Špička obecná tvoří asi ty nejzajímavější obrazce v celém lese! Přečtěte si, proč je opředena různými mýty, ale také jak si ji v kuchyni upravit a jaké její části jsou jedlé.
Nechybí ani luxusní recept na krémové houbové rizoto!
Co je špička obecná?
Je to houba, ke které se váže noho mýtů a pohádek. Tím důvodem je zejména podoba, ve které vyrůstají.
Tyto houby tvoří pravidelné kruhy, kdy některé jsou malé, ale na druhou stranu najdeme i takové mající průměru až 600 metrů.
Tyto houby se nejčastěji vyskytují v lesích a travnatých oblastech.
Nejlepší roční období, kdy je můžeme najít, je pozdní léto a začátek podzimu.
Jak špička obecná vypadá?
- Roste od dubna do listopadu na loukách, pastvinách, mezích, v parcích, sadech a zahradách, ve většině, většinou mimo les. Vyrůstá především po deštích.
- Klobouk je široký s hrbolkem uprostřed. Povrch klobouku je hladký, za vlhka okrový a lesklý, výjimečně s růžovými odstíny.
- Lupeny jsou řídké, bělavé až okrové.
- Noha je válcovitá, pružná. Má bílou až světle hnědou barvu a obvykle je světlejší než klobouk.
- Dřeň je bělavá, připomínající chrupavku.
- Vůně je příjemná, houbová, někdy mírně hořkomandlová.
Mýty a příběhy
Možná se ptáte, proč je tato houba opředena různými mýty. Jednak jsou to shluky, ve kterých vyrůstá, a jednak je to pro anglický překlad, který lidově zní „kouzelný vílí kruh“.
V anglickém a keltském folklóru, tyto houby vyrůstaly, potom co zde tancovali víly nebo elfové. V německém folklóru byly tyto kruhy spojeny s čarodějnicemi. Věřilo se, že to bylo místo, kde čarodějnice tančily přesně šest měsíců před Halloweenem.
Jak špičky připravit?
První věc, kterou je potřeba udělat, je odstranit stopku a nechat klobouček v jednom kuse. Nejjednodušším způsobem, jak to udělat, je uchopit stonek a otočením jej vyjmout. |
Pokud jde o čištění, stačí je opláchnout je ve studené vodě, a poté je před vařením nechat uschnout. |
Sušení je také hračka, nechte je na pultě a ony sami uschnou, nebo použijte sušičku. |
Krémové rizoto se špičkami
- 250 g sušených špiček
- 375 g rýže Arborio
- 1, 25 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce nakrájené šalotky
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 100 g strouhaného parmazánu
- 30 ml balzamikového octa
Postup
- Houby namočíme v horké vodě, dokud nejsou měkké
- Sceďte a tekutinu, ve které byly namočené, použijte do vývaru
- Na polovině másla a olivovém oleji houby zvolna 10 minut restujte a dejte stranou
- Během restování hub přiveďte k varu vývar
- Orestujete na zbývajícím másle a olivovém oleji šalotku, dokud nebude měkká a lehce hnědá
- Přidejte rýži a míchejte, dokud se rýže neobalí olejem
- Vařte asi 1 minutu
- Přidejte 250 ml vroucího vývaru a směs neustále míchejte
- Když rýže vývar nasákne, přidejte dalších 250 ml vývaru a pokračujte v míchání
- Tento postup opakujte, dokud nebude rýže uvařená
- Bude to trvat asi 30 minut (rizoto vařené příliš rychle se neuvaří rovnoměrně a rizoto vařené příliš pomalu bude lepkavé)
- Dobré rizoto je krémové, ale stále pevné na skus (al dente – více o tomto pojmu si přečtěte v našem článku)
- Asi 10 minut před tím než je rizoto hotové, přidáme odložené houby
- Asi 5 minut před dovařením rýže přidejte parmazán a balzamikový ocet
Jestli vás tato verze nezaujala, vyzkoušejte naše další skvělé recepty na rizoto s houbami!
Skladování
Čerstvě utržené houby vám vydrží přibližně 4 až 5 dní, pokud je budete skladovat ve vzduchotěsné nádobě při teplotě +2 až +5°C.
Zamražené špičky, pokud jsou správně uskladněny v mrazáku, při teplotě minimálně -18°C, vydrží minimálně 18 měsíců.
Ve slaném nálevu mají trvanlivost až 3 roky, ale musí být skladovány na chladném, tmavém místě.
Jestli máte sušené špičky, ty ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 roky.