Z koření pro šlechtu, do všech kuchyní světa! Seznamte se se skořicí

Které koření vám během pár vteřin provoní celý dům a navodí krásnou atmosféru? Hádáte správně, je to skořice!

Tento druh koření má široké spektrum využití a v tomto článku se dozvíte nejen jak s ní pracovat, ale také jaké benefity z ní lze čerpat!

Co je skořice?

Jedná se o prastaré koření, které pochází z kůry několika druhů stálezelených stromů. Ačkoli se tato rostlina pěstuje v celé Asii, Evropě a Severní Americe, nejoblíbenější druhy skořice pocházejí ze Srí Lanky a Číny.

Ve starověku byla ceněna jak pro svou sladkou, ostrou a smyslnou vůni, tak pro její typickou chuť. Staří Egypťané ji používali spolu s myrhou k balzamování mrtvých a Římané ji pálili na pohřebních hranicích.

Během středověku v Evropě byla skořice ingrediencí, kterou si vychutnávala pouze elita. Postupem času se pěstování tohoto vyhledávaného koření rozšířilo po celém světě.

Mletá skořice v mističce společně s tyčinkami skořicové kůry.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Druhy skořice

Čínská skořice –  odrůda cassia, je nejoblíbenější odrůdou. Je typická pro své tmavé a tlusté tyčinky ve tvaru dvojité spirály a hořkosladkou, palčivě kořeněnou chuť. Díky vysokému obsahu esenciálního oleje je tento typ nejštiplavější odrůda.

Vietnamská nebo saigonská skořice –  tento typ má nejvyšší hladiny skořicového aldehydu a kumarinu ze všech odrůd skořice. Tato odrůda se nejčastěji používá k ochucení vývaru pho a dalších typických vietnamských polévek.

Indonéská skořice – pochází z jihovýchodní Asie a je méně pikantní než čínská a vietnamská odrůda. Její tlusté tyčinky jsou zvenčí červenohnědá a zevnitř šedohnědá. Indonéská skořice se používá v hovězím rendangu (indonéský sváteční pokrm).

Cejlonská nebo pravá skořice – je původem ze Srí Lanky. Její tyčinky jsou tenké, křehké a hladké, s jedinou spirálou, která je zvenčí jakoby opálená a uvnitř je tmavě červenohnědá. Pokud jde o chuť, je jemnější než čínská odrůda a můžeme chutnat více květinových a hřebíčkových tónů.

Čtyři druhy skořice, které můžeme najít ve světe.
Zdroj: cdn.shopify.com

Zdravotní účinky mleté skořice

Tomuto voňavému koření se připisují antibakteriální, antimikrobiální, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Lidé jí používají k léčbě kousnutí hmyzem, zmírňuje příznaky infekce močových cest a zklidňuje symptomy revmatoidní artritidy.

Studie zkoumaly možnost, že skořice může pomoci při regulování hladiny cukru v krvi, zlepšení vysokého cholesterolu, v boji proti demenci a dokonce i při léčbě roztroušené sklerózy.

Co se tedy se skořicí dá léčit:

  • Antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky

Výrazná vůně a chuť skořice pochází z esenciálních olejů obsažených v kůře, nazývaných cinnamaldehyd, které mají tyto vlastnosti.

  • Podporuje zdraví střev

Má prebiotické vlastnosti, které jsou produkovány bakteriemi, které stojí za rovnováhou a dobrým fungováním vašeho střeva. Podporují zdravé trávení a zmírňují jakékoli zažívací potíže.

  • Reguluje krevní tlak

Konzumace skořice je spojena s krátkodobým snížením krevního tlaku.

  • Snižuje hladinu cukru v krvi a riziko cukrovky 2. typu

Skořice je známá tím, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

  • Bojuje proti stárnutí mozku

 Skořice obsahuje dvě sloučeniny, které zřejmě podporují tvorbu určitého typu proteinu, který dokáže potlačit příznaky chorob, jako je Alzheimerova choroba.

Nežádoucí a vedlejší účinky skořice

Každý, kdo si pamatuje takzvanou skořicovou výzvu, ví, že neuvážená konzumace koření může vést k udušení, zvracení a potížím s dýcháním.

Existuje tu však i další zdravotní riziko, které zahrnuje vonnou sloučeninu kumarin, která se v některých zemích používá jako náhražka vanilky. Ve vysokých dávkách (opravdu vysokých) může kumarin vést u citlivých jedinců k poškození jater.

Ale denní dávka, která se pohybuje okolo 3 gramů, pro váš organizmus žádné negativní účinky mít nebude.

Esenciální olej ze skořice, který se z ní extrahuje.
Zdroj: a2zbeautyco.com

Nutriční hodnoty skořice (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
6 kcal2 g0 g0 g0 g0 g0 g0 mg

Obsah vitamínů a minerálů na 100 g

DraslíkVápníkHořčíkFosforVitamín K
11 mg26 mg2 mg2 mg1 mg

Na co a kde se skořice používá?

Mletá skořice – přidejte jí do pokrmům, které si připravujte ke snídani jako je ovesná nebo rýžová kaše. Lze ji přimíchat do dalších potravin nebo s ní posypat pečivo, dezerty, slané pokrmy a nápoje.

Doplňky stravy – se prodávají ve formě pilulek a kapslí a užívají se pro možné léčebné účely, jako ty, které jsou uvedeny výše.

Tyčinky skořicové kůry – se skvěle hodí k namáčení v šálku čaje, kávy nebo horkého moštu nebo je hodíte do pomalého hrnce s masem.

Doplněk stravy, který obsahuje skořici.
Zdroj: consumerlab.com

Tipy na recepty se skořicí

Kvůli své pronikavé, intenzivní a typické vůni se tyčinky a její esenciální olej používá do vonných sáčků nebo osvěžovačů místnosti.
Někteří lidé používají olej ze skořice proti zápachu z úst nebo k léčbě bolestí zubů a infekcí v dutině ústní.

Tipy na pokrmy, ve kterých lze použít skořici.
Zdroj: befunky.com

Jak skořici skladovat?

Tyčinky nebo prášek skladujte na chladném a tmavém místě ve vzduchotěsné nádobě, abyste zachovali její čerstvost. Mletá skořice vydrží asi šest měsíců, zatímco tyčinky zůstanou čerstvé asi jeden rok, pokud jsou takto skladovány. Chcete-li prodloužit trvanlivost skořice, skladujte ji v lednici.

Použité zdroje

What Is Cinnamon? A Comprehensive Guide to Using and Reaping the Health Benefits of This Popular Ancient Spice, Sheryl Huggins Salomon, Everyday Health 19. 07. 2019
What Is Cinnamon? How to Cook With Cinnamon Spice, Master Class Stuff, Master Class
Is Cinnamon Good For You? Benefits, Uses and Recipes, BYFINE DINING LOVERS, EDITORIAL STAFF, Fine Dinning Lovers 28. 09. 2020