí dezert.
Co je základem vynikajícího nákypu?
Rýžový nákyp můžete dochutit různým kořením i ovocem. V každém receptu ale najdete určité suroviny, které se nemění. Jejich množší se může lišit recept od receptu. Nejlepší rýžový nákyp se vždy skládá z:
- vařená rýže,
- vejce,
- mléko,
- cukr krystal,
- vanilka nebo vanilkový extrakt,
- skořice.
Jak připravit základní na rýžový nákyp?
Recept na rýžový nákyp není vůbec složitý a skládá se jen z několika kroků. Kromě výše uvedených ingrediencí budete potřebovat formu nebo pekáč vhodný do trouby. Podívejme se na samotný postup.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a vymažte zapékají formu.
- Do velké mísy vložte mléko, vejce, cukr, vanilku a skořici (přidat můžete muškátový oříšek a sůl). Důkladně promíchejte.
- Přidejte uvařenou rýži a odstraňte všechny hrudky.
- Směs nalijte do připravené formy.
- Pečte po dobu 1 hodiny nebo dokud hmota neztuhne.
Jak skladovat hotový nákyp?
Z jednoho receptu zaručeně získáte 6 až 8 porcí. Pravděpodobně vše nesníte najednou. Musíte proto vědět, jak ho správně skladovat.
Zbytky dezertu zakryjte potravinářskou fólií můžete skladovat v lednici až 3 dny.
V případě potřeby ho můžete také zamrazit. Zcela vychladlé zbytky pokrmu vložte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku. Skladovat ho takto můžete až 3 měsíce.
Před podáváním ho nechte přes noc rozmrazit v lednici. Podávejte o pokojové teplotě nebo lehce ohřátý v mikrovlnné troubě.
Nutriční hodnoty
Energie (kalorie) | 218 kcal |
Tuky | 4,9 g |
Cholesterol | 78,9 mg |
Sodík | 138,9 mg |
Sacharidy (z toho cukry) | 36,9 g (23,5 g) |
Bílkoviny | 6,4 g |
Typy nákypů, které si můžete doma připravit
Základní recept můžete použít při prvním pokusu. Příště budete chtít jistě přidat další příchutě. To není problém, protože ho lze udělat na mnoho způsobů. Rýžový nákyp ve sladké podobě můžete připravit z mnoha druhů ovoce. Mezi oblíbené patří sladká verze s:
- jablky,
- meruňkami,
- švestkami.
Zdravé a masové nákypy
Možností ale máte mnohem více. Použít můžete také zeleninu na květákový nákyp nebo cuketový nákyp, které budou velmi vláčné a jemné. Brokolicový nákyp je skvělou příležitostí, jak do dětí dostat více zeleniny.
Výsledek vždy nemusí být sladký. Chutnou a méně tradiční verzí je masový nákyp, který je populární zejména v zahraničí. Jestli chcete vyzkoušet něco tučnějšího a velmi chutného, recept na sýrový nákyp vás nadchne.
Experimentovat můžete i s kořením
Vanilka a skořice jsou základním kořením na dochucení sladkého receptu.
Vyzkoušet ale můžete také muškátový oříšek se špetkou soli.
Pro větší exotiku přidejte do směsi malé množství mletého kardamomu a malé množství jemně nastrouhané pomerančové kůry. Výsledek bude krásně vonět. Navíc získáte úplně jinou chuť.
Jak zakomponovat ovoce do pokrmu?
V případě méně tradičních receptů, které obsahují zeleninu (brokolicová, cuketová nebo květáková varianta) budete potřebovat konkrétní recept. Pracovní postup se bude vždy lišit na základě použité zeleniny nebo masa.
V případě typicky sladké verze můžete jednoduše ovoce, rozinky nebo koření podle svého výběru začlenit do těsta společně s uvařenou rýží. Vždy směs důkladně promíchejte. Pečte klasicky hodinu nebo dokud nebude směs ztuhlá.
Nákyp si můžete vychutnat jako dezert, ale také jako hlavní chod. Rýžový nákyp je nejoblíbenější formou tohoto pokrmu. Experimentovat u něj můžete s kořením i ovocem. Díky vařené rýži budete příjemně sytí po konzumaci malého množství. Díky použití skořice, muškátového oříšku a ovoce se navíc bude jednat o poměrně zdravou snídani nebo svačinu.