Cizokrajně znějící potraviny – kuskus a bulgur – pomalu zdomácňují i v české kuchyni.
Jedná se o zdraví prospěšné suroviny, které jsou vyrobené z tvrdé pšenice semoliny.
Nechte se inspirovat našimi recepty z kuskusu nebo bulguru a uvařte si zdravé jídlo!
Jak správně uvařit bulgur? Tipy a triky
Nejrozšířenější bulgur má žlutou barvu a obvykle se vyrábí z tvrdé pšenice. Má jemně ořechovou chuť, která je skvělá pro všestranné použití.
Někde se můžete setkat i s tmavšími druhy bulguru. Ty se obvykle vyrábějí z různých druhů pšenice a často mají výraznější oříškovou chuť.
Můžete se setkat i s celozrnným bulgurem. Ten má obecně vyšší nutriční skóre, ale chuť se stává méně jemnou.
Bulgur se velmi snadno vaří. Ve skutečnosti ho můžete vařit stejným způsobem jako rýži, i když poměr vody se může mírně lišit.
Můžete ho vařit jednoduše s vodou a solí.
Nebo ho můžete uvařit ve vývaru místo vody nebo přidat celého koření, jako je nové koření a bobkové listy.
Máslo a olivový olej pomáhají přidat ještě více chuti.
Bulgur je předvařený a před vařením se nemusí namáčet. Je dobré ho minimálně před vařením opláchnout.
Doba vaření bulguru závisí na velikosti zrn bulguru, ale protože je předvařený, není potřeba dlouhého vaření.
Hrubozrnný bulgur se obvykle vaří asi 10 minut.
Všimněte si, že bulgur obvykle nezměkne jako rýže. Na rozdíl od rýže nemusí bulgur po uvaření dlouho odpočívat. Po uvaření se jednotlivá zrna snadno oddělují.
Jemný bulgur se nemusí vařit, ale stačí ho pouze namočit v horké vodě.
Chcete-li se dozvědět více o bulguru, přečtěte si tento obsáhlý článek!