Voňavá a lahodná bylinka, která se hodí do každého jídla. Zjistěte, proč byste jí měli začít používat a začněte profitovat ze zdravotních benefitů a perfektní chuti, které vám může poskytnout.
Vyzkoušejte majoránku i do vašich receptů!
Co je majoránka?
Je to aromatická bylina z čeledi mátovitých, která se pěstuje po tisíce let. V řecké mytologii pěstovala majoránku bohyně Afrodita. Její listy jsou oválného tvaru, rostou naproti sobě a tvoří velké shluky.
Původ této bylinky můžeme nalézt jak ve Středomoří, tak v severní Africe i západní Asii a často je nazývána sladkou, aby se odlišila od odrůd oregana, protože s ním bývá občas zaměňována.
Jak chutná majoránka?
Aroma se skládá z několika prvků a po jejím ochutnání můžeme cítit nádech čerstvosti, dřevitosti, citrusů a květin. Majoránka má jemnější chuť než oregano a chutná spíše jako tymián, ale se sladší a silnější vůní. Její chuť je hřejivá, mírně ostrá a trochu hořká.
Zdravotní účinky majoránky
Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti
Antioxidanty pomáhají předcházet poškození buněk způsobenému škodlivými molekulami nazývanými volné radikály. Zejména mohou pomoci zmírnit zánět v těle.
Zmírňuje zažívací potíže
Majoránka se v minulosti používala k prevenci trávicích problémů, jako jsou žaludeční vředy a nevolnost.
Pomáhá regulovat menstruační cyklus a hormony
Její extrakt nebo čaj z majoránky může pomoci regulovat menstruační cyklus a také obnovit hormonální rovnováhu u netěhotných žen s nepravidelným cyklem. Může také pomoci při léčbě syndromu polycystických vaječníků (PCOS), hormonální poruchy s příznaky jako nepravidelná menstruace a akné.
Možné vedlejší účinky
Těhotné nebo kojící ženy by se měly vyhýbat doplňkům z majoránky, kvůli jejímu vlivu na reprodukční hormony.
Doplňky majoránky mohou bránit srážení krve, kdy majoránka brání tvorbě krevních destiček, což je klíčový faktor při srážení krve.
Jak sázet, pěstovat a pečovat o majoránku?
Majoránka je bylina nízkého vzrůstu, vhodná jako do zahrady nebo k zasazení v květináči či v okenním truhlíku. Zde je návod, jak jí pěstovat.
Jak majoránku vysadit
- Brzy na jaře vysejte semena do truhlíku/květináče, který je situován uvnitř.
- Pro urychlení klíčení nejdříve namočte semena přes noc do vody.
- Poté semena zakryjte lehkou vrstvou zeminy a lehce zalijte.
- Sazenice přesaďte do větších květináčů, když jsou dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat.
- Pěstujte uvnitř, dokud nepřejde poslední mráz.
- Sazenice zasaďte asi 35 cm od sebe do dobře odvodněné půdy na slunném a chráněném místě.
Pěstování
- Pravidelně ji zalévejte, ale nepřelévejte.
- Rostliny prostříhávejte.
- Když se objeví poupata, seřízněte rostlinu nízko u země, abyste podpořili nový růst.
- V teplejším podnebí majoránka přezimuje v zemi, pokud se pěstuje v chladnějším podnebí, je dobré majoránku přesadit do květináče a umístit ji na slunné místo uvnitř.
Jak se majoránka sklízí?
- Během vegetačního období sklízejte mladé listy, které můžete použít jak čerstvé nebo si je, pro pozdější použití zmrazit.
- Majoránku lze také sušit a skladovat ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a suchém místě.
Kde v kuchyni majoránku použít?
Majoránku můžete přidat do svazku s dalšími bylinkami a vytvořit tak aromatický sáček k dušenému nebo pečenému masu.
Když je čerstvá, tak se nejlépe hodí k posypání zeleninových příloh.
Sušená majoránka je oblíbeným doplňkem do salátových dresinků, masitých pokrmů a masa z konzervy.
Obecně se hodí k jemné zelenině, pokrmům z rajčat, jako je rajčatová omáčka, sugo na pizzu a koření na drůbeží maso.
Nebojte se kombinovat s dalšími bylinkami:
Francouzské bylinky de provence: majoránka + levandule + bazalka + rozmarýn + tymián a fenykl
Blízkovýchodní bylinky za’atar: majoránka + oregano + tymián + sezam a sumach (neboli škumpa)
Recepty s majoránkou
Hrachová polévka s klobásou a majoránkou (připravte si lahodnou hrachovku podle našich receptů) |
Domácí klobása s česnekem, chlebem a kysaným zelím |
Velikonoční nádivka se šalvějí, majoránkou a tymiánem (inspirujte se v našich receptech na nejlepší nádivku) |
Italská rajčatová omáčka (přečtěte si více o typickém italském sugu) |
Cacio e pepe s černým pepřem, parmazánem |
Pečená máslová dýně s kozím sýrem a dresinkem z majoránky |
Pečená červená paprika marinovaná s nakrájenými stroužky česneku a čerstvou bylinkou |
Kořeněná grilovaná kuřecí prsa s kombinací bylinek za’atar s citronovou šťávou |
Čím majoránku nahradit?
Čerstvé oregano je dobrou náhradou čerstvé bylinky. Protože má štiplavější a méně sladkou chuť, použijte asi poloviční množství oregana. Mějte na paměti, že sušené oregano chutná ještě silněji než čerstvé.
Můžete také experimentovat s tymiánem a sladkou bazalkou.
Sušená versus čerstvá majoránka: Jaký je rozdíl?
Majoránku lze použít buď jako celé čerstvé listy majoránky nebo sušenou, drcenou majoránku. Čerstvá majoránka se obvykle přidává na konci vaření, aby se zachovala její chuť. Vyzkoušejte čerstvou majoránku v bylinkových sáčcích nebo posypanou na hotovém pokrmu, zatímco sušená majoránka je lepší do bylinkových směsí a marinád.
Jak majoránku skladovat?
Čerstvou majoránku uchovávejte v ledničce. Nejprve ji zabalte do vlhké papírové utěrky, a poté svazek volně zabalte do plastové potravinářské fólie nebo jej vložte do vzduchotěsné nádoby. Až jí budete potřebovat k vaření, odtrhněte pár lístků od stonku, ty nakrájejte a poté postupujte podle receptu.