Jak název napovídá Jidášovo ucho se velmi nápadně podobá uchu lidskému, nejen tvarem, ale také svojí strukturou, která připomíná chrupavku.
Přes svůj, pro někoho odpudivý vzhled, se jedná o velmi chutnou a v kuchyni všestrannou houbu, která vám bude dělat radost zejména, pokud se rozhodnete vařit v asijském stylu!
Přečtěte si důležité informace o tom, jak jí poznat, zpracovat a vychutnat!
Co je Jidášovo ucho?
Jedná se o jedlou houbu, kterou nalezneme v mírném podnebném pásu (takže i u nás) po celém světě.
Vyrůstá zejména z odumřelých starých větví a stromů. Občas je můžeme najít i na buku, jasanu nebo bezu, jasanu či javoru.
Houba, na rozdíl od ostatních druhů, roste po celý rok.
Jak vznikl jeho název?
Název této houby, je křesťanským odkazem na Jidáše Iškariotského, který se.
Jak poznat Jidášovo ucho?
- Vyrůstá na starších nebo mrtvých větvích. Nejčastěji se vyskytuje na bezu, jasanu či buku.
- Vždy vyrůstá v početné skupině s dalšími houbami stejného druhu.
- Houba nemá typický tvar, jako jsme zvyklý u jiných druhů například hřibů. Její tvar je miskovitý, nálevkový a zprohýbaný.
- Jeho barva je leskle hnědá, červenohnědá.
- Dřeň je také v barvě červenohnědé.
- Má texturu připomínající chrupavku nebo rosol a je pokryta jemnými chloupky, které mu dodávají sametový vzhled.
- Když se rozřízne, nemění barvu a její vůně je nevýrazná.
- Mezi zdravotní účinky ucha Jidášova řadíme schopnost regulovat hladinu cholesterolu v krvi, posilovat imunitu, podporovat zdraví srdce a pomáhá při léčbě hemoroidů.
- Jedná se o jedlou houbu, která se nejvíce hodí v přípravě asijských pokrmů, polévek, těstovin nebo rizota.
Lze Jidášovo ucho zaměnit s jinu houbou?
Velkou výhodou, zejména potom pro začínající houbaře je, že pro ucho Jidášovo neexistují žádné jiné podobné jedovaté druhy.
Sbírejte pouze houby, které nejsou potažené zelenou řasou.
Jaké recepty s Jidášovým uchem připravit?
Jedná se o velmi oblíbenou houbu, která je velmi ceněná v asijských kuchyních.
Sama o sobě nemá žádnou chuť a velmi dobře absorbuje chutě a pachy ostatních ingrediencí, se kterými se vaří. Je skvělou přísadou, pokud se používá jako sušené mleté koření například do vývarů.
Je skvělou přísadou do čínských polévek a hlavní přísadou do salátu z hub.
Absorbuje chutě pikantních marinád, ačkoli textura je křupavá a kluzká, ne každému sympatická.
Před vlastní konzumací jí stačí důkladně očistit.
- Chcete-li si houbu připravit, namočte ji do teplé vody, dokud nebude měkká.
- Poté je opláchněte pod vodou a setřete veškeré nečistoty.
- Obvykle se před přidáním do receptu nasekají na tenké plátky.
- Aby se zachovala jejich šťavnatá textura, vařte je jen krátce.
- Když se přidávají do omáček, polévek a dušeného masa, jsou jednou z posledních přísad.
Jak už bylo mnohokrát řečeno, tento druh houby se perfektně hodí do asijských pokrmů, proto neváhejte a přidejte ho k receptu, jako je tento na Bun Cha neboli vietnamský bůček!
Inspirujte se i v těchto receptech na restovanou rýži nebo tímto delikátním japonským ramenem.
Asijská polévka s Jidášovým uchem
- 400 g kuřecích stehenních řízků
- 2 lžičky arašídového oleje
- 30 g oloupaného zázvoru (nastrouhaného)
- 1L kuřecího vývaru
- 60 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce sójové omáčky
- Špetka bílého pepře
- 100 g Jidášova ucha
- Stroužek česneku (nakrájený na tenké plátky)
Postup
- Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou
- Přidejte kuřecí maso a přiveďte opět k varu
- Odstraňte hrnec z tepla, sceďte a nechte maso na 5 minut trochu vychladnout
- Kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky
- Na středním hrnci nebo woku rozehřejte olej na vysokou teplotu
- Přidejte zázvor a kuřecí maso a vařte za stálého míchání asi 2 minuty nebo dokud se nerozvoní
- Přidejte kuřecí vývar, víno, sójovou omáčku a bílý pepř
- Směs na pánvi přiveďte k varu
- Přidejte houby a česnek a stáhněte z plotny
- Polévku rovnoměrně rozdělte do misek a podávejte