Holubinky jsou barevné diamanty lesa!
Vy je určitě znáte, ale víte jak jednotlivé druhy poznat? Víte, čím se liší, jakou mají chuť a vůni?
V našem článku se dozvíte nejen jejich obecné poznávací znaky, ale i přesnou definici jednotlivých odrůd.
Neochudíme vás ani o způsoby, jak se očistit, upravit a zpracovat. Jsou to pravdu chutné houby s jemnou vůní, připravte si je v našich receptech!
Co je holubinka?
V Evropě existuje nejméně 200 druhů holubinek. Tato čeleď disponuje velkým množstvím různobarevných kloboučků, což velmi ztěžuje jejich jednotlivou identifikaci. Jejich zbarvení je také lehce zaměnitelné s dalšími odlišnými druhy hub.
Proto věnujte pozornost obecné definici a popisu jednotlivých druhů, které jsou uvedeny níže v článku.
Jaké jsou obecné znaky holubinek?
- Houby se běžně vyskytují v listnatých lesích. Nejčastěji je najdeme v blízkosti buků a dubů, někdy i kolem bříz. Často se jim daří ve stínu keřů.
- Lze je nalézt po jedné, ale i ve shlucích.
- Klobouky mají obecně hezký kulatý tvar a vynikají svou jasnou barvou. Červená, žlutá, fialová, zelená, bílá a šedá jsou běžné barvy a lze je najít i v kombinacích.
- Průměr klobouku se pohybuje kolem 8 cm a výška se pohybuje okolo 6 – 10 cm.
- Žádný druh nemá na noze prstence nebo sukni.
- Všechny druhy mají rovné pevné nohy a dorůstají průměru až 2 cm a nikdy nejsou tenké nebo duté.
- Nohy mají barvu křídy a i takto jednoduše se dají zlomit.
- Lupeny, jsou téměř vždy bílé. Pokud přes ně přejedete prstem, budou se lámat, podobně jako mandle nakrájené na plátky, místo toho aby se vrátily na místo.
Jak provést chuťový test holubinek?
Jakmile jste si 100% jisti, že máte holubinku, můžete provést test, abyste zjistili, zda je jedlá nebo ne. Provádějte ho POUZE pokud jste si 100% jisti, že máte holubinku! Lehce kousněte do dužiny a rozžvýkané sousto nechte asi 15 sekund na špičce jazyka. Pokud začnete cítit pálení, trochu jako když si dáte chilli, sousto vyplivněte, holubinka není jedlá. Tento test vám nikterak neublíží, ani když ho provedete s tím nejjedovatějším druhem.
Druhy jedlých holubinek
Holubinka mandlová
- Klobouk je nejčastěji narůžovělý, ale někdy ho najdeme i ve fialové nebo červenohnědé barvě. Na klobou se můžou také vyskytovat žluté nebo hnědé skvrny.
- Má křehké lupeny smetanové barvy.
- Dužnina je pevná, bílá, při rozříznutí se zbarvuje do rezavé nebo žluté barvy.
- Vůně je nevýrazná a chuť oříšková, velmi chutná holubinka.
Holubinka nazelenalá
- Klobouk je široký a masitý, vyskytující se ve světle zelené, šedozelené nebo olivové.
- Povrch klobouku je matný, za vlhka lesklý.
- Lupeny jsou husté, bílo smetanové a ve stáří rezavé.
- Dužina nohy je bílá a při rozříznutí se začne zbarvovat do oranžova.
- Má nevýraznou chuť s oříškovou vůní a je považovaná za jednu z nejchutnějších druhů holubinek.
Holubinka namodralá
- Klobouk je barevně velmi proměnlivý. Vyskytuje se od světle růžové, přes odstíny modré, fialové až po olivově hnědou, okrově hnědou nebo šedozelenou. Na klobouku se vyskytují i žlutozelené skvrny.
- Lupeny jsou v mládí pružné a bílé.
- Dřeň je bílá, ale i nafialovělá a na průřezu rezavější.
- Vůně je jemná a chuť oříšková. Řadíme jí mezi nejchutnější holubinky a připravují se zní houbové škvarky, smaženice, omáčky a polévky.
Holubinka trávozelená
- Klobouk může dorůst velikosti až 10 cm a má zelenou, šedozelenou barvu někdy s odlesky žluté.
- Povrch klobouku je suchý, lesklý a hladký. Když je po dešti klobouk je slizký a lepkavý.
- Lupeny jsou velmi křehké, nejprve špinavě bílé a později smetanové.
- Dužnina je pevná a bílá. Když dojde k poškození nebo je houba již starší získává rezavou nebo žlutou barvu.
- Vůně i chuť je nevýrazná. Mladé houby jsou ideální k jakémukoliv zpracování, mírná palčivost se tepelnou úpravou ztrácí.
Holubinka červená (jahodová)
- Klobouk je růžově červený až červenohnědý, ve středu obvykle tmavší a k okrajům světlající.
- Lupeny jsou křehké, bílo smetanové ve stáří barvy okrové.
- Noha houby je bílá a zvrásněná, později šedá.
- Vůně je nevýrazná sladce ovocná a přidává se ideálně do masových směsí a omáček.
- Je to velmi vzácná jedlá houba, kterou najdeme pod buky a duby.
