Kuchaři jí řadí mezi nejlahodnější druhy hub, které kdy ochutnáte! Čirůvka má nejen zajímavé zbarvení, ale také zajímavou vegetační dobu, ve které roste!
Přečtěte si více o této neobvyklé houbě a zjistěte jak jí bezpečně poznat a naopak, jaké houby jsou jí podobné a na co si u nich dávat pozor!
V našem článku najdete i spoustu tipů, jak si je připravit a jeden snadný, ale lahodný recept!
Co je to čirůvka?
Jedná se o krásnou a lahodnou houbu, která je velmi intenzivně vyhledávána labužníky po celém světě.
Tento druh hub roste od listopadu do února a najdete jí vyrůstat především ze dřeva dubů, jalovců nebo cedrů. Čirůvky mají rády zimu a začnou se objevovat, když teplota klesne pod – 8 stupňů.
Disponují silným houbovým aroma a jejich tělo má pevnou masitou texturu, které dobře absorbuje vodu.
Obecné znaky čirůvek
- Najdeme je zejména během podzimních a zimních měsíců.
- Vyrůstají z tvrdého dřeva pod duby a poblíž jalovců a jasanů.
- Čirůvky mají klasický „houbovitý“ tvar: jednoduchý klobouk, tlustá noha, těsné lupeny. Kolem stonku nemají žádný prsten ani závoj.
- Klobouk je hladký levandulově fialový, připomínající semiš.
- NIKDY nebude slizký nebo lepkavý.
- Jejich klobouky jsou často béžové až fialové. Jak houba stárne, okraje klobouku se zvlní a při dopadu světla se zdají lesklé a duhové.
- Levandulovou barvu najdeme i pod lupeny.
- Tyto houby nerostou ve velkých skupinách, spíše jich najdeme větší množství volně rozprostřené v prostoru.
- Nerostou ve svazcích ani na mrtvém dřevě.
- Výtrusy, jsou jedním ze způsobů, jak si být jisti, že máte jedlou čirůvku. Když odřízněte klobouk z houby a položte jej lupeny dolů na bílý papír – výtrusy by měly mít světlou barvu, bělavou, matně růžovou až narůžovělou béžovou. Jejich jedovatá obdoba, má tmavší, rezavě zbarvené výtrusy.
Jak čirůvky chutnají?
Jejich chuť je považována za jemnou, a pokud je necháte celé nebo na velké kousky mají skvělou žvýkavou strukturu.
Druhy jedlých čirůvek
Čirůvka májovka
- Najdeme jí především na travnatých místech, jako jsou zahrady nebo parky, ale také v listnatých lesích
- Její klobouk je masitý a pevný, zabarvený do odstínů krémové až světlounce okrové
- Lupeny jsou bílé
- Dřeň je masitá a pevná, má bílou až krémově bílou barvu.
- Její vůně i chuť připomíná namletou mouku
- Tyto houby jsou jedlé a ideální do bílých omáček a volských ok
Čirůvka fialová
- Vyrůstá v listnatých i jehličnatých lesích, od září do prosince
- Klobouk je lysý a u mladých hub, především v období mokra sytě fialový až modrý
- Ve stáří se klobouk zabarvuje do hněda
- Barva lupenů se mění s věkem stejně jako barva klobouku
- Noha je světle modrá
- Dřeň po rozříznutí nemění barvu a je stále fialová s masitou texturou
- Jedná se o jedlou houbu, ale je potřeba její delší tepelná úprava
Čirůvka dvoubarvá
- Najdeme jí v travnatých porostech luk, palouků, zahrad a parků
- Vyrůstá v období od září do prosince
- Klobouk je hladký, krémově zabarvený a později hnědý
- Lupeny jsou krémové a nahnědlé
- Dřeň se po rozříznutí nemění a zůstává stále pevná, masitá a béžová
- Disponuje houbovou vůní a příjemnou chutí, které se využívá především ve slaných nálevech a nakládaných pokrmech
Čirůvka havelka
- Najdeme jí v jehličnatých lesích
- Klobouk je lesklý, vláknitý, lepkavý a zelenkavě žlutý s fialovými odlesky
- Lupeny jsou lehce nažloutlé
- Dřeň je šedá a neměnná
- Jedná se o jedlou houbu ideální pro přípravu na másle, do polévek a omáček
Čirůvka masová
- Najdeme jí v zahradách, parcích, sadech v období, od června do října
- Klobouk má masovou barvu, tudíž je narůžovělý až růžovo hnědý
- Její noha je bílá až růžovo bílá
- Po rozříznutí se brva houby nemění a zůstává narůžovělá
- Je to jedlá houba, ale pro svůj malý vzrůst se často nepoužívá
Čirůvka špinavá
- Najdeme jí v dobře pohnojených zeminách, kdy vyrůstá od srpna do prosince
- Klobouk je až 8 cm široký, s modrou až fialovou barvou
- Lupeny jsou husté růžově zbarvené
- Dřeň je masitá, bílá až šedofialová, na průřezu svou barvu nemění
- Je to jedlá houba, která je chuťově velmi podobná čirůvce fialové. Nejčastěji se přidává do masových pokrmů.
Jak poznat jedovaté druhy
- Houba Cortinarius neboli Pavučinec má slizký, mnohem více fialový klobouk.
- Kolem nohy uvidíte rezavou barvu, která odpovídá barvě rezavých výtrusů, které jí padají z lupenů pod kloboukem.
- Pod závojem čepice najdete „pavučiny“.
- Je důležité provést výtrusový test (viz výše) – výtrusy čirůvky jsou světle růžové až bílé a výtrusy pavučinců jsou rezavě zbarvené.
Která čirůvka je jedovatá?
- Čirůvka zelánka
- Čirůvka sírožlutá
- Čirůvka zemní
- Čirůvka mýdlová
- Čirůvka oranžová
Jak čirůvky pěstovat?
Doma si je můžete vypěstovat na zahradě na kompostu.
K jejich pěstování potřebujete, je houbové výtrusy, které se dají koupit ve specializovaných obchodech nebo ve větších zahradnictvích.
Jak čirůvky připravit?
Stejně jako některé jiné houby musí být vždy důkladně uvařené a nikdy se nesmí jíst syrové. Vždy je důležité houby před konzumací uvařit, aby se rozložil chitin. Tepelně neupravené houby mohou u citlivých jedinců vyvolat alergické reakce
Místo toho, abyste je připravovali na česneku, zkuste šalotku |
Jsou dobré ve smetanové omáčce, ale také uvařené samostatně na másle s kořením |
Mladé houby se je nelepší vařit celé nebo nakrájené na velké kusy, aby se zachovala jejich struktura |
Vyhněte se přílišnému kořenění a sázejte spíše na jednoduchost |
Můžete je přidat do smetanové omáčky nebo je restovat na másle (vyzkoušejte jednu z těchto lahodných omáček) |
Jsou skvělé s vejci ve snídaňových toastech (nebo se podle nás naučte připravit lahodnou ciabattu a udělejte si tyto skvělé recepty na bruschettu) |
Mají výraznou chuť, takže se dobře kombinují s česnekem, pórkem nebo cibulí (zkuste je přidat do této lahodné haše) |
Tyto houby lze po blanšírování konzervovat v olivovém oleji nebo bílém octě |
Čirůvky dejte do pánve bez oleje, zapněte teplotu na středně nízkou a restujte, dokud houby nepustí vodu. Když pánev začne vypadat suchá, přidejte máslo nebo tuk, sůl a další koření, například nakrájenou šalotku |
Celé nebo půlené, mladé houby jsou výborné v nálevech nakládaných okurek |
Jsou také dobré v polévkách nebo dušených pokrmech a téměř všude, kde byste použili i jiné houby |
Recept na smažené čirůvky
- 500 g čirůvek
- 250 g strouhanky
- 60 g pažitky, jemně nasekané
- 60 g petrželky, jemně nasekané
- 60 g estragonu, jemně nasekané
- 100 g parmazánu, strouhaného
- Sůl
- Pepř
- 250 g hladké mouky
- 3 vejce, rozšlehaná
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 1 citron, nakrájený na měsíčky
Postup
- Odřízněte nohy houby u jejich klobouku
- Větší houby nakrájejte podélně na silnější plátky
- Smíchejte strouhanku, bylinky a parmazán.
- Směs dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte
- Každý kousek houby obalte v mouce a jedenu po druhé, obalte ve vejcích a strouhance
- V pánvi rozpalte olej a houby na něm z každé strany zlehka dozlatova opečte
- Pečte asi 45 sekund z každé strany
- Přendejte je na savý papír a nechte okapat přebytečný olej, posypte trochou soli
- Podávejte je ještě horké s měsíčky citronu.
Skladování
Čirůvky, lze také sušit nebo dehydrovat v sušičce na potraviny, což je nejlepší způsob jak je konzervovat pokud máte velkou úrodu. Sušené houby lze použít do polévek, dušených pokrmů a omáček.