Fandíte koprové omáčce a hledáte i jiné zajímavé recepty s koprem?
Skvělou inspiraci najdete v našem článku, kde pro vás máme výběr těch nejlepších pochoutek.
Tahle aromatická rostlinka má mnohá pozitiva pro naše zdraví, ale i specifickou a zcela nezaměnitelnou chuť.
Pozvěte své přátelé na malý společenský dýchánek a připravte jim koprovou hostinu.
Naše recepty
Co je dobré vědět o papričkách Jalapeños (Capsicum annuum)
Jsou to jedny z nejpopulárnějších a v celosvětovém měřítku nejznámější pálivé papričky, které jsou původem z Mexika. Pálivost jednotlivých druhů paprik se vyjadřuje v rámci Scovilleových jednotek.
Tento druh jich má v rozmezí od 2 500 do 8 000. Rozhodně tedy nepatří k těm nejpálivějším. To takové papriky Pepper X mají až 3 180 000 SHU a to už je pořádná hodnota.
Mají pestrou škálu využití, ať už do omáček či jen tak na grilování k masu. Dá se s nimi ochutit majonéza, ale můžeme je rovněž opéct na pánvi. Oblíbené jsou zejména plněné papričky, zvlášť pak letí sýrová náplň.
Jalapeños obsahují mangan, flavonoidy a vitamíny skupiny B, ale i A či C. Nejúčinnější látkou je kapsaicin, jehož zásluhou papričky pálí.
Rozhodně je to druh zeleniny, co příznivě působí při nachlazení, jako prevence rakoviny, ale má také antibakteriální účinky. Jejich konzumace se doporučuje i lidem s diabetem, navíc pomáhají s hubnutím.