Holubinka černající
- Klobouk je v mládí bělavý, později šedohnědý až téměř černý.
- Lupeny jsou v mládí bílé, ve stáří až černé.
- Noha je hladká v mládí bílá, později se zbarvuje do odstínu hnědé. Na průřezu a při poranění červená a černá.
- Vůně je zemitá, chuť je jemná. Využívá se při přípravě omáček, polévek nebo houbových smaženic.
Která holubinka je tedy jedovatá?
Holubinka vrhavka
- Tento druh má velmi jasně červený klobouk. Jak je známo červená je v přírodě dobře známá varovná barva, takže se obecně držte dál od červené, abyste byli 100% v bezpečí.
- Test chuti vám rychle dá vědět, zda máte jednu z nejedlých hub.
- Vrhavka je považována za nejjedovatější, ale špatně se vám z nich udělá pouze pokud jí sníte. Pokud si jen kousnete ucítíte velmi pálivou chuť na jazyku, která vám napoví, že se jedná o jedovatý druh.
Jak sušit holubinky?
Houby začněte sušit co nejdříve po sesbírání, abyste předešli jejich zkažení.
Nejdříve houby očistěte, zvláště pokud se je chystáte rozemlít na prášek a použít jako koření.
- Pokud máte sušičku nastavte jí na teplotu 55 – 65 stupňů.
- Pokud jsou houby mokré od deště nebo teplé od pobytu v autě, ještě předtím, než je začnete zpracovávat, vařit nebo čistit, rozložte je na plech a ihned je zchlaďte v lehce navlhčeném ručníku. Tak si lépe zachovají chuť i čerstvost.
- Houby nakrájejte na tenké plátky, aby se rychleji vysušili.
- Příliš silné plátky mohou být po rehydrataci tuhé. Houby nesušte celé, protože se mohou stát velmi tvrdými.
- V zásadě platí, že čím je houba tlustší, tím má více vody a tím déle bude schnout. Nikdy to ovšem nebude trvat více jak 48 hodin. V konečné fázi by být křehké a lámavé.
Bez sušičky
- Houby nakrájejte na co nejtenčí plátky
- Nakrájené houby lze navléknout na provázek, poté je zavěsit a nechat venku uschnout na vzduchu
- Houby pověste na místo, kde proudí vzduch, aby rychleji oschly
- Holubinky můžete rozložit i na plech do trouby a sušit je při nízké teplotě,okolo 50 – 60 stupňů, dokud nebudou zcela suché
Poté, co jsou vysušené, mohou být rozemlety na prášek, který lze přidat do polévek, másel nebo pomazánek.
Rehydratace
Chuť hub se uvolňuje vařením. Holubinky rehydratujte po dobu 15-30 minut.
Jak zpracovat holubinky?
Tento druh hub je velmi chutný. Obecně se svou nevýraznou a mírnou chutí, společně s příjemnou vůní hodí do mnoha pokrmů.
Abyste měli jistotu, že si holubinky připravíte, tím nejlepším možným způsobem, musíte mít na paměti několik hlavních věcí:
Holubinky je vždy nejlepší trochu tepelně upravit. |
Pokud holubinky chcete podávat syrové, je dobré je nejdříve oloupat. |
Můžete je vařit v osolené vodě po dobu 20 minut. Nebo je na několik hodin namočte do studené vody. |
Holubinky jsou velmi vhodné ke smažení nebo do zapékaných pokrmů. |
Pokud z nich připravujete polévku, buďte opatrní, protože některé druhy uvolňují hořkost, kterou byste v polévce mohli posléze cítit. |
Ve vegetariánských pokrmech se z holubinek dělají „steaky“. Vyberou se ty s většími klobouky, které se celé ugrilují. Poté se dochutí kmínem, rozmarýnem, koriandrem a kolečky cibule. |
Holubinky se dobře kombinují se všemi druhy zeleniny, zakysanou smetanou, cibulí. |
Koření se koprem, petrželkou, česnekem, citronovou šťávou, černým pepřem, saturejkou a dalším kořením. Lze je použít do salátů, předkrmů a nádivek. |
Holubinky opečte na másle nebo je zapečte v zapékací míse s masem, brambory, zeleninou a smetanou. Nebo je přidejte k těmto receptům se zapečeným lososem.
Můžete je také najemno nakrájet a přidat k majonéze s loupanými rajčaty, listy salátu smíchané s řeřichou a podávané s francouzským dresinkem. Inspirujte se v našich receptech na salát s rukolou a připravte si jeho o něco vyšperkovanější verzi!
Zelené holubinky lze oloupat, nakrájet na tenké plátky, smíchat s listy řeřichy a přidat k francouzskému dresinku a podávat s plátky rajčat.
Při pečení holubinky umyjte, osušte a dejte je se lupeny nahoru do pekáče. Přelijte je dostatečným množstvím rozpuštěného másla, osolte, opepřete a dejte je na 15 minut péct do trouby. Holubinky vyndejte z trouby a do pekáče, ve kterém se pekly, přidejte dvě polévkové lžíce vývaru nebo vody a nechte vyvařit omáčku. Touto omáčkou přelijte steaky z holubinek. Tento druh hub je ideální pro bezmasé recepty jako je těchto sedm speciálních receptů pro vegetariány.