Haše, zapomenutá pochutina, která dostala nový kabát! Přečtěte si o ní a připravte si ji moderně

Pojem haše ve mě evokuje vzpomínky na školní jídelnu a ne moc sympaticky vyhlížející rozmělněné maso s čímsi, co mělo připomínat bramborovou kaši.

V našem článku se dozvíte, jak si jí připravit o 100 % lépe a chutně, s křupavou zeleninou a vejcem. Zároveň se dozvíte odkud přišla a v jsou denní dobu si jí můžete vychutnat.

Co je to hašé?

Haše je pokrm, který obsahuje nakrájené maso, brambory a smaženou cibuli. Tento pokrm vznikl jako způsob ke spotřebování zbytků.

Název je odvozen z francouzského slova: „hacher“, což v překladu znamená „sekat“. V USA v 60. letech 19. století byla levná restaurace nazývána „hash house“ nebo „hashery.“

Hovězí haše v konzervě se stala obzvláště populární v zemích, jako je Británie, Francie a Spojené státy, zejména potom po druhé světové válce, protože přídělový systém byl velmi omezený pro získání čerstvého masa.

Toto jídlo může být podáváno k snídani, obědu nebo večeři. Ve Spojených státech se k snídani podává s vejci, toastem, holandskou omáčkou nebo dokonce pečenými fazolemi.

Moderní recepty na haši mohou být připraveny ze surovin, jako je jehněčí maso, ryba, zvěřina, krůta, kuře, krevety nebo steak.

Lahodná hovězí masová směs s bramborem, vajíčkem a toasty.
Zdroj: damndelicious.net

Jak se vaří haše?

Vyberte maso

Může vyvstat otázka co se zbytky vařeného masa? Pokud vám v lednici zůstaly zbytky hovězího masa, hovězího hrudí, kachního konfitu, pečeného kuřete nebo krůty, potom máte doma základní ingredienci pro začátek receptu. Můžete použít i slaninu nebo klobásu.

Maso opečte na velké pánvi na troše oleje, dokud nebude křupavé, poté ho přendejte na talíř a na pánvi si ponechte vypečený tuk pro další krok.

Přidejte cibulku a brambory

Cibule, pórek, jarní cibulka nebo šalotka – vyberte si a nakrájejte na kostičky.

Dále si připravte bramboru (nebo dvě). Nemusíte je ani loupat, jen je omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kostky.

Do zbylého tuku na pánvi vhoďte cibulku a nakrájené brambory. Pokud vypečený tuk nechcete použít, zeleninu opečte na olivovém oleji, řepkovém oleji nebo ghí. Brambory a cibuli osolte a vařte na středně vysokou teplotu a často míchejte, dokud nejsou brambory zvenku křupavé a uvnitř měkké.

Přidejte další zeleninu

Maso a brambory jsou základem haše, ale nebojte se přidat nějakou tu zeleninu navíc.

Použijte zbytky restovaných hub, klas grilovaného kukuřičného klasu, svazek kapusty. Dále můžete použít papriky, mrkev, špenát, fenykl a dokonce i jablka jsou skvělá.

Nakrájejte je, vmíchejte do brambor a cibule a vařte.

Pokud přidáváte syrovou zeleninu, jako je mrkev, fenykl nebo paprika, která vyžaduje více času na vaření, možná bude lepší ji orestovat samostatně na pánvi.

Do směsi přidáme maso, promícháme, ochutnáme a dochutíme. Nakonec přidáme bylinky a koření. Přidejte vejce

V masové směsi udělejte několik důlků a do každého rozklepněte vajíčko. Pánev vložte do trouby a pečte, dokud se vejce neuvaří nebo pánev přikryjte pokličkou a pokračujte ve vaření, dokud se vejce neuvaří.

Ozdobte a podávejte

Haši posypte čerstvými bylinkami, nebo nastrouhaným sýrem trochu soli a pepře.

Postup jak se vaří v jednotlivých krocích snídaňová směs.
Zdroj: cookingclassy.com

Tipy na recepty na haši

Zeleninová se sázenými vejci
Haše z mletého vepřového masa
Pečené sladké brambory, chorizo a cibulová kaše se sázenými vejci
Rybí haše
Masová směs z jehněčího masa a rozmarýnu
Směs z klobásy, mrkve a kmínu
Masová směs s pancettou, čekankou a lískovými oříšky
Kukuřice, cuketa a bramborová kaše se sázeným vejcem

Připravte si haši společně s těmito dalšími delikátními recepty na nedělní bruch!

Pekáč plný zeleniny s vejcem a masem.
Zdroj: damndelicious.net

Co k haši podávat?

SNÍDANĚ A BRUNCH

  • Vejce – uvařená na jakýmkoliv způsob
  • Slanina, klobása nebo šunka – skvěle pokrm dochutí

VEČEŘE

  • Steak
  • Burgery
  • Vepřové kotlety
  • Grilované kuře nebo kuřecí plátky
  • Losos
  • Zelenina – zkuste růžičkovou kapustu, houby, brokolici, cuketu, květák, zelené fazolky a papriku Polévka

Použité zdroje

Hash (food), Wikipedia
How to Make Breakfast Hash Out of (Almost) Anything, ANNA STOCKWELL, epicurious
What to Serve With Hash Brown Casserole – 16 scrumptious ideas!, Megan, Pip and Debby