Retro vlašák u nás najdete v klasickém podání, ale i v moderním zpracování! Objevte nové chutě

Originální recept na vlašský salát nesmí chybět v kuchařce žádné pořádné hospodyňky.

Nás ale jeho klasická chuť i vzhled přestal, tak trochu bavit a pustili jsme se do jeho nových obměn!

Máte odvahu je vyzkoušet a ochutnat? Ano?

Tak hurá na tyto tři nové luxusní receptury!

Historie receptu na vlašský salát

První zmínka o tomto oblíbeném salátu se objevila v německé kuchařce v roce 1805.

Dnešní podoba se od té první v mnohém liší. První verze obsahovaly například víno, ocet, minuli, sardele, ančovičky, olivy nebo salám. Místo dnes používané majonézy se používala zálivka z octa, curku vína, oleje, soli a pepře.

Když se, o 30 let později, recept dostal do našich českých luhů a hájů, byl do zálivky přidán uvařený žloutek, bobkový list a cibule.

Ve dvacátém století receptura salátu stále obsahuje ryby, ale ty později začaly být vyměňovány za dostupnější ingredience jako brambory.

Tradiční českou, námi dnes známou verzi vlašského salátu na trh uvedl lahůdkář Alois Linka. Ten do receptu přidal jablka, hrášek z konzervy, kyselé okurky, mrkev, pražskou šunku, majonézu, sůl a pepř.

Receptura salátu prošla celou řadou proměn a jak můžeme vidět, z původního receptu nezůstalo prakticky nic, přesto se vlašák stal jednou z nejoblíbenějších pochoutek u nás!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